středa 12. ledna 2022

Internátní školy pro neslyšící ve Valašském Meziříčí


Když jsem se ve svých 12. letech přistěhovala s rodiči na Valašsko, byla jsem přesvědčená, že na kopci pod nemocnicí ve Valašském Meziříčí stojí krásný zámek pocházející z kdovíjakého dávného století. Brzy jsem se však dověděla, že skutečnost je úplně jiná.

V názvu článku tedy jak vidíte chyba není. Už i neslyšící děti v předškolním věku se mohou zapojit do kolektivu a připravovat se na školu. V budově pocházející z roku 1911 je tedy umístěna škola mateřská, základní a střední. Budova školy ale stejně vypadá jako zámeček, nemohu si pomoci. Kolem budov, spojených do čtverce s jakýmsi dvorem nebo nádvořím uvnitř, v době vzniku nestály žádné další domy. Areál s parkem navazoval na městskou zástavbu Vsetínské ulice. Historie a další rozšiřování školy s moderní výukou je velmi zajímavá. Mé fotografie jsem tedy doplnila výstřižky z textu na webových stránkách školy .

Fotka pořízená z našeho balkonu dokazuje, že v dnešní době je budova školy obklopena nejen rodinnými domy, ale i panelovou zástavbou.

                                                                      (ZŠ Šafaříkova - dříve učitelský ústav naproti hlucháku)

Ve škole se studenti vyučí i na zahradníky a nahlédnout do jejich jarních skleníků bylo pro mne také příjemné.

Vstoupit jsem se odvážila i z toho důvodu, že mi sousedka ze zahrádky jednou řekla, že kupuje sazenice u děcek za levný peníz. Nechápala jsem u jakých děcek? Tak prosím zde, u učňů budoucích mistrů zahradnických.

Výstřižky jsem použila ze stránek školy,  kde se však kromě historie můžete seznámit i se zajímavým současným životem školy. ZDE Oficiální stránky školy

Důležité upozornění:

A než se rozloučíme, ještě jedna velmi důležitá věc. Já jsem do areálu školy vnikla bez povolení kompetentní osoby a to se nesmí, i když brána je otevřená.  Až později jsem se dověděla, že vstupu brání varovné cedule, ale ty  se ztrácejí, proto jsem žádnou takovou neviděla. To ovšem neznamená, že zájemci do areálu školy vstoupit nemohou, ale musí to být s vědomím školy, tedy ohlášené a domluvené předem ve škole.

Hezký den

26 komentářů:

  1. Maru, další vydatný článek a foto. Chystám se do vašeho kraje na malou dovolenou, už mám nástřel, co chci vidět a manželovi jsem slíbila, že to bude nejméně na 5 dní. Tak uvidíme, jestli to klapne v dubnu nebo počátkem května. Pac Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybyste projížděli i Valmezem (dopravní situace už je lepší) tak se pak ozvi, kdybyste měli chvilku na kafe, mohli bychom se ve městě sejít. To už snad bude náměstí opravené. A myslím, že i zámek Kinských bude po rekonstrukci. Neví, která místa máš v jhledáčku, však pak dej třeba vědět.

      Vymazat
  2. Zajímavý článek a budova školy vypadá opravdu jako zámeček. I tyto děti potřebují žít a vyrůstat v hezkém prostředí. Děkuji za zajímavou reportáž. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško, ráda jsem si vše o historii školy přečetla. Je dobře, že jsi vnikla do objektu...Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já občas někam vlezu, když je tam otevřeno. :-D Ale do samotné školy jsem samozřejmě nešla. :)

      Vymazat
  4. Maruško, moc hezká reportáž. Netušila jsem, že výuka sluchově postižených má v naší zemi tak dlouhou historii. Budovu bych také tipovala na zámeček.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych o historii budovy nezajímala, kdybych kolem ní nechodila téměř každý den a nezlákalo mne tam zajít. Většinou se zajímám až objekt nafotím nebo jinak poznám. Zaujalo mne využití ve válečných letech a těší mne že i přes tato období přece nakonec ústav slouží svému původnímu záměru. Nikdo mne tenkrát nezastavil, když jsem se tam procházela až když jsem napsala článek na starý blog, tak ho našel správce školy a napsal mi do komentářů o těch ztrácejících se cedulkách a že by se to nelíbilo žádné škole, kdyby tam lidi volně chodili. Je to pochopitelné, ale já holt vlezu kolikrát i kam nemám. Však mi to syn vyčítá. Takto jsem procházela i klášterní zahrady v Nové Říši. Michal se mnou nešel, bál se, že tu bránu někdo zavře a zůstanu tam uvězněná. Tak čekal venku. :D

      Vymazat
  5. Zajimavá reportáž. Celý areál vypadá moc dobře a souhlasím,že budova připomíná zámeček.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uprostřed budov je ještě jakési nádvoří. Ale uvnitř toho komplexu jsem nebyla. Vlastně jsem to celé jen obešla venkem.

      Vymazat
  6. Maruš na starých fotkách Valmezu stojí pod Stínadly jenom "Hluchák" a fakt vypadá, jak zámeček. Školu navštěvují i děti s jiným postižením ne jenom sluchovým. I kamarád Honzík tam úspěšně před dvěma lety maturoval a to má sluch 100%, krásně zpívá v několika jazycích, je to talentovaný kluk. Děkuju, že si mi Hluchák ukázala jiným pohledem, znám ho jenom z cesty, jak jdu okolo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byl tam hodně osamocený. Vlastně na okraji města a dneska je v zástavbě. Vidíš, to jsem ani nevěděla, že je tam škola i pro jiná postižení. Mně docela zaujala ta válečná historie. Přes to všechno se ústav až do dnešní doby zachoval s původním záměrem.

      Vymazat
  7. Maruško, možná budu jediná z těch, kdo může napsat, že v této škole opravdu byl. Je to tak, sice už dávno, ale jako studentka jsem se tam zúčastnila exkurze, kdy jsme si nejen mohli prohlédnout interiér školy, ale pobyli jsme s dětmi i ve třídách při výuce. Žáci seděli před velkými zrcadly, aby mohli pozorovat své mluvení, protože se neslyšeli a jeich hlas byl dost nepřirozený. Kdo to nezažil, neumí si představit, jak bylo v té škole nepřirozené ticho...
    Moc děkuji za velmi pěkný a poučný příspěvek, znovu jsem si tu návštěvu oživila. Nedávno při naší dovolené jsme 3x projížděli kolem a tu velkou bránu jsem viděla. Sama jsem kdysi měla spolužačku, která měla hluchoněmé rodiče a jejich děti byly u babičky, která tuto vadu neměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tam byla kdysi dávno, ještě jsem byla na základce, ale bylo to o prázdninách, kdy u nás byla moje nevlastní babička z Brna. Ona za svých aktivních let byla "řídící" školy a ve Valmezu se seznámila se správcovou hlucháku a byla ji navštívit a vzala mne s sebou. Ale to jsme si školu neprohlíželi. Jak komunikují mezi sebou děti to mám často možnost vidět, ale účastnit se přímo výuky, to jsi měla velmi zajímavý zážitek. Člověk si pak uvědomí, jak moc je jejich život jiný.

      Vymazat
  8. Budova je krásná a klidně by i v zámečku mohla být škola pro neslyšící děti.V zámcích bývají školy,různé ústavy i domy seniorů.Je dobře,že jsou děti v tak hezkém prostředí.
    Maruško,díky za seznámení.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Jituš, v mnoha zámcích byly nebo jsou školy, ale tato budova byla postavena právě za účelem výuky dětí se sluchovým postižením. Splňuje tedy dodnes svůj prvotní účel. I ty se měj hezky.

      Vymazat
  9. Škola je krásná, opravdu jako zámek, jen je škoda, že v panelákové zástavbě se ztratí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, on se neztratí. Na fotce hraje velkou roli perspektiva, která všechno jaksi zahustí. Je na kopečku, nelze nevidět. Je pěkně vidět z města, každý kolem něho musí projet do kopečka při výjezdu směr Vsetín. Město se rozrůstá. V těsné blízkosti jsou rodinné domky a tak stále ústav tvoří jakousi dominantu. :)

      Vymazat
  10. Majko,přečetla jsem si to s velkou zvědavostí.Moje mamka ohluchla na 90% asi v 70 letech.Byla oddělená od lidí.Nesnášela každého kdo slyšel...
    No,co už ☺
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný článek :-) doufám, že nebudeme nikdy potřebovat žádné podobné stavení, ani na stará kolena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je škola, která neléčí, ale připravuje na život. Jo ve stáří se sluch ztrácí, ale s tím už se nedá nic kromě naslouchátek dělat.

      Vymazat
  12. Maruško, to bylo zajímavé počteníčko a k tomu plno fotek.
    Neteře dcera se narodila hluchá a jako malinké ji byl voperován kochleární implantát. Je to šikovná slečna, studuje dvě vysoké a plavala za dorost závodně. Pouze má problém když je veliká skupina lidí zaregistrovat odkud na ni někdo mluví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten implantát je skvělá věcička. Neteř je šikulka a velký bojovník.

      Vymazat
  13. Maruško dík za seznamení díky tobě se dovím,super fotečky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, já jsem se díky té návštěvě také mnohé dověděla. Hezký den.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.