čtvrtek 1. září 2022

Konopiště zámek


 Máme za sebou druhý den zájezdu a i vědomí, že máme poslední večer a s tím i poslední možnost, kdy se podívat k zámku Konopiště. Těžko říci, zda je škoda, že není i taková památka zahrnuta do itineráře zájezdu, když máme zajištěno ubytování kousek od ní.  Tak nějak se počítá s tím, že v individuálním čase si každý rozváží, zda si tam zajde nebo nikoli. Je dost možné, že spousta lidí již tento zámek ve Středních Čechách u města Benešova navštívila, ale já se synem ještě ne.  Slunce se chýlí pomalu k západu, odkládáme tedy večeři z vlastních zásob na později a vydáme se k zámku. Musíme překonat hodně frekventovanou komunikaci, abychom se dostali ke vchodu do parku. Delegátka má o nás trochu strach a radí nám, ať nechodíme kolem svodidel a vysvětluje nám, kde by to mohlo být bezpečnější. Bohužel tam nikde není přechod pro chodce.  Přidávají se k nám ještě dvě ženy z naší party. Hurá komunikaci jsme zvládli a vcházíme do rozsáhlého parku. Podle mobilní aplikace jdeme dobře. 

A nyní mi dochází, že sice zámek nemůžeme navštívit, dávno je po zavíračce, ale jsme tu sami. Naprostý klid a pohoda. 

Medvědárium v zámeckém příkopu je k nahlédnutí kdykoli a jak nám řekla delegátka, když se ptala, jestli jme méďu viděli, je medvěd celý den zalezlý a ven vylézá až se zámek zamkne a návštěvníci jsou pryč. Vychutnává si ten klid stejně jako my. 
Tma ještě není, tak jsme se rozhodli zámek obejít. 
Pod zámkem je rybník a také nádherné rozárium, ale to už je také v tuto dobu zavřené, proto už tam nejdeme. 
A jsme u altánku z druhé strany a opět parkem projdeme k hotelu. Než jsme prošli park hodně se sešeřilo a měli jsme obavy, zda nás řidiči zaregistrují a podaří se nám přejít. Na naší straně zastavila motorka a za ní i auta, ale na druhé straně stále valil proud aut. Přece pod ně nevběhneme. Všichni na naší straně trpělivě čekali. Zvládli jsme to. Tuhle klidnou procházku jsem si bytostně užívala s radostným pocitem v srdci. Vlastně jsem nakonec ráda, že tato památka nebyla v itineráři zájezdu a že jsem se donutila ji navštívit i přes únavu z celého dne. 

Dnes jsme navštívili:

Sázavský klášter
Hrad Český Šternberk
zámek Zruč nad Sázavou - exteriér a park
zámek Zruč nad Sázavou interiér
Zámek Konopiště

V nohách máme podle krokoměru 9,9 km. 
My se jdeme navečeřet a pomalu balit, zítra se vydáváme k domovu ještě s nějakými zastávkami. 
Vám přeji hezký celý den. 

10 komentářů:

  1. Marienko, moc ráda jsem se podívala, jak to vidí konkurence, byla jsem tam letos zjara a ráda jsem se tam s tebou vrátila.
    Hezké fotky, mně se méďa neukázal! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. No téda, navštívit během jednoho dne klášter, ještě Sázavský, Zruč, Konopiště a hrad k tomu - kam se hrabe náš známý motorkář, který se vždy kasá, že on za den udělá tři zámky (nebo jiná místa), ale uvnitř nikdy nebyl. Je tam krásně, ale ten medvěd ze Zlína je asi trochu Valach, dovezli jste mu něco? ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsi byla v našem kraji,na Konopiště to máme 12km , je tam moc hezky a na medvěda jste měli štěstí ,že byl venku.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruš, škoda že byl zámek už zavřený, ale i v parku je krásně. Máte teda pěkně nachozeno, ale s dobrým pocitem. Méďa je mazaný, když vyleze až když jsou návštěvníci pryč🥰

    OdpovědětVymazat
  5. Zámek je nádherný a líbí se mi sochy v parku.Jako dospělá jsem tam nebyla,ale byl tam syn,když chodil do turistického oddílu.Mám jeho černobílé fotky někde doma.
    Maruško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, na jeden den to je tedy pořádná porce.
    Konopiště jsem si takhle v klidu užili loni na podzim, i nás se medvěd ukázal, ale myslím, že byl zvědavý spíš na Aarona - on na něj tedy ano :o)
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško, já se přiznám, že mám skoro raději zámky zvenku. Procházet zahrady, parky kolem a pokochat se exteriérech mě stačí. Na Konopišti jsem byla několikrát, hlavně kvůli synovi, kterého zajímala zbrojnice. Měj hezké dny, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Před mnoha lety jsem byla na zámku Konopiště.Nic z něho si nepamatuji.Průvodce mlel a hodně spěchal.Byla doba,kdy jsme navštěvovali zámky,ale toto mně šokovalo.Ten zámek si to nezasloužil.
    Přeji Ti krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné, moc se mi líbí socha se dvěma tvářemi ♥♥

    OdpovědětVymazat
  10. Maruško, nelituj, žes nebyla uvnitř. Jak se dívám na tvé fotky z parku, užila sis krásy asi víc, nežli bys viděla uvnitř. Je to krásný zámek, ale mně tu krásu přebil fakt, kolik zvířat bylo povražděno ze zábavy a ty trofeje mi zakryly krásu místností i vybavení.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.