úterý 3. srpna 2021

Dovolená na Opavsku - ubytování

V minulém týdnu se naším přechodným domovem stala Opava. Jelikož z našeho města nedosáhneme veřejnou dopravou jednodenními výlety na některá zajímavá místa v Moravskoslezském kraji, rozhodli jsme se těmto místům trochu přiblížit. 
Opava je pěkné město s mnoha historickými budovami i zelení a fontánami,  avšak se slušným ubytováním je to horší, pokud má splňovat blízkost vlaků a autobusů pro plánované výlety. Hotel Koruna je strategicky na vynikajícím místě, prakticky v centru. Velkým hotelům se raději vyhýbám, ale tady nebylo zbytí. Navíc podle fotografií na stránkách hotelu bychom mohli být spokojeni.  Pro nás bez auta je také důležité připojení na internet, abychom si mohli snadněji nějaké to spojení nebo mapu vyhledat, pokud nás zaskočí počasí s nutností změny plánu. I když datovým tokem nás náš operátor vybavil dostatečně na celé léto.
Na stará kolena preferuji už pohodlíčko a tak jsme si zamluvili apartmán DELUXE se snídaní. Ubytovávali jsme se pomocí elektronického zařízení zvaného Kiosk, který po nás chtěl i sken občanských průkazů a mnohá jiná data, aby nám po zaplacení kartou vydal kartu, která nám otevře nejen pokoj, ale i hotel a umožní nám jezdit výtahem do 7. patra a zpět. Máme kartu a hurá do výtahu. Recepce totiž v sobotu odpoledne nefunguje. Přiložíme kartu ke klice, v zámku cvakne a dveře se otevřou a první veliké rozčarování je zde.
V apartmánu nás čeká slíbená varná konvice a dvě porce čaje a dvě porce kávy, dva hrnečky, dvě skleničky na víno a dvě skleničky na jiné nápoje. Toť vše.  Intuice.....vzala jsem s sebou (nikdy dříve) dva malé talířky a příbor, malý nůž.....Čeho jsem se obávala se naplnilo. Apartmán bez ledničky. Myslela jsem si, že toto zařízení je v hotelových pokojích, natož apartmánech samozřejmost, ale jak vidět není.  Místa je v "kuchyňce"  dost. Pod velkým zrcadlem (zbytečnost) je stoleček na notebook, jedna zásuvka  a jedna židle. Balkony jsou zde dva, ale prakticky k nepoužití. Nikde se nedá uchytit prádlová šňůra na případné usušení plavek nebo zpoceného oblečení, není zde ani židlička  na posezení. Apartmán pro dva s jednou židlí u "pracovního"  stolku.  Sociální příslušenství ujde. 
V pokoji-ložnici není ani jedna zásuvka, na co že, když lampičky jsou nahrazeny bodovkami na vypínač. Máme s sebou mobily a digitální fotoaparáty, které potřebují doplňovat šťávu. Ještě štěstí, že jsem s sebou vzala prodlužovačku s třemi zásuvkami. V předním pokoji je ještě jedna zásuvka u země na větrák, který se tedy hodil v parných letních dnech. Prádelní šňůru jsem omotala kolem hlavice ústředního topení a trubek ústředního topení, které vedou do horního patra.  I kdyby na balkóně bylo možno uchytit šňůru, stejně by nám prádlo zmoklo, protože balkóny nebyly kryté shora. 
Nejhorší však byla absence ledničky. Minerálky, vínko nebo pivko jsme si kupovali každý den čerstvé, ale stejně to nebylo ono. Nedal se pořídit nákup ani na večeře. Noční stolky u postele mne dostaly snad nejvíc.  Na zděném kvádru bylo položené plexisklo.  Když si vzpomenu na  ubytování loni na Baťově kanále ve Veselí nad Moravou, tak se mi chce docela brečet. Za toto jsme zaplatili 1990,- Kč/noc.  Nevím, jestli jsem já takový mastňák, že mi to připadne jako obyčejná ubytovna? Na přespání na jednu dvě noci, budiž..... 
Alespoň snídaně v hotelové restauraci byla formou bufetu se samoobsluhou a vše bylo vždy perfektně připravené. 
Alespoň nákupní centrum je tak 3 minuty cesty a autobusové spoje dálkové i MHD u nosu a jezdí pořád. Ani se mi nechtělo vybalovat, raději jsme se opláchli a hned vypadli na procházku městem. Vybalím až večer a procházku si se mnou můžete užít v dalším vstupu.  

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří a nakonec se nám dovolená líbila. Určitě se s vámi podělím o krásná místa v lokalitě Opavska. Svou sbírku turistických magnetek jsem mohla obohatit dalšími kousky a tím vám naznačím, kam se se mnou můžete podívat. 

hezký den. 

12 komentářů:

  1. Maruško, chápu Tvoje rozčarování. Lednička je v létě nutnost a pokud je to pokoj pro dva, tak by měl mít i dvě židle. Poradila bych jim skládací sušák nebo ten by se do hotelu nehodil? My jsme ho v penzionu v Třeboni měli. Alespoň vám to vynahradily snídaně. Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, i my jsme měli loni v Penzionu skládací sušák. Asi jsme se loni hodně namlsali. Ale naštěstí počasí nám přálo a nemuseli jsme na pokoji trávit moc zbytečného času.

      Vymazat
  2. Maruš, Opavu mám ráda, je to krásné město se spoustou parků. Jezdili jsme tam často, můj Pepan je Opavák, přímo z centra. Co už není tchýně jsem tam nebyla. Kdysi jezdil od nás autobus přímo, dnes se tam cestuje s přestupy půl dne. Koruna se kdysi jmenovala Kamyšin. Byl to příjemný hotel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přímý autobus jezdil, pamatuji, když jsme jezdili za Michalem do léčebny v Městě Albrechtice. Zpátky jsme nyní předsedali jen jednou, ale cestou tam dvakrát. Líbí se mi, že v Opavě jsme vystoupili z vlaku přímo na zastávku MHD.🙂

      Vymazat
  3. No to je docela bída, nemít lednici na pokoji... no a jedna židle a žádné zásuvky? V dnešní době???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tu absenci lednice začala tušit, když jsem si pořádně přečetla vybavení pokoje. Seznam podrobný, včetně uvedeného toaleťáku a lednice v seznamu nebyla. Naštěstí jsme měli okna na severovýchod, takže v pokojích nebylo takové vedro jako na západní straně. Tam bychom to asi nepřežili. Asi je to něco jako ubytování na jednu noc či víkend nebo pracovní schůzky. Na dovolenou nevhodné, pokud by pršelo a museli být na pokoji déle. Ale jinak je Opava pěkné město.

      Vymazat
  4. Opavu vůbec neznám a tak se ráda na tvé fotografie podívám.
    Překvapilo mě,že když máte ubytování DELUXE,že má takové nedostatky.Žádné zásuvky to je jako špatný fór.
    Já jsem jezdila roky s vnoučatama na dovolené do malých chatiček,ale nepamatuji se,že by nám něco chybělo.Malá lednička byla vždy,ale jinak to bylo ubytování velmi skromné.Od DELUXE bych čekala více.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já jsem pak při odchodu, když se recepční prtala, jak sjme byli spokojeni utrousila poznámku o chybějící lednici a ona říkala, že bohužel jsou jen v apartmánek a v pokojích DELUXE. Tak jsem si rýpla, že jsem ji asi přehlédla.....Ale naštěstí jsme to přežili a byli hodně venku. :) Ale napsala jsem to na mapy.cz

      Vymazat
  5. Maruško docela za tu cenu rozčarování chápu, zvláště je-li to DE LUXE, tak by to mělo být podle toho vybavené chladničku nevyjímaje. Ty zásuvky, že nejsou mě také překvapilo. My jedem v polovině srpna do Chodova do penzionu Harmonie, tak jsem také zvědavá, jaké to ubytování bude. Hodnocení je perfektní a tak se těším. Dostali jsme to od syna v Vánocům a jede tam s námi a poveze nás autem, tak že bude dost možností podniknout nějaké výlety po okolí. Docela se těším. Ten kraj vůbec neznám a konečně se dostaneme na pár dní z domu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruškko, ubytování v penzionech bývá lepší. Loni jsme měli přímo luxus za pár korun. Nevím, do kterého Chodova jedeš, ale přeji ti pohodovou dovolenou a krásné počasí na výlety. Nám počasí celkem přálo, ale sledovali jsme radar a podle toho měnili plány. :)

      Vymazat
  6. Nemít na pokoji lednici to je fakt nepříjemné. Ale hlavní je, že se vám nakonec dovolená líbila. Těším se její zdokumentování.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zvládli jsme to, ale stejně jsem si pak rýpla do recepční při odchodu a napsala jsem hodnocení na mapy.cz. Naštěstí jsme to měli se snídaní, takže jsme si nemuseli nakupovat ještě jídlo na snídaně a výlety. Pak jsme většinou jedli na výletech na různých místech. Jednou jsem dala pití chladi do studené vody do vany. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.