úterý 15. srpna 2023

Srní-Vlčí výběh

V Kašperských Horách jsme se opět nasáčkovali na palubu zájezdového autobusu a mohla jsem si odpočinout, než se vydáme na krátkou, ale opět do kopce, procházku. 
Trasu je možno jít jako okruh, ale i paní v info-centru, když viděla početnou skupinu mnohých i starších lidí, doporučovala nahoru tu kratší cestu, protože vedro bylo v tento den opravdu úmorné. Já jsem tedy určitě poslechla a i zpět jsem šla (i ostatní) stejnou cestou. Moc jsem se těšila. Už jsem viděla tyto vlky před časem na blogu jedno blogerky, ke které stále chodím a myslela jsem, že se sem už nikdy nedostanu. Přece jen je to od nás hodně daleko. Ale nikdy neříkej nikdy, že? Jenže každý fotograf, tedy i amatér by měl před focením zkontrolovat foťák, zvláště ten, u kterého se dají nastavovat různé možnosti nejen ostření. Už jsem  o špatném nastavení, ke kterému asi došlo při vyndávání foťáku z brašny, psala v minulém článku. Na focení zvířat lepší foťák než mobil. Fotky jsou tedy příšerné, vlci rozmazaní i díky tomu, že ostřit přes větve a jiné rostliny je kumšt. Ale nevadí, byla jsem tam a viděla jsem je na vlastní oči.  :)
Vedro sužuje i zvířata
Necháme vlky pospávat a jdeme zpět.
Byl dobrý nápad vzít chladivý ručník. Je to skvělý kus látky, která se namočí, vyždímá a chladí. Když už skoro schne, stačí protřepat a chladí dál. 
Ještě jsme se občerstvili v infocentru a vyjíždíme trochu dříve, abychom to vzali přes Strakonice k nemocnici a vyzvedli si naši ošetřenou spolucestující. Dostala prý tři kapačky s nějakou výživou a posilují látkou a na reverz ji pustili s doporučením dalšího postupu, že není v ohrožení života. Všechno tedy dobře dopadlo.
Dnešní den byl na události a zážitky skoro vyčerpávající. Po příjezdu do Prachatic nás vítala džezová hudba, festival byl v plném proudu. Zašli jsme si se synem do cukrárny na ledovou kávu, ale prý už zavírají a udělají nám ji s sebou. Dobrá tedy......Jenže robustní pán, asi vedoucí nebo majitel, měl jiný nápad. Svolal personál a výsledek byl, že kávu si můžeme dát na místě i se zákuskem. A obsluhováni byli i další hosté. Přece je ten festival a kšefty budou zaručené, škoda zavírat v nejlepším. :)
Někteří se šli na festival ještě podívat, ale vždyť jsme ho měli prakticky pod okny, tak jsme hudbu slyšeli a kupodivu jsem tuto noc usnula a spala jako dudek až do rána. 
Pro dnešek tedy vše a zítra, až se sbalíme na cestu domů, pojedeme přes Německo a na další pěší túru kolem divoké Vydry z Antýglu na Čeňkovu pilu. . 
Hezký den

19 komentářů:

  1. Maruško, moc ráda jsem se díky tobě na vlky podívala.
    Doufám, že zájezd pokračoval bez dalších hororů... Antýgl, Čeňkova pila - ach, moc ráda vzpomínám...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si tímto zájezdem opět zavzpomínal na dávné toulky Šumavu. Další den už byl bez problémů.

      Vymazat
  2. Vlčci jsou krásná a majestátní zvířata. Štve mě, co se proti nim stále zvedá za odpor. Sakra vždyť tu byli dávno před námi, my jim teď bereme svévolně jejich přirozená místa k žití, a i naši předci pastevci s nimi uměli vyžít, jen dnešní už mi připadá že zpovykaní farmáři mají pořád problémy. Odškodnění dostanou tak o co jde...měli by se naučít s přírodou vycházet jako to uměli předci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. A našim předkům to nikdo nekompenzoval. No ale pasti a střílení asi také používali na obranu stád, nebo ne?

      Vymazat
    2. Ano, to používali, jenže to také bylo vlků mnohem víc a stejně to brali jako přirozenou věc. Stejně jako medvědy, rysy, lišky a jiné predátory. Dneska jsou smečky o pár kusech a dělá se z toho tragédie a hned se chce aby se mohli střílet. Proč jsou tak přemnožený divoký prasata nebo vysoká. Nemají v naší přírodě krom člověka žádného predátora. A člověku se dokáží po celý rok skvěle vyhýbat a mají jeden vrh za druhým protože mají prostřený stůl od jara do podzimu.

      Vymazat
  3. Maruš, vlci jsou krásní,ráda jsem se podívala,protože jsme Šumavu dost prochodili,ale u vlků jsme nebyli.Máš tedy různé zážitky ze zájezdu.Vzpomínat budeš určitě jen na ty dobré.Na Čenkově pile jsme také byli,ale ráda se znovu podívám.Hezké dny....

    OdpovědětVymazat
  4. Vlci jsou nádherní a tvoje fotografie se mi líbí.Potkat ho,bych se asi bála.
    Zaujal mě chladící ručník,podívám se po něm.Mně je horko pořád.
    Maruško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško ty ručníky jsou tůzné. Já mám ten pro sportovce, ale manžel má jiný a také funguje. V létě ho nosí i doma na hlavě. V bytě na západ je mnohdy nesnesitelně i přes žaluzie. Kde o to, že je to na principu tkaní. Neteče ti voda po zádech a přesto chladí
      Já ho mám i s plastovým pouzdrem.



      Vymazat
  5. Maruško další parádní výlet, měli jste nabitý program. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty zájezdy bývají opravdu programově bohaté, ale tento byl skvělý i v tom, že na všechno bylo dost času a nebýt zbrklého syna, pohodový i pro všechny.

      Vymazat
  6. Maruško, vlci jsou po tygrovi zvíře nejvíc oblíbené u mého muže, musím mu tvůj článek poslat. ( má spoustu knížek a taky rád sleduje o nich filmy)...Šumavu máme prochozenou a proježděnou i na kole, ale u vlků jsme zatím nebyli. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také tygry milujeme. Když jsme letos plánovali pražskou ZOO, naplánovala jsem si trasu tak, abychom viděli hlavně šelmy. Ptactvo ve voliérách mne moc nebere. Reportáž teprve bude. Drž se.

      Vymazat
  7. Moc pěkné místo, tam jsme na Šumavě nebyli. Asi se budu lišit názorem, ale já nejsem zastáncem pohybu vlků (i medvědů) v naší volné přírodě, tedy tam, kam chodí turisté. Naše republika je malá, to není např. Kanada. Vím, že tomu nezabráním a je to pro někoho nepřijatelná myšlenka, že tu byli kdysi atd., ale názor mám takový. To není odpor, který se zvedá jak čtu, zkrátka jsem ráda, že jsem si kdysi prochodila např. Tatry aniž by mě napadlo, že mě napadne medvěd, což se kolikrát stalo. Vím, že tohle je o vlcích, jsou to krásná zvířata a letos jsme si jich užili v olomouckém výběhu, kam zajíždí vláček. Pravda, tam jsou vlci Hudsonovi, tedy polární.
    Jinak nápad s ručníkem výborný a fotky jsem si ráda prohlédla. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olomoucké vlky znám. Fotila jsem je hodně. A dokonce se před námi porvali. Polární vlci jsou i v ZOO Tábor- Větrovy. Je to menší, ale moc krásná ZOO. Osud této ZOO mě dojal. Moc majitelům fandím. Medvědi na Slovensku napadnou i člověka. Moje neteř běhá vysokohorské maratony a divím se, že se jich nebojí. Jinak myslím, že se turista vlka bát nemusí, je to celkem plaché zvíře. Ještě jsem.neslyšela, že by u nás vlk napadl člověka.

      Vymazat
  8. Majko, vidět vlky na vlastní oči není obvyklý zážitek, vám se to podařilo. Také jsem je viděla na nějakém blogu, já měla možnost vidět je jen v ZOO. Měj se hezky, pá 😊😉

    OdpovědětVymazat
  9. Maruško to je paráda. Tak po těchto Tvých fotkách se mi stýskalo. Jsem ráda, že si je můžu užít. Díky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.