středa 29. března 2023

Olomoucké sady



V minulém článku jste se mnou mohli nakouknout do kostela sv. Michala v Olomouci, nyní se můžete projít Olomouckými sady. Je teprve březen a příroda se pomaloučku probouzí. Prošli jsme severní bránou do Čechových sadů, následně Smetanových sadů a po obědě na Dolním náměstí jsme prošli park za městskými hradbami, kde je rozsáhlá botanické zahrada.  

Přejdeme přes komunikaci a jsme ve Smetanových sadech, které bývají v době konání výstav Flora Olomouc uzavřené a vstup je zpoplatněný. Už jsem na výstavě byla tak vím, že středové pásy záhonů jsou plné květin, velký vodotrysk u hudebního altánu i u rybníčku je v provozu a celá atmosféra je samozřejmě jiná než dnes. Ale zase dnes tu nejsou takové davy lidí. 
Restauraci U červeného volka jsme vybrali jako náhradní, protože naše oblíbená Kikiriky měla právě dnes zavíračku.  Trochu jsme se zdráhali, protože na nás působila jako maličká, ale brzy jsme zjistili, že má spoustu zákoutí a místností a tedy nabídne místa hodně hostům. A co víc nabízí i velmi rychlou obsluhu, skvělá jídla za úžasné ceny i vlastní dobré pivko. Meníčka jsou na výběr. Když jsem psala recenzi, mrkla jsem i na vedlejší Hanáckou hospodu a recenze měla také výborné. Takže příště zase vyzkoušíme tu. Vedle po schodech se dostanete do nepálské restaurace, ale tam bych asi nevěděla, co si vybrat, přece jen jde o trochu jinou kuchyni a samozřejmě i luxusnější ceny. 
Po obědě jsme nakoukli do kostela sv. Michala a kolem něho prošli hradbami do spodního parku, kde je kromě jiného i botanická zahrada. Když uvidíte následující dvě fotky, určitě poznáte, co mě rozčílilo. Ale pár kytiček mne zase dostalo do nálady. 

A odtud kousek je Žižkovo náměstí, kde jsme ráno vystupovali a nyní jsme už jeli tramvají na hlavní nádraží. Už jsem docela cítila záda a v nohách jsme měli cca 9 km. Takže stačilo a hurá domů. Příští návštěva tohoto města nás čeká v září, to už bude zeleň a květinová výzdoba zase o něčem jiném. A podíváme  se zase do jiné části města, i když při návratu na to centrum asi narazíme vždycky. 

16 komentářů:

  1. V Olomouci jsem nikdy nebyla, tak jsem si Tvoje fotky užila.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško to je nádhera. Také jsem v Olomouci nebyla, ale pokud se sám po.operaci brzy do pořádku, tak bychom se tam mohli v létě vydat na pár dní. Děkuji Ti za úžasnou podívanou, nádherné fotografie . Opravdu se kochsm tou krásou. Přeji Ti krásné jarní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V příštím článku představím rozkvetlé sady. Nyní je to teprve probouzení. Ale i tak už je to radostnější, než v zimě.

      Vymazat
  3. Olomouc znám, ale je tam pořád co objevovat. Vybrali jste si výborné místo, líbí se mi hradby a samozřejmě ty výpady, je to chytře postavené. Restaurace může být dobrým tipem pro mnohé, takové typu "Nepál" mě nelákají, není nad českou kuchyni. Krásný den jste chytli v těch sadech, líbí se mi i to mauzolem, je to tam krásně květinami obsazeno, no jak by ne, v městě Flory. Ani nevím, kdy teď bude.
    Přeji krásný slunečný den, jako zrovna u nás je. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarní flora bude 20.- 23. 4. a bude zaměřena na bonsaje. V dalším článku bude o flóře z dřívějších let zmínka.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď, tam vždy záleží na počasí. Ale bývají v té době krásně vyzdobeny i chrámy a už tohle stojí za návštěvu. Bonsaje zrovna nejsou oblast mého zájmu, ale jistě tam bude i to tradiční jiné...

      Vymazat
  4. Maruško,to je nádhera.Rozkvetlá Olomouc,u nás to ještě spí,ale také se dočkáme.Přeci jen jsme Liberecký kraj a v Krkonoších pořád sníh.Sestra byla o minulém víkendu v Olomouci,studuje tam její dcera na vysoké a moc se ji tam líbilo.Je to prý krásné město.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Marija, krásné fotografie, závan jara. A docela jsem si představovala v sadech davy lidí - byli jsme tam jen jednou na Floře Olomouc, a vím, že to bylo moc hezké, i když toho lidu... Ale pro nás jsou blíž Litoměřice.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, díky za tuto fotoreportáž, v Olomouci jsem byla vícekrát, naposledy s kamarádkou v době květu růží a nikdo mě nepopoháněl a nepostrkoval, neb jsme s Janou stejně postižené a fotíme, co nám padne do oka, jen jsme musely dávat pozor na odjezd vlaku.Takže za mne - v každém ročním období Olomouc ANO!
    Hezký večer Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Majko, nádherné fotky. 👍👍👍 Ve vzpomínkách jsem se vrátila na Floru Olomouc, na které jsem několikrát byla. Ovšem jarní sady neznám a o to víc jsem si je na tvých fotkách užila.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Olomouc je nádherné město.Jezdím tam dosti často,je to 25km od Přerova.Na výstavě Flora jsem byla několikrát (je i na mém Blogu).Ale krásně jsi Maruš zdokumentovala tu jarní krásu.V restauraci Fontána míváme každý rok rodinné setkání bratranců a sestřenic.Tatínek pocházel z 10 dětí a tak jsem měla 22 bratranců a sestřenic.Bohužel už všichni nežijí,ale i tak když se sejdeme s rodinnými příslušníky je nás dost.Přeji hezké dny....

    OdpovědětVymazat
  9. Maruško, to jsou moc hezké fotografie jarní Olomouce. Na Flóře jsem byla několikrát, vždy jsme spali v hotelu Flóra a zůstali tam dva, tři dny a bylo to fajn. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Maruško, hezky jste si ten zdravotnický zájezd zpříjemnili. Olomouc moc neznám, s chutí jsem prošla tvé fotky i texty.
    Děkuji a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Tuto část vůbec neznám, vypadá to tam jak v lázeňském parku. Vlastně Olomouc znám velmi málo, většinou jsme prošli jen Horní a Dolní náměstí, případně zajeli na Svatý kopeček, a to bylo všechno. Vidím, že to byla chyba.

    OdpovědětVymazat
  12. Zrovna dnes mám jet opět do Olomouce, miluji to město, v sadech jsem tam nikdy nebyl, ale vypadají nádherně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.