čtvrtek 17. června 2021

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí

 Ve Zlínském kraji někoho může zmást, že zámek Lešná se nachází ve zlínské ZOO, což je pravda, ale  zámek, o kterém bude nyní řeč, je nedaleko Valašského Meziříčí. Po roce 1945 byl zabaven státem a spravován jako mnoho jiných podobných objektů. Mnoho let se zde nacházela základní škola, což se na zámku hodně podepsalo. 

V roce 2011 se po rozsáhlé rekonstrukci zámek otevřel veřejnosti.  Zámecká křídla obklopují maličké nádvoří se studnou.
Fotografie interiérů jsou pořízeny vyfocením výstavních panelů ve sklepení, kde je zdokumentován stav před rekonstrukcí, během ní a také konečná podoba komnat, ve kterých sídlila rodina Kinských. Během naší návštěvy se v interiérech nesmělo fotografovat. Možná, že dneska už je to jinak. 
Zámek kromě ukázky života rodiny Kinských umožňuje i krátkodobé výstavní prostory, v krásném okolním parku se pořádají různé akce pro veřejnost. 
Park kolem zámku je v každém období roku moc krásný a snad kromě zimy hýří barvami. Do parku se podíváme v příštím vstupu. 
Hezký den. 

20 komentářů:

  1. Maruško, zámek Lesná jsem ještě neviděla a tak děkuji za krásné fotografie. Obdivuji jak se podařilo zámek opravit, předtím byl stav opravdu neutěšený. Byl vrácen rodu Kinských? Těším se na procházku parkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem viděla v jakém stavu původně zámek byl a co se z něho dalo udělat, tak pevně věřím, že se podaří vzkřísit a obnovit i krásný zámek Uherčice. Tam se sice provází, ale stav je neutěšený, leč s náznaky již opravených částí.

      Vymazat
  2. Nebyla jsem tam. Krásně opravený zámek !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Majko, moc hezké fotky zámku Lešná.👍👍 Zejména ty srovnávací, kdy je zobrazen stav před a po rekonstrukci. Je to další zámek, kterému se vrací původní podoba. Nikdy jsem tam nebyla, ani v tom Zlínském. Ale vím, že existují dva zámky stejného jména a to díky mapě hradů a zámků, kterou mi jako holce věnoval děda.
    Měj hezké a pohodové dny.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jestli si dobře pamatuji, tak ty jsi psala o Uherčicích. Také jsem tam byla a viděla už některé opravené části a snahu po obnovení zámku. A že je zámek opravdu pěkný a jednou zase bude jsem věřila právě díky tomu, že jsem viděla, jak se to podařilo v Lešné u V.M. Jen nepovolit. :)

      Vymazat
  4. Maruško, zámek neznám, nebyla jsem tam. Je až neskutečné, jak se daří vše opravovat.Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tady byly použity dotace EU s podmínkou, dodržení určitého počtu návštěvníků ročně. Je to v malé obci a přesto myslím není o návštěvníky nouze.

      Vymazat
  5. Jako dítě jsem tam jezdila často s rodiči.Jelo se ze Zlína na konečnou trolejbusem.Zámek snad SKORO neexistoval...Byla tam jen "obyč"zvířátka.Kozy běhali mezi návštěvníky a já jsem se jich bála.Ale to bylo před více než 60ti lety.
    Přeji další nádherné výlety Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ty právě mluvíš asi o zámku Lešná u Zlína, kde je nyní ZOO, ale tento zámek, o kterém mluvím, je sice také ve Zlínském kraji, ale u Valašského Meziříčí. Architekturou se hodně liší. Tento zámek vlastnila rodina Kinských nyní spadá pod Muzeum regionu Valašsko.

      Vymazat
  6. Zámek po opravách prokouknul,je moc krásný.Tady v těch končinách jsem nikdy nebyla a tak jsem ráda,že aspoň takto se mohu podívat.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko i tobě hezký den. Já nyní v těch vedrech jen jezdím na zahradu zalévat a na počítač nemám moc času. Přijedu domů utahaná, protože samozřejmě vždy vidím, co je potřeba udělat a neumím se zastavit. Články si chystám dopředu.

      Vymazat
  7. Marie, krásná obnova zámku, potěšila jsi mne, já znám jen Lešnou ZOO ve Zlíně a hrad Lukov nedaleko od ní.Zdravím Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jiřinko. Také mne překvapilo, jak se zámek probudil do krásy. Dříve se tam vůbec nejezdilo, byla to totální ruina.

      Vymazat
  8. O zámku vím, ale nikdy jsem tam nebyla. Je hodně podobný tomu v Kostelci nad Orlicí, který taky zbodvali Kinští, byl hodně podobně zdevastovaný. Fakt hrůza. Děkuji za fotky a jsem ráda, že ožil.
    Maruško, mě hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky mě to napadlo, že jsou si s Kosteleckým podobné! Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Zámek je ve správě Muzea regionu Valašsko a na obnovu byly použity dotace EU s podmínkou určitého počtu návštěvnosti a tak se zde hodně starají o všelijaké akce a myslím, že si zámek získává na oblibě i díky parku.

      Vymazat
  9. Vůbec jsem neměla zdání o tomto zámku. Ty fotky před a po rekonstrukci, tak to je teda mazec....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A takto vypadá u nás více zámků, které byly určeny pro školy, sklady a podobně. Navštívila jsem třeba Uherčice, kde se provází i po devastovaném zámku, ale je vidět, že se zámek opravuje a i průvodkyně věří, že se to podaří. A Uherčice jsou opravdu krásné a já věřím, že se to podaří zvláště, když jsem viděla, co se dá udělat ze staré stavby v Lešné.

      Vymazat
  10. Zajímavé, že poměrně blízko mohou být dva zámky stejného jména. O tomto jsem ještě neslyšel, s tím balkonem a sloupovím je moc pěkný. Je to podobné jako Polívkovy Olšany, ke kterým existuje obec stejného jména ještě u Olomouce.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.