středa 14. prosince 2022

Varhany v kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci

 
Nebýt tvrdohlavosti syna, neměla bych ve své sbírce 82.  chrámové varhany. Lešení mne odrazovalo zajišťovat, zda je kostel otevřený.  Ale on si všiml, že tam někdo jde a pak na mne mával, že ho mám následovat. Hodně mne překvapilo, že jsou kostely otevřené turistům, prý celoročně. A tímto  vstupem se s Olomoucí loučím. 

Přeji všem příjemné dny, i když napadlo hodně sněhu a řidiče moc radosti na cestách nečeká. Dávejte na sebe pozor. 

14 komentářů:

  1. Maruško, kostel je krásný a Ty máš další varhany do sbírky ! Potřebuju teď hodně jezdit všude možně autem a někdy to je mazec... Měj se dobře, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, děkuji tobě i synovi - úchvatná podívaná!
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na stránce byla chyba, takže se zvětšily jen dva obrázky, ale už je to napravené. Nevím, co to způsobilo, ale v poslední době mám problém s nahráváním fotek do blogu.

      Vymazat
  3. Maruško,varhany jsou překrásné i kostel.Je zajímavé,že je kostel celoročně otevřený.U nás není ani jeden a i v jiných městech
    nebo obcích je to spíše náhoda,že je otevřeno.
    U nás moc sněhu nenapadlo a silnice jsou čisté.Chystáme se někam výše,tak uvidíme,jak se pojede.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V těch menších městech a vesnicích bývají kostely opravdu zavřené. I u nás. Ve velkých městech je to možná jiné, nebo zde mají silný kamerový systém. V Praze jsem si všimla, že je o tyto památky také velký zájem, a proto vstup zpoplatnili jako na zámcích.

      Vymazat
  4. Maruško,Olomouc je krásné město s mnoha památkami.Je dobře že se ti podařilo získat do sbírky další varhany,opatruj se...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě musím získat sv. Michala. je blízko centra. :)

      Vymazat
  5. Tohle mne v Olomouci nadchlo. Krom sv. Gorazda byly všechny které jsem navštívila otevřené. I kaple sv. Jana Sarkandera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do kaple sv. Sarkandera jsme měli možnost kdysi jen nahlédnout přes mříž, ale je blízko sv. Michala, tak se snad někdy poštěstí. Ale tam se asi bohoslužby neprovádějí a netuším, zda jsou tam nějaké varhany. Zatím nevím. Ale kaple samotná se mi také líbí.

      Vymazat
    2. Varhany tam opravdu nejsou, je to jen malý prostor, ale tuším že se dá jít i dolů do krypty, ale to v určenou dobu. Ona je skoro hned vedle sv. Michala. Ono ale ani v Praze nebývají všechny kostely otevřené. Nebo můžeš koukat jen přes mříž. To v Olomouci můžeš dovnitř v pohodě. A tady v okolí je to vůbec plonkový. Jen v Litomyšli můžeš do piaristického kostela bez problémů, ale to je taková výjimka s tím že se tam konají i světské akce.

      Vymazat
    3. Ano, vchod do krypty je viditelný, je myslím uprostřed kruhové místnosti a navštívit se dá jen s průvodcem.

      Vymazat
  6. Maruško, posílám ti pozdravy a obdivuji tvoji sbírku varhan. Taky je fotíme s kamarádkou, když do nějakého kostela vstoupíme, ale nijak to netřídím. Tady v Čechách bývají kostely, jak píše Jitka, dost často zavřené a nedostupné.
    Ráda jsem se do Olomouce zase jednou podívala. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško to jsou překrásné fotografie z nádherného kostela. Moc hezky jsi vše nafotila. Děkuji za úžasnou podívanou a přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.