úterý 8. června 2021

Kostely v Kroměříži

 Zatím jsme nepátrali po tom, kolik kostelů v Kroměříži je, navštívili jsme dva. Do kostela sv. Jana Křtitele jsme nahlíželi několikrát, ale v roce 2016 jsme měli štěstí na otevřené brány. 

Do kostela jsem se snažila vejít hlavně kvůli varhanám.

Tyto varhany postavil v roce 1757 Franz Katzer z Králík. Varhany měly dva manuály a mechanickou trakturu a zásuvkovou vzdušnici. V roce 1910 pražský varhanář Petr Emanuel Štěpán vestavěl nový nástroj do staré. původní skříně. Nástroj má dva manuály a 14 rejstříků. Traktura je pneumatická a vzdušnice výpustka. V této podobě existuje nástroj dodnes. Nástroj má tedy za sebou 111 let a když vezmu v potaz stáří skříně, tak dojdu k číslu 264 let.

Do kostela sv. Mořice jsme také mohli vejít, ale to už jsme věděli, že se v kostele koná svatba a tak jsme neměli možnost kostel více nafotit. Nechtěli jsme rušit. Ale přece jen jsem zde byla hlavně kvůli skvostnému nástroji. Obdivuji stavitele tohoto skvostného nástroje. 

Varhany postavené v roce 1656 vídeňským varhanářem Johannem Wöckerlem byly v roce 1844 přemístěny (transferovány do kaple sv. Anny v Olomouci. Chybí ovšem autorizace. V roce 1845 vídeňský varhanář Deutschmann Jakob (1795 - 1853) postavil nové varhany o dvou manuálech a 28. rejstřících. Tyto pak ještě v roce 1851 opravil. Traktura varhan byla mechanická a vzdušnice zásuvková.

V roce 1905 postavil pražský varhanář Petr Emanuel Štěpán (1853-1930) nový nástroj se třemi manuály a 46. rejstříky. Traktura i vzdušnice je již pneumatická. Nástroj se dochoval dodnes, zachovala se i původní skříň.

V roce 1990 varhanář Josef Stavinoha z Valašské Bystřice přestavěl varhany v duchu pseudobaroka.

Příště se projdeme zrcadlovým bludištěm.

6 komentářů:

  1. Maru, kvečeru se k tobě přijdu kochat! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme tenkrát přímo do kostelů s kamarádkami nešly, ale jako takové jsme je viděly.
    Krásné fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Jee,v sobotu jsme byli na výletě v Kroměříži.Takže o to radši jsem za tyto krásné fotky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  4. Ač jsme chodili kolem, uvnitř jsme nebyli. Maruško, děkuji za fotky a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné fotografie vnitřku kostelů. Málokdy se mi podaří nafotit vnitřky, protože teď bývá většinou zavřeno a fotit se dá jen přes sklo dveří nebo mříže.

    OdpovědětVymazat
  6. Kolem nich jsem 4 roky chodila téměř denně, ale uvnitř jsem byla až teď, s tebou...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.