pondělí 12. prosince 2022

Katedrála sv. Václava v Olonouci

 Do Olomouce mne se synem nedávno zavály sice zdravotní problémy, ale proč nespojit příjemné s užitečným nebo v našem případě spíše užitečné s příjemným. Cestu jsme si tedy řádně naplánovali a tvářili se, že jedeme na výlet. Z vlakového nádraží jsme jeli tramvají k Dómu. Ještě máme čas, zkusíme se podívat, zda je katedrála sv. Václava otevřená. Byla, ale v kostele bylo hodně šero, spíše až tma. osvětlený byl pouze  relikviář s ostatky sv. Jana Sankandera. Fotky jsem nějaké pořídila, ale s hodně vysokou citlivostí a tedy i šumem. Ale podařilo se mi "ulovit" 81. varhany.  Fotky, které jsem nakonec vložila do tohoto příspěvku jsem fotila později, vlastně až jsme se vraceli na vlak, kdy jsem zkusila, zda nebude v kostele více světla. I když se nesvítilo, přece jen už byly odpoledne lepší světelné podmínky.
Olomouc ještě neopouštíme, ale pokračovat budu zase příště. 
Mějte se krásně. 

13 komentářů:

  1. Maruško, moc děkuji za reportáž. Do Olomouce se zase tak často nedostanu, u katedrály jsem byla, ale uvnitř ne.
    Přeji krásné adventní dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám do Olomouce hodinu přímým vlakem a tak už jsem tam párkrát byla. To město se mi moc líbí. Už jsem tu měla více článků. :)

      Vymazat
  2. Katedrála je krásná a bylo fajn,že byla otevřená.Já mám na to smůlu.
    Tak to je úžasné,že máš už 81.varhan.S tím bych měla problém,protože většina kostelů je zavřená.Jenže já si vždy vyberu nějaký zapadákov.Ale někdy i tam je kostel otevřený,většinou,když se chystá na mši.
    Maruško,měj hezký adventní čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já jsem se dívala na mapy.cz a zjistila jsem, že má dokonce otevírací dobu pro veřejnost, což mne hodně překvapilo a potěšilo. Tak jsem to šla ověřit, zda je to pravda a vstup je zdarma. Jen muzeum se v současné době opravuje. Myslím, že pak je přístupný i kostel sv. Anny hned vedle. Občas už jsem do nějakého kostela vnikla před mší nebo po ní. Vždycky je to dobrodružství. Michal se strachuje, že mě tam zamknou. :)

      Vymazat
  3. V Olomouci jsem nebyla, tak se tam ráda podívám alespoň prostřednictvím fotek.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám relativně blízko, vlakem hodinku a tak už jsem byla Olomouci několikrát. Vždy navštívím jiný kousek. To město se mi líbí.

      Vymazat
  4. Tenhle chrám jsem si samozřejmě nemohla nechat v Olomouci ujít. Akorát že v létě tam bylo světla víc, a nešla jsem dolů pod bývalý hrad a neviděla tak Krvavou pavlač, kudy se do hradu dostal Václavův vrah.... Olomouc poskytuje nepřeberné množství krásných kostelů, kašen a míst k procházení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme pod hrad museli jít, protože tamtudy jsme se nejkratší cestoou dostali k revmatologii do zdravotního centra. Ale mrzí mne, že jsem znova nezašla ke sv. Michalovi, když jsme byli pár kroků od něho. Zjitila jsem až doma, že je tam otevírací doba pro turisty "Od úsvitu do soumraku" tedy kromě bohoslužeb. Tak příště už budu chytřejší.

      Vymazat
  5. Maruško, v Olomouci jsem byla vícekrát a vždy na mne udělala dojem. Celkově jako město se mi velice líbí. Ráda jsem tam zašla nyní s tebou. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, také už jsme tam byli vícekrát a stále máme další plány, kam zajít. I ty parky jsou nádherné. Byli jsme dvakrát i na Floře, ale tam jsou šílené davy, které už nemusím. :)

      Vymazat
  6. Já Ti jménem Moravanů i Slezanů děkuji za takovou reportáž a krásné zpracování. Co my tady, většinou jsme tam byli a opakovaně, v Olomouci je toho zajímavého dost a někdy ti, kteří tam žijí, to ani nezpracují, ale Tobě se to povedlo. Nejsou jen krásné památky v Praze nebo v Čechách. Já se zrovna v tomto čase v Toulkách českou minulostí dostávám k Václavu III. a jeho konci, vysvětlení jak to bylo, k vymření Přemyslovců po meči došlo právě tam - viz snímky. Je to lepší než celá Flora 👏.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Olomouc je pro mne taková menší Praha, je blíž a tedy dostupnější. Je pravda, že člověk nevnímá okolí, ve kterém se pohybuje každodenně s hlavou plnou pracovních povinností, či rodinných starostí. Teprve na dovolené hltá všechno se strachem, aby mu něco neuniklo. Je to pochopitelné a je dobře, že si ten čas ještě najdeme. V Olomouci mám ještě hodně zajímavých cílů v plánu, jen mít to zdravíčko. 🙂

      Vymazat
  7. Maruš, takovou Olomouc neznám, znám spíš jenom střed. Přesně to vždycky říkám jako ty, že Olomouc je menší Praha. Těším se na pokračování🥰

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.