úterý 13. prosince 2022

Adventní Olomouc 2022

Město Olomouc se mi vždy líbilo, jen jsem ho neznala v době, kdy  nevlídná obloha visí téměř nad střechami a mlha proniká do jeho ulic a uliček, plazí se po náměstích. Škoda, že jsme nemohli zůstat ve městě déle a nemohli si vychutnat tu večerní atmosféru plnou světel. Obešli jsme Horní náměstí kolem radnice s Orlojem, prošli se i Dolním náměstím. Jarní a letní Olomouc je sice veselejší a už jsem se tu s foťákem rozhlížela mnohem dříve, proto jsme se tentokrát vydali i jinými ulicemi a obešli několik památek, které se nám stavěly do cesty,  většinou sakrálních. Katedrálu sv. Václava jsem podrobněji popsala v samostatném článku již včera. A nyní máte-li chuť, můžete se se mnou na chvíli projít.   

 
Po výborném obědě v restauraci Kikiriki  jsme se vydali směrem na zastávku tramvaje k budově soudu, ale cestu domů jsme si ještě rozmysleli a obloukem kolem Husova sboru jsme se vraceli pěšky. Tedy nachozená jsem byla dost.  
Červený kostel jsem nefotila, byl hodně vysoký a v zástavbě. Husův kostel jsem nejprve považovala za divadlo, ale mýlila jsem se. 
Do dalšího kostela bylo možno jen nahlédnout. 
Kousek za kostelem sv. Mořice, kde jsme již byli dříve, se nalézá kostel Panny Marie Sněžné a já jsem se ani nepokoušela o vstup, když jsem viděla lešení na portálu. Syn se však odlákat nedal a vydal se na průzkum, aby na mne pak kynul, abych šla za ním, že kostel je otevřený. Varhany, které jsem tam objevila mne ohromily. Proto kostelu věnuji samostatný článek. 
Vezeme vám zásilku
Než jsme došli k Moravě, míjeli jsme odbočku k Dómu, tedy katedrále sv. Václava. Zašli jsme k ní ještě jednou, jestli bude v kostele více světla než ráno a bylo to o poznání lepší, aby se dalo trochu fotit. Fotografie jsem již vložila do samostatného článku. 
Naproti evangelickému kostelu za řekou je z dálky viditelný pravoslavný kostel. 
Jestli se mi podaří vložit fotografie do dalšího článku z Olomouce, bude to návštěva kostela Panny Marie Sněžné. (V poslední době mi blogger nechce nějak kopírovat fotky do článku).  Do sbírky jsem tedy získala další varhany a vyčítám si, že jsem se pořádně nepodívala na těch kostelů více než jsme vyjeli. Kostel sv. Michala je totiž velkolepý a když jsem tam byla naposledy probíhala mše a nechtěla jsem rušit. Dnes při studování mapy a dalších informací jsem zjistila, že tento kostel, od kterého jsme byli pár kroků má také otevírací dobu a to "od svítání do soumraku" tedy turistům přístupný, kromě mší, které mají své časy. Tak snad se mi to podaří příště. Protože je docela možné, že nějaké příště bude vzhledem k tomu, že po obdržení rentgenu revmatoložka našla nějaké nejasné změny na páteři a koncem února jsme objednaní na magnetickou rezonanci. Jsem ráda, že toto pracoviště je nově zbudované u nás v nemocnici a nemusím nikam jezdit. Ale pokud nějaký nález bude, možná nás čekají další výlety do Olomouce. Pak už si sv. Michala nenechám ujít. 

Hezký bílý den.

15 komentářů:

  1. Maruško, moc děkuji za parádní adventní reportáž!
    Držím palce a přeji od lékařů dobré zprávy!
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Užila jsem si Tvoje krásné fotky !
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezké fotografie z výletu. My jsme už delší čas nikde nebylo. Počasí nad uvěznilo doma. Měj se pěkně Maruško.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru i nás počasí drží jinak doma. Dneska je krásný výhled z okna a když jsem zjistila, že sluníčko obíhá po krajině, řekla jsem si, že půjdu ven, jakmile dopere pračka. Jenže sluníčko začalo trucovat, tak asi nakonec budu odpočívat doma.

      Vymazat
  4. Adventní Olomouc je krásná a zaujal mě pravoslavný chrám.Zajímavá stavba.
    Maruško,měj hezký předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem uviděla ty zlaté kopule a barvu kostela, tak mne hned napadlo, že to bude pravoslavný chrám. Ale jaké mají oni zvyky a zda bych do kostela mohla jsem ani nezkoumala. ale líbí se mi i jak je členitý.

      Vymazat
  5. Panna Maria Sněžná prochází venkovní i vnitřní rekonstrukcí už od loňska. Já v ní byla a to bylo lešení zevnitř. sv. Michaela jsem taky navštívila a sv. Godarda taky fotila. Ještě bych chtěla vylézt na věž dalšího kostela, ale teď nevím jak se jmenuje, vím že je pod Horním náměstím vpravo, ne vlevo k Dolnímu náměstí. Jenže to až v létě. Vlastně jste šli k nádraží stejnou cestou jak já ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš na mysli sv. Mořice? Ten má čtvercovou vyhlídkovou věž a nahoře jsou i tabule s popisky, kam se díváš. Výhled je to skvělý. Když jsem tam byla, docela foukalo a prolézá se kolem zvonu a je docela šílený zážitek, když jsi nahoře a zvon spustí. :-D
      Jsou tam sice dvířka, ale část naší skupinky se vracela právě kolem toho zvonu. To je fakt o sluch.

      Vymazat
  6. Maruško, několikrát jsem fotila ( a navštívila ) Olomouc a moc jsem si město užila, ale tentokrát jsem u tebe natrefila několik míst, která neznám. Právem patří mezi několik krásných měst, do kterých se vyplatí zajet.
    O Adventu jsem tu zatím nebyla. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Maruš, vánoční Olomouc jsem nikdy nezažila, musí tam být hezky. Michalovi přeju, aby se žádný nález nekonal a až příště pojedete do Olomouce tak pouze na výlet🥰

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško, pokaždé když mám možnost navštívit Olomouc tak neváhám. Ale vánoční jsem nezažila, až teď s Tebou... Moc hezké fotografie, přeju hodně zdraví všem ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezky jsi využila návštěvu Olomouce, děkuji za hezké nafocení předvánočního města, které docela dobře znám, ale teď se tam nedostanu. Je tam pěkně. Ať se daří! ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.