čtvrtek 18. února 2021

Domažlice

 V jedné staré lidové písni se zpívá:"Domažlice jsou pěkné městečko, je tam pivovar, dobré pivečko...". Ale hlavně jsou Domažlice okresním městem Plzeňského kraje, jen 10 km od hranic s Německem a v tamní porodnici jsem poprvé zakřičela do světa. Proto jsem se tam musela také zajet podívat.

Domažlice, kdysi královské město, je hojně navštěvovaným turistickým místem. Nejstarší psané zmínky o Domažlicích se vyskytují v opisu listiny knížete Boleslava II., který se hlásí do r. 993 a v němž český kníže postupuje nově založenému Břevnovskému klášteru u Prahy část výnosů ze cla v "Domasilicich". Od tohoto data jsou zmínky o Domažlicích, které v 11. stol. zcela převzaly funkci zanikajícího smolovského hradiště, stále častější a průkaznější. Více podrobnějších informací se dovíte na oficiálních stránkách města.


My jsme sem přijeli vlakem z Hostouně, obce, která pro mne také hodně znamená. Ten den jsme tedy již navštívili Bělou nad Radbuzou a Hostouň. Nyní nás ale přivítaly deštivé Domažlice. 
V roce 2005 jsem se ještě nezajímala o sakrální stavby a proto mé pozornosti unikl Augustiniánský klášter i kostel Nanebevzetí Panny Marie. U tohoto kostela na náměstí Míru je původně samostatně stojící vyhlídková věž.
Na spodní fotce je kostel trochu vidět. 
Proti kostelu stojí budova radnice a je zde i pěkná kašna, které jsem si ani nevím proč vůbec nevšimla. To by se mi v současnosti určitě nestalo. Ale dá-li ten nahoře, letos se sem chystám v září a tak snad fotky budou lepší a bude tam vše, co má být. 
Na jedné z fotek již jste měli možnost vidět historickou kamennou bránu. 
V kiosku u kláštera jsme si dali vynikající ledovou kávu . A naproti je i budova bývalého OÚNZ. Nemocnice tam už dneska asi nesídlí, ale já jsem se tam nejen narodila, ale i jednou léčila. 
tak jsme se potulovali jen po náměstí a jeho okolí. Škoda, že nesvítilo sluníčko, dneska už jsme byli tak akorát zralí je zpět do našeho přechodného ubytování v Horšovském Týně. Jdeme na autobus.
Fotky opravdu nejsou moc zdařilé, můj foťáček ještě tak výkonný nebyl. Hele, nesváděj to na foťák....:-)

10 komentářů:

  1. Maruško, děkuji za připomenutí města, kam jsem jako holka jezdila několik let a před asi 6ti lety jsem si tam s manželem užili pár příjemných dní. Bydleli jsme přímo na náměstí a vyjížděli do okolí...
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. V Domažlicích jsem nebyla a jak vidím, je to pěkné město.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotografie i reportáž. Děkuji za krásnou podívanou. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za nakouknutí do místa,kde jsem byla jen jako studentka......

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsme tam byli a moc se nám tam líbilo. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, díky tvým fotkám pěkným fotkám jsem prošla město, nikdy jsem v Domažlicích nebyla.

    OdpovědětVymazat
  7. Ani já jsem v Domažlicích nebyla a ráda jsem se tam podívala. Je to moc pěkné město.

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško,moc díky za tyto fotografie.Domažlice jsou krásné město.Byla jsem tam několikrát,ale je to už dávno.Tenkrát jsem ještě nefotila a vzpomínky už blednou.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  9. Domažlice znám jen podle názvu.Z vašich fotek vidím krásné město,kde by se mi líbilo moc.Krásné fotky,děku ji za podívání.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  10. O Domažlicích vím jen to, že u nich Žižka svedl jednu bitvu. Ale hezky je tam a pasáže s oblouky, fasády i brána připomínají Telč.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.