úterý 23. března 2021

Praha 2018 2. část-památník na Vítkově

Pokračujeme v našem zářijovém jednodenním výletě do Prahy a právě jsme po návštěvě Muzea filmových legend dorazili metrem na Florenc, odkud se vydáme pěšky stoupáním k památníku na Vítkové.  

Tato procházka nebude dlouhá (něco přes 1 km tam a stejně zpět, ale nahoře se zdržíme,  i když jsme interiéry památníku neprošli. Od sochy Jana Žižky je nádherný výhled na Prahu.  Ale i po cestě se otáčíme a užíváme si pražská panorámata a jako  šotouši (milovníci vlaků) se otáčíme za každým vlakem, který vyjel z tunelu. 
Pokochali jsme se a jdeme dolů, zpět na metro, kterým se necháme dovézt na Můstek s přesedáním u Muzea.  Trochu bloudíme uličkami a hledáme jinou než plánovanou restauraci, protože v té by nás obsloužili až za hodinu, mají prý v salónku akci. A tak dlouho se my zdržet nemůžeme. 
Eva našla v navigaci restauraci  Bredovský dvůr a tak hurá za ní. Restaurace Bredovský dvůr má krásnou krytou zahrádku a vlastní pivovar. Pivo vaří výtečné. Alespoň to moje černé výtečné bylo. Cena 1200,- pro 4 osoby včetně nápojů a diškréce, což je na Prahu docela fajn nebo né? :)  
Po dobrém obědě nás čeká krásná návštěva Papilonie, světa motýlů a na tu se moc těším. Je nedaleko odtud, ale vás tam zavedu až zítra. Přeji hezký den. 

10 komentářů:

  1. Majko, děkuji za další krásnou procházku Prahou. 👍 Můj děda byl narozený na Žižkově a po celý život zůstal patriotem. U památníku jsem byla mnohokrát, naposledy před pár lety, kdy se naši mladí účastnili husitské historické bitvy. V památníku jsem také nikdy nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme v tom památníku byli v roce 1974 v rámci tématického týdenního pobytu v maturitním ročníku. Už si to přesně nepamatuju, ale jsou tam myslím i něčí náhrobky. Když jsem si tam nyní šla na WC, nakoukla jsem i do nějakého obrovského sálu, asi se tam konají i nějaké akce. Ale má to více pater s moderním výtahem, tak nevím, co tam všechno je. Asi už to není jako v roce 1974.

      Vymazat
  2. Maruško, moc děkuji za krásné fotografie a procházku. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Marie, jednou jsem byla na Vítkově, ( neboj, nebylo to při husitské bitvě ) a to 1.května a kvetly šeříky, byli jsme tam s mužem jen tak, a podruhé s kamarádkou, kde jsme začínaly výlet po části Prahy. V památníku jsem nebyla. Díky tobě za tento článek. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my jsme byli v památníku v roce 1974 se školou a to už si moc nepamatuju. Když kvetoušeříky, musí to tm být také moc pěkné.

      Vymazat
  4. Maru, trochu kritiky na adresu Prahy: jak by to bylo krásné, kdyby všechny fontány a podobná místa byla plná vody, květin a podobně upraveno jako třeba v cizině? Nikoli špína, odpadky, díry v chodnících, a na Žižkově i na chodnících bobky od psů, i když, už se dost polepšili.Plno lidí bere peníze za nic, mohli by se starat o nějaký úsek a zametat, případně sbírat odpadky? Když to můžou dělat třeba v Benátkách a jinde? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, nejen v Praze, ale i jinde člověk naráží na nepořádek. Dělají si to lidé sami a já je nechápu. Ať je to ve městech nebo v přírodě. Nejvíc je ovšem nepořádek u popelnic. Co se třídí odpad, tak jsou kolikrát ty kontejnery přeplněné, třeba na papír, protože lidi neumí krabici došlou z e-shopu prostě rozřezat nebo rozšlapat, aby se do té odpadní nádoby vešlo více. Díry v chodnících a silnicích jsou i u nás a zajímavým jevem je můj manžel. nadává na chodníky a když se pak dělají nové a chvíli to trvá, tak nadává, že musí nějakou oblast obcházet. :-D Ale v našem městě často potkávám uklízeče a je tu docela čisto. Ale nedávno jsem se smála. Dostali za úkol prohrabat trávník, ale do rána jim napadlo hromada sněhu a tak oni hrabali ten sníh. Manžel myslel, že se počůrá smíchy. Kdyby to byl jen poprašek, ale souvislá vrstva asi 5 cm. :)

      Vymazat
  5. Místo stojí za to už jen pro krásnou vyhlídku. Kdysi tam měli nabalzamovaného Gottwalda. Na rozdíl od Lenina v Moskvě ale jen krátce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvnitř jsem tentokrát nebyla, ale kdysi se školou a to už si nepamatuju.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.