sobota 21. srpna 2021

Hrad Helfštýn 2021

Na hradě Helfštýn už jsme byli mnohokrát. Užívala jsem si ho za starých časů trampingu, později při rodinných výletech bez lidí i při mnohých akcích jako je Dobývání hradu nebo Mezinárodní soutěž uměleckých kovářů Hefaiston.   
Myslela jsem si, že na hrad už nepojedeme, když ho známe jako své boty, ale opět nás přilákalo dokončení rozsáhlé rekonstrukce hradního paláce. Syn měl ještě dovolenou a tak jsme se na hrad vypravili hned po zdolání restů na zahradě. Rekonstrukce se mi jeví jako velmi úspěšná, neboť nejen, že byly v komnatách paláce vytvořeny průchody a jednotlivá  patra, kam jsme se dříve nedostali,  některé komnaty byly zastřešeny sklem a vybaveny exponáty  uměleckých kovářů i panely dokumentující historii i postup rekonstrukce hradu. Mohli jsme se projít po ochozech,  vychutnávat výhledy nejen z cimbuří, ale i ze dvou vyhlídek na střeše z toho jedna je skleněná, což je nyní hodně moderní. Skleněné zábradlí je i na jednom z ochozů v jedné z komnat. 
Expozice v galerii u druhé brány s možností zakoupit exponáty v obchodě se suvenýry. 
Bránou jsme prošli na třetí nádvoří a vystoupali na vyhlídkovou věž. 
Hradní palác
Z vyhlídky vidíme na hradní palác, kde proběhly zásadní a velmi velké změny. Jdeme si tedy palác vychutnat. 
Palác před rekonstrukcí. Neexistující ochozy, místnosti bez pater jen s obvodovými zdmi zdobenými  náletovkami. 
I když jsem vložila hodně fotek, určitě doporučuji hrad prožít na vlastní kůži. 
Hezký den. 

15 komentářů:

  1. Před lety jsme tam byli a líbilo se nám tam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty větší hrady jsou krásné všechny. Chtěla bych se podívat ještě na Karlštejn, kde jsem byla jako dítě a moc si nepamatuju, ale odradí mne vždy vzdálenost a davy lidí. Ale možná někdy. :)

      Vymazat
    2. Karlštejn je masakr. Ono je tam vlastně strašně málo volného prostoru, takže ani kdyby tam netáhly ty davy lidí tak bude plno. A hlavně se člověk nesmí strefit do nějaké akce, protože to je potom ještě stokrát horší. Ale možná že teď by to nemuselo být tak divoké, přece jen zahraniční tůristi, kterých bylo převelmi ubyli markantně.

      Vymazat
  2. Mám dojem,že tam často jezdit můj bratr.Byl velký tramp a hodně fotí.
    Přeji nádhernou sobotu ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrad a okolí se mění s časem stále. Něco přibude, něco se opraví a něco zmizí. Kdysi byl pro hradem i dřevěný trojský kůn, něco podobného jako je v areálu pod Bouzovem a přímo před hradem byl obrovský prak dobyvatelů. Ale jsou to dřevěné stavby a podléhají zkáze, pokud se o ně nepečuje. Ale hrad má prostě přednost.

      Vymazat
  3. Sklo dokáže divy a dokonale si rozumí i s kamenem, takže se to k tomu hradu skvěle hodí! krásně to udělali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem nadšená. Také se mi líbilo, že na hradě se provádějí i komentované prohlídky a dost lidí o ně mělo zájem, takže se seskupili kolem průvodce a dali ostatním možnost se jim vyhnout foťákem. Takže nebylo to množství lidí rozpuštěno v prostoru tak mohutně. Na posledním nádvoří je průvodce propustil k individuální prohlídce....Stravování také super. jak rychlé, tak dobrý oběd....A příští týden mě Michal zase žene do Bystřice p. Hostýnem na historickou akci. Už mne ty akce trochu zmáhají, uvidíme.

      Vymazat
  4. Díky za krásnou reportáž z hradu Helfštýn. Od nás je daleko, jsem ráda, že jsem se tam mohla díky Tvým fotkám podívat.

    OdpovědětVymazat
  5. Hrad Helfštýn mám od nás asi 20 km,znám ho dost dobře.Naposledy jsem ho navštívila loni v září,jak jsem o tom psala na mém Blogu.Je to tam opravdu krásně opravené,což dokumentují Tvé hezké fotky...

    OdpovědětVymazat
  6. Já tak byla před dvěma roky poprvé a byla jsem nadšená!
    Maruško, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Moc krásný hrad a rozlehlý.Líbí se mi ta zajímavá věž.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  8. Helfštýn a Bouzov jsou hrady, kam se už snad 20 let chystám a ještě jsem tam nebyl, přestože to mám od Brna něco kolem 100 km. A tvé fotky dávají tak názornou představu, že už je zbytečné tam jet :).

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezké fotografie a opravdu se mi toto místo moc líbí. Je moc dobře, že se tato místa udržují a zdivo zpevňuje, aby se více nerozpadalo a tím zůstalo pro další generace turistů. Moc hezky jsi mě s tímto místem seznámila. Pro nás je to daleko a tak se vždy ráda seznámí s něčím, co asi už navštívit nestihnu. I když člověk nikdy neví, kam se ještě může podívat. Měj se hezky a děkuji za super podívanou.

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle je náš partnerský hrad - tam jsme byli oba na svém prvním rande. 400 kilometrů vážil partner cestu autem k nám a potom na Helfštýn. Zrovna tam kovali umělečtí kováři a partner se kovařením zájmově obíral. Byl to pro nás oba svátek a vidím, že se hrad nerozpadá, naopak je hezčí. Děkuji za vzpomínkovou "návštěvu" a současné snímky. Ať se vám daří i dál zpřítomňovat hrady a místa, kde se poznají i další tví návštěvníci ☺

    OdpovědětVymazat
  11. Byli jsme tam párkrát na kolech. Ale tu rekonstrukci jsme neviděli. Budeme to muset napravit

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.