čtvrtek 17. prosince 2020

Zlatorudné mlýny a rezervace Rejvíz

 

Zlatorudné mlýny jsou replikou skutečných mlýnů, ve kterých se drtila vytěžená zlatonosná ruda k dalšímu zpracování.  Na Zlatohorsku se zlato těžilo do roku 1993. Replika mlýnů je součástí areálu Zlatokopeckého skanzenu. Mlýnská kola jsou stále poháněna vodou z náhonu, avšak práce a postup drcení  už je návštěvníkům představena jen slovním výkladem průvodce. My jsme se sem přišli podívat pěšky přímo z hotelu ve Zlatých Horách. 

Trochu jsme si i zarýžovali a jelikož jsme měli v plánu navštívit Rejvíz, neprocházeli jsme celým skanzenem, ale zašli na zastávku autobusu k hájovně. Časově nám to krásně vychází. Jsme tu. 

Rašeliniště je rozvodnicové vrchoviště, které vzniklo před 6 -7 tisíci lety.  Součástí rašeliniště je Velké a Malé mechové jezírko. Malé mechové jezírko je dnes téměř zarostlé a nepřístupné. K Velkému mechovému jezírku vás zavede Naučná stezka Rejvíz - Mechové jezírko, na které se při vstupu do rezervace platí vstupné.Rašeliniště se nachází v Národní přírodní rezervaci Rejvíz.

Tento výlet se mi hodně líbil. Zdatnější turisté mohou místa propojit pěšky i s jinými zajímavostmi. My už tak zdatní nejsme, proto jsme ani nelezli na rozhlednu na Orlím vrchu a autobusem jsme se vrátili do Zlatých Hor. I tak jsme dnes v horkém letním dni našlapali něco málo přes 9 km.

Trasa Zlatorudné mlýny

Trasa Rejvíz


18 komentářů:

  1. Moc krásná reportáž z nádherného výletu. krásné fotografie opravdu nádherných míst. Líbí se mi cesty s dřevěnými chodníčky.. To je opravdu super procházka mokřadní krajinou, kam by se nikdo jinak nedostal. Měli jste moc krásný výlet Maruško a určitě i krásné vzpomínky. Přeji Ti příjemné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam se mi opravdu líbilo. Možná i díky vydařenému počasí.

      Vymazat
  2. Rašeliniště jsem navštívila v jižních Čechách. Krásné místo, s porosty rojovníku, nádhernou zelení a taky s takovým černým jezírkem kde bylo takové ticho, až mne to překvapilo. Ač bylo krásně, teplo a slunečno, nepípnul ani ptáček ani nezabzučel jediný hmyzák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, to ticho jsem si ani neuvědomila, protože tam byli lidi, i když ne davy, přece jen švitoření. Ta zelená barva byla až čarovná.

      Vymazat
  3. Krásné fotografie, moc se mi líbí ten poklidný les a tekoucí potok. I když návštěvníku je také dost, podle těch prvních fotografií.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten potok v lese cestou k mlýnům mě také nutil stále fotit, jak se klikatil a byl takový čistý, nezarostlý.

      Vymazat
  4. Rejvíz z Velkým mechovým jezírkem znám, i fotky jsem našel, ne však tu zlatonosnou naučnou stezku, a proto žádné šperky na Vánoce nebudou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Hlavně, že máš tu absenci šperků na Vánoce jak odůvodnit.

      Vymazat
    2. "s Velkým jezírkem" tam mělo být.

      Vymazat
  5. Dnešní vyprávění o návštěvě Zlatorudných mlýnů a Rejvízu jsem si užila. Připomněla jsem si, jak jsme se na obou místech byli podívat i my.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme tu byli kdysi dávno s rodiči, ale nějak mi zůstal v paměti jen ten název místa. je tu krásně a jsem ráda, že jsem tu byla. A také, že si s mohla se mnou zavzpomínat. :) Mohly jsme se tu teoreticky potkat. :)

      Vymazat
  6. To je krásný návrat do léta!
    Maruško, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zimě a v tomto ponurém čase je léto se svou zelení osvěžující. .-D Také přeji hezký den.

      Vymazat
  7. Nádherné.Jako bych se tam opět vrátila.Líbilo se mi tam hodně.Je tam nádherná příroda.Zdali pak jsou ještě v té hospodě vyřezané hlavy na židlích.Maruško,ráda jsem se podívala.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na ty zajímavé židle si taky pamatuji a určitě tam ještě jsou.

      Vymazat
    2. Jitko, my jsme v té restauraci nebyli, jedli jsme venku u toho kiosku a posezení pod stromy, ale ty židle jsem viděla v městském muzeu ve Zlatých Horách. Jsou hezké a bylo by škoda, kdyby se z restaurace vytratily. je to určitě pěkné zpestření.

      Vymazat
  8. Ani tato dvě nááádherná místa jsme během dovolené v Jeseníkách neopomněli navštívit. V Rejvízu jsme poobědvali a seděli na těch vyřezávaných židlích.👏

    OdpovědětVymazat
  9. Lázně jeseník jsou nádherné,strávili jsme tam týden s lázeňskými procedurami,mám na to hezké vzpomínky....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.