neděle 12. června 2022

Výlet na Pustevny

 Tento výlet jsem plánovala už dlouho. Na Pustevny a Radhošť se dostaneme častěji, než kamkoli jinam v zimě i v létě, ale ještě jsem tam nebyla po obnovení Libušína po požáru a byla jsem zvědavá i na novou stezku v korunách stromů. 

Na Pustevny jsme se dostali autobusem ještě docela pohodlně, o prázdninách to bude možná horší. Naše první kroky vedly sice na stezku Valaška, ale nakoukli jsme do Libušína a rozhodli se, že si sem zajdeme na oběd. 
Ze stezky jsem byla nadšená. Kdysi jsem navštívila stezku v korunách stromů na Šumavě. Té beskydské se budu věnovat podrobněji, protože fotek mám z výletu opět hodně. 
Samozřejmě samostatný článek věnuji i Libušínu. Když vidím, co dokázali řemeslníci a projektanti při obnově tohoto Jurkovičova díla, cítím i jakousi národní hrdost. Nyní se se mnou můžete projít k soše Radegasta a pokochat se výhledy na krásné vyhlídce. 
Na tomto svahu byla kdysi lyžařská sjezdovka. Byl to pořádný padák a vlek se již pár let nepoužíval. Zjistila jsem, že vlek je odstraněn a na vyhlídce směrem k Frenštátu pod Radhoštěm, byly vybudovány lavičky i se stolečkem. Moc se mi tu líbí. A musím pochválit i vybudování skvělých odpadkových košů po celé trase na Radhošť. Koše jsou krásně obložené dřevem a do hor se skvěle hodí. 
Líbí se mi tu tak moc, že se tu musíme zastavit i cestou zpět. 
Přiblížená stezka Valaška
Rozhledna na Velkém Javorníku
V jednom místě je vidět na Pustevny, ale asi brzy výhled zaroste. 
Ovečky se na hřebeni Radhoště pasou od nepaměti, ale nyní se mi líbí, že se přiblížily tak blízko k návštěvníkům hor a ti mohou odpočívat i uklidňujícím pohledem na ně opět na pěkných přírodních lavičkách. 
A jsme opět v areálu Pusteven. 
Ještě se podíváme k hotelu Tanečnica, projdeme kolem další Jurkovičovy stavby Maměnka a dáme si kávičku v kiosku s venkovním posezením, než nám pojede autobus zpět domů. 
My sice jedeme domů. ale pro vás tu budu mít příště hromadu fotek ze stezky Valaška. 
 
Poznámka: Tento příspěvek jsem zařadila do obou krajů, protože jsme se pohybovali na rozmezí obou krajů a na rozvoji Tohoto místa se oba kraje i společně podílejí. 
Hezký den

7 komentářů:

  1. Maruško, moc ráda jsem se podívala. Máme to daleko, z dětství si toho mnoho nepamatuji. Snad nám vyjde i cesta na Valašsko.
    Přeji pohodové dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem překvapená, jak krásně opravili cestu na Radhošť a osadili těmi dřevěnými lavičkami a zajistili ovečkám ohradníky.

      Vymazat
  2. Maruš, moc děkuju, že jsem se mohla pokochat krásou Pusteven. Máme to kousek a já už tam nebyla mnoho let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dříve bylo obtížnější se tam dostat bez auta. Vždy jsme jezdili, když byla nějaká akce a to pendloval autobus více, ale i tak bylo problematické se třeba v zimě dostat domů a v autobuse byla tlačenka. Ale nyní jezdí dolů autobus každou hodinu. Rá I nahoru jsme jeli pohodlně. O prázdninách to možná bude horší. Ještě jsem tam nebyla na podzim, kdy je příroda barevná.

      Vymazat
  3. Krásné, já tam byla naposledy jako malá holka, tak snad se tam ještě vypravím. Díky za připomenutí té krásy.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento kraj miluji ☺
    Přeji další nádherné výlety ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Do Beskyd se vypravíme na několik dnů v srpnu a vedle turistiky Pustevny určitě také navštívíme, jsem zvědavý na rekonstrukci vyhořelé chaty.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.