pátek 3. září 2021

Napoleonský tábor v Bystřici pod Hostýnem 2021

aneb "Paní neotáčejte se, jde za vámi kůň!!" 

Snad každoročně zve Klub vojenské historie francouzského císařství Bystřice pod Hostýnem, z. s. na kulturní akci s názvem Napoleonský tábor. A samozřejmě letos nemohl chybět jako návštěvník můj syn a já.  Moc se mi nechtělo trávit celý den na jednom místě a doufala jsem, že počasí mi půjde na ruku a bude, jako doposud každý den, pršet. Nepršelo, jeli jsme.  A i já jsem nelitovala.  Netušila jsem, proč se otevírá kostel na náměstí právě když jsme šli kolem, podle výzdoby uvnitř jsem odhadovala svatbu. Nikde nikdo a tak jsem se zeptala kostelníka, zda si mohu vyfotit varhany.Bylo mi dovoleno a vyfotila jsem celý kostel, ale u východu již čekali smuteční hosté na příjezd neboštíka.  Smutná událost mi tedy umožnila vidět varhany v kostele sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem, ale o tom až příště.  Nyní nás čeká průvod armád, uctění památky padlých při bitvě u Slavkova, představení jednotlivých vojsk a dokonce nefalšovaná napoleonská bitva.

Průvod městem k památníku se dost opozdil, ale dočkali jsme se. 
Od památníku jsme se přesunuli do spodní části parku do napoleonského tábora. Většina lidí seběhla po trávě prudkým svahem, ale to jsem si se svým kotníkem netroufala. Scházela jsem po  vyšlapaném chodníčku z kamení protkaném občas kořeny stromů a dávala pozor, abych nějak špatně nešlápla, když jsem za sebou uslyšela divné zvuky. Tušila jsem koňská kopyta. Ale nevěděla jsem, jak daleko je kůň za mnou a soustředila se, abych neuklouzla. Nad hlavou se ozval mužský hlas:"Paní neotáčejte se, neotáčejte se, jde za vámi kůň." Jezdec měl obavy, abych se třeba nelekla a mé reakce se nelekl kůň. Poslechla jsem a všichni jsme se zdárně bez úrazu dostali do tábora. 
Armády v ležení se šly posilnit a toho jsme využili i my a šli na výborný oběd do  nedaleké restaurace u koupaliště. 
Po obědě se nám jednotlivé armády představily.
Schyluje se k bitvě
Je po boji, stihli jsme vlak v půl čtvrté. Počasí nám vyšlo. 

11 komentářů:

  1. Maruško,návštěva takové akce by se mi hodně líbila.Dříve,když jsem hlídala přes prázdniny vnoučata,tak jsem podobné akce v okolí na zámcích hlídala.Dětem se to hodně líbilo,byly to převážně rytířské souboje.Hlavně se mi líbily kostýmy,do kterých byli učinkující ustrojeni.
    Krásně jsi vše zachytila.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  2. Jitu, musí to být krásný zážitek. Dobové kostýmy obdivuji.
    Měj hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  3. Nikdy jsem na podobné akci nebyla. Děkuji za reportáž a posílám pozdravy, Maruško!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  4. To musí být fajn zážitek. Je dobře, že se takové akce konají. Krásné dobové kostýmy.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško vzpomínkové akce v historických kostýmech mají vždycky něco do sebe. Moc hezky jsi to popsala i nafotila. Děkuji za zajímavou podívanou a měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  6. Podle fotografií to musela být moc hezká a vydařená akce.

    OdpovědětVymazat
  7. Na Moravě ve Skalici nad Svitavou se takové akce konají každoročně. Byla jsem na bitvách Rusů s Němci v zimních podmínkách, bylo to napínavé a poučné. Je dobré se takových bitev zúčastnit pro názornost, a taky proto, že tam jen málokdy teče krev (zatímco dobrý mok a občerstvení tam je vždycky). Určitě jste si to užili, navíc přálo počasí. Děkuji za hodně fotek, není nad názornost.
    Přeji příjemný víkend a zajímavé výlety ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Marie, to musela být zajímavá akce, líbí se mi kostýmy bojovníků. Počasí vám přálo a i fotky jsou povedené.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to musel být moc pěkný zážitek. Zní to tak. A já mám podobné akce ráda a jednou za čas zajdu, když se konají v okolí. A hezké fotografie, což mám u takových článků moc ráda. Povedený článek. Super.
    Katie S. (https://kulturnicek.blogspot.com/)

    OdpovědětVymazat
  10. Maruško, tak to určitě byla skvělá akce, díky za krásné fotky. Kdyby na mě někdo zavolal, ať se neotáčím, tak jak se znám, určitě bych se otočila. Hlavně, když to dobře dopadlo 🐴😊

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Maruško to muselo být moc hezké,super fotečky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.