pondělí 5. září 2022

Velkopopovický pivovar

 

Tento článek by mohl být úplně bezeslov, ale přece jen malá poznámka. Vlastníkem pivovaru jsou Japonci a nevaří se tu jen "Kozel", ale na výrobní lince ve stáčírně se právě sunou přepravky Gambrinusu a vlastně se zde vyrábí, co je právě potřeba, třeba i Radegast, aby se pivo nemuselo převážet do různých koutů republiky. Takže v Praze si klidně dáte pivo Radegast, které bylo vyrobeno ve Velkých Popovicích, což bylo pro některé pivaře zklamáním. Mně je to srdečně jedno, i když si pivo v létě také ráda dám, až takový fanda nejsem. Prohlídka závodu včetně historie však byla velmi zajímavá. Pop prohlídce jsme si zašli na oběd do Kozlovny a pak se synem na procházku do kavárny U Andělky. A to byla tečka za naším zájezdem. 

A nyní už rovnou domů jen s nutnými zastávkami pro řidiče a tělesné potřeby. :) Do Valmezu jsme dorazili před 22 hodinou a naštěstí taxi stálo na svém místě a hned jsme ho využili ještě na poslední úsek cesty. Z dnešního dne nás nohy nebolely, našlapali jsme jen 4,5 km.
Doma si trochu odpočineme a hurá na dovolenou, rovněž poznávací, ale s vlastním itinerářem. 
Hezký den, i když již zářiový se vzpomínkami na léto. 

14 komentářů:

  1. Pivo mám ráda, upřednostňuji ovšem trutnovského Krakonoše :-). Ale prohlédnout si tento pivovar, bych určitě neodmítla.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já piji pivo jen v létě na výletech, zažene lépe žízeň, ale manžel pije pivo pravidelně po obědě. Po některém obědě si malou skleničku od něho vezmu. Venku ale nejraději černé a to nemají všude. Průvodce po fabrice povídal zajímavě. Nejvíc mne ale zaujaly příběhy zakladatele a jeho rodiny.

      Vymazat
  2. Moc hezký článek a nahlédnutí do pivovaru. Pivo značky " Velkopopovický Kozel" si s manželem dáváme po obědě vždy jedno napolovic pro dobré trávení. Děkuji za zprostředkování zajímavé exkurze. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, i ty se měj hezky. Prohlídka pivovaru byla opravdu zajímavá. Svého maskota kozla Oldu si tam hýčkají a chovají si i následníky.

      Vymazat
  3. Návštěvy pivovarů jsou zajímavé,i když nejsem pravý pivař,skleničku po obědě neodmítnu,Také jsem před 2 roky s exkurzí navštívila Pvovar Budvar v Českých Budějivicích,tak na zdraví!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska už je všechno tak modernizované, čisté. Dříve to musela být asi docela dřina.

      Vymazat
  4. U nás doma se pivo téměř nepije, já v horkém létě vypiju cca 5 piv a mám na rok vystaráno. Chutná mi Kozel tmavý, ale málokdy bývá. Fotky jsou fajn, člověk by měl vidět, jak ta výroba probíhá. Kdysi jsem byla v Nošovicích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My už jsme navštívili pivovar v Plzni. Také to mám s pitím piva stejně jako ty. Piju vlastně jen o dovolených a také mám raději tmavé.

      Vymazat
  5. Tak prohlídka pivovaru by byla tak pro mého muže.Mně pivo nikdy nechutnalo,asi proto,že manželovi až moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, v létě tu jeho hořkou chuť po obědě nebo na výletě uvítám, ale jinak to také není moje parketa. Ještě tak na zahradě si dám to ovocné z plechu. Když ho zlevní, tak ho manžel nakoupí a doveze. Na chatě ve sklepě má tu správnou teplotu.

      Vymazat
  6. Maruško já pivo nepiju, nechutná mi. Ale exkurze do pivovaru jsem absolvovala kdysi dvě a bylo to moc zajímavé. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si dám akorát tmavé v létě. Ale nemívají ho všude. Výroba je dnes již hodně modernizovaná a skoro by se dalo říci bez práce. U nás je v jedné hospodě malý pivovar přímo pro tu hospodu. Jestli vozí i jinam to nevím, ale posezení u toho mosazného zvonu je zajímavé.

      Vymazat
  7. Maruško, pivo vlastně nepiju, ale taková exkurze může být zajímavá!
    Děkuji za reportáž a přeji hezké dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povídání o historii pivovaru bylo zajímavé hodně. Dneska už je to moderní laboratoř s téměř bezpracnými technologiemi. Jen je také potřeba plyn.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.