neděle 13. června 2021

Výlet na Hostýn

 Dnes se znova vypravíme na sv. Hostýn, poutní místo, tentokrát s nadějí na krásný den. Jedeme vlakem do Bystřice p. Hostýnem a pokračovat   dále budeme autobusem od hřbitova. Než pojede autobus na Hostýn, zajdeme na hřbitov. Prý je zde hrobka rodiny generála Laudona, o kterém se pěje píseň.

Hrobka tu sice je, i když na náhrobcích je psáno příjmení Loudon. Dalším pátráním na internetu jsme zjistili, že zde rodinná větev generála Laudona opravdu má hrobku a tak Laudon je vlastně Loudon. Ale to jen tak na okraj.
Kromě historických hrobů zde najdeme i pomník padlým ve válkách. 
Hostýn je poutní místo s mohutným kostelem a několika křížovými cestami. Nejkrásnější je asi ta Jurkovičova. Kdysi zde byl i Ústav pro postižené děti. Ty byly přemístěny do nové budovy v Bystřici pod Hostýnem. Bývalé budovy byly zrekonstruovány na restaurace a poutní hotel. Schodiště ke kostelu je lemováno stánky s občerstvením a suvenýry. 
 Do Bystřice se vracíme po turistické značce přes Chvalčov. Značka nás vede nejprve schodištěm dolů k Vodní kapli, dále lesem s několika vyhlídkami na Bystřici a opět kolem hřbitova na nádraží.
Procházka Hostýnskými vrchy se mi opravdu líbila. 
Podle kytiček jste jistě poznali, že jste se se mnou nyní prošli začínajícím slunečným podzimem. 
Hezké dny.

7 komentářů:

  1. Ta dvě první jména na památníku mi hned padla do očí. Bakala, Čuba .... dva šíbři kteří se nechvalně zapsali do naší ekonomické i politické historie... to kdyby se mi bývalo takhle zadařilo na Orlím hnízdě, tak by mi ten reparát i s tou předlouhou cestou vůbec nevadil....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže ti, jimž je pamítkík věnován, nemohou za to, jak se jejich (možná) potomci chovali.... S tím Orlím hnízdem to máme stejné. Jen já si na reparát netroufla. I když fotky na internetu jsou právě v takovém počasí. Prostě jsme měli smůlu. Na mém zájezdě by stačilo jen trochu změnit harmonogram a hned jet na orlí znízdo a nezdržovat se v likérce, protože dopoledne krásně svítilo sluníčko. Ale radar v mobilu ukazoval, že ve 13 hodin bude pršet. V likérce by mi mlha ani déšť nevadil. Ale ony jsou ty výpravy asi hlášené kvůli organizaci dopředu....

      Vymazat
  2. Maruško, tentokrát se vám výlet na Hostýn vydařil. Ty stánky podél schodiště si pamatuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Hostýn je opravdu moc pěkné místo. Ráda jsem se podívala.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezký výlet a krásné fotografie z kraje, který vůbec neznám. Díky za zajímavou podívanou.

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško,představila jsi nám krásná a zajímavá místa.Tam by se mi líbilo.Krásná je křížová cesta.Křížové cesty jsou často cílem našich výletů.
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
  6. Generál Laudon/Loudon by si k náhrobku zasloužil přidat historické dělo :).
    Celé návrší je moc hezké, nejen poutní kostel a křížová cesta.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.