čtvrtek 10. srpna 2023

Třeboň

Z Jaroměřic nad Rokytnou jsme se nechali pohodlně převézt autobusem do Jihočeského kraje s cílem navštívit krásné město Třeboň. 
Parkujeme kousek od přístaviště lodi rybníka Svět a pěšky se vydáváme společně do centra na Masarykovo náměstí.  S městem nás delegátka seznámila již cestou a není tedy potřeba vystávat důlek u kašny a poslouchat dlouhý výklad a kdo chce může si město prohlédnout individuálně. Stačí určit čas, kdy se sejdeme u kotviště lodi, která nás později proveze po rybníce Svět.  
Projdeme do parku a kolem zámku. 


Našel se i čas na ledovou kávičku, která opravdu bodla, neboť v polovině července panovala opravdová vedra. 
Nyní projdeme opět náměstím, městskými branami a rovnou k přístavišti. Že nás čeká plavba po rybníce jsme při dnešním raním výjezdu vůbec nevěděli. Delegátka si nechala překvapení v rukávě. 
V jednom přístavu cestou jsme nabrali tři hudebníky a ti nám zpestřili plavbu trampskými a vodáckými písničkami.  Domluvené to asi nebylo, i když kdo ví. 
Je nesnesitelné vedro, ale my se vydáváme ve stínu stromů kolem rybníka k hrobce Schwarzenberků. 
Do smluveného času prohlídky máme ještě skoro 40 minut. A čekat na slunci je dost únavné a ve stínu není ani jedna lavička. Nu což, alespoň pařez. 
Prohlídku kaple a výklad průvodkyně jsme absolvovali v sedě v lavicích a zde se ještě smělo fotit. Výklad v kryptě již pochopitelně obrazem dokumentován nemohl být. 
Už mě docela bolí záda. Další prohlídky už nás nečekají, jen už dojít k autobusu a odjet do Prachatic, kde budeme dvě noci nocležit.
Fotek byla pořádná nálož, ale nechtělo se mi článek kouskovat. Snad jste to přežili. 
Hezký den.  

21 komentářů:

  1. Maruško, moc ráda jsem se podívala. Jsou to místa, kam se musíme vrátit. V Třeboni jsme se ocitli v čase velkého trhu, tak z náměstí nebylo skoro nic vidět, hrobku nám zavřeli před nosem a málem nás tak sežrali komáři - prostě musíme znovu a lépe.
    Děkuji za krásné fotky a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem také z komárů strach, protože k večeru jsme je zažili ve Veselí nad Moravicí, ale tentokrát bylo asi takové horko, že byli i tyhle potvory zalezlé. Do Třeboně bych se klidně někdy vrátila i na dýl.

      Vymazat
  2. Na podzim mne kamarádka zásobovala fotkami z Třeboně, kde byla v lázních. Ale to neznamená, že bych si se zájmem ráda neprohlédla i ty Tvoje moc krásné fotky.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při některých zájezdech jsme jen jeli kolen nebo přes, proto jsem moc ráda, že jsme se tentokrát zastavili. Moc se mi tam líbilo.

      Vymazat
  3. Třeboň jsme projížděli nebo objížděli to podle toho jak jsme se trefili v Budějicích cestou ke kamarádovi na chatu k Dobré Vodě. Jednou jsme si trochu s dcerou prošmatlaly náměstí a hráz Světa a jednou jsme byli v pivovaru na koncertě Čechomoru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom pivovaru nám delegátka řekla i takovou perličku, že pivovar svého času provozoval pan Molavec a herečka Jitka Molavcová ráda vzpomíná na to, jak se po chodbách proháněla jako malá holčička na koloběžce. Nějak jsem nepostřehla, zda byl pan Molavec Jitčin dědeček nebo tatínek, nikde jsem ani nenašla zmínku o Molavcových v souvislosti s pivovarem. Jitka se narodila v Praze, tak nevím.

      Vymazat
  4. Maruško zdravím. V Třeboni jsem byla několikrát a moc se mi tam líbilo. Děkuju za fotečky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tam soukromě hned tak nedostanu a tak jsem návštěvu, i když krátkou uvítala. Město by si určitě zasloužilo moji delší pozornost. :)

      Vymazat
  5. Třeboň je parádní místo, my jsme tam o dovolené v jižních Čechách měli skvělé ubytování - v bloku ve městě paní pronajímala třípokojový byt - k užívání byly dva pokoje + kuchyň zcela zařízená, balkon, i pračka k dispozici a moc za to nechtěla. Původně jsme měli zamluveny 2 noci, pokračovali jsme dál. V Třeboni se nám líbilo, tak jsme si pobyt prodloužili o další noc. Byli jsme v muzeu na náměstí, i na zámeckém okruhu a také v té hrobce, u rybníka jsme byli, jen lodí jsme jeli na Orlíku. Máš skvělé fotky té hrobky, já nic, protože když se řekne uvnitř nefotit, přítel to bere striktně, ale jsem poučena a nic není tak horké, jak vypadá. 😊
    Opravdu se těším na Prachatice, jsem zvědavá, kde jste tam chodili. 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste měli super ubytování. Není vyloučeno, že si sem také někdy naplánujeme dovolenou a prošmejdíme i okolí. Kéž by zdraví přálo. Město se mi moc líbilo. V Prachaticích jsme měli jen nocleh a jak to na zájezdech bývá, je to místo, ka přijedeme večer a navštívit nějaké muzeum už nelze a ráno se zase vyjíždí jinam. Takže jsme vlastně jen obešli náměstí přes přilehlý park kolem hradeb. Jen jsme již nestihli druhý okruh hradeb.

      Vymazat
    2. Jo a ještě k tomu focení v hrobce. Fotit se mohlo normálně v kapli, tam to bylo povolené, ale samozřejmě hlavní částí je hrobka v podzemí, kde jsou oddělené části s rakvemi. I tento výklad byl velmi zajímavý. Jen já nemám toho pamatováka a schopnost vstřebat tolik informací, jmen a letopočtů. Ty bys byla ve svém živlu. Ale i tak zaujaly všelijaké i smutné příběhy některých větví rodu.

      Vymazat
    3. To ubytování tehdy v Třeboni bylo jedno nejlepších, na které vzpomínáme. Musím zjistit, jestli to paní pořád poskytuje. Zkušenosti ze zájezdů moc nemám, my jezdíme sólo a tak jsme si už několikrát pobyt prodloužili, pokud to šlo. Škoda těch Prachatic, znám to tam, přítel odtamtud pochází a často vzpomíná. Tam je tradice "Zlaté stezky" - dovoz soli z Rakouska a v Prachaticích byl sklad. Na náměstí v muzeu je k tomu expozice. Přečtu si Tvůj článek.
      Měj pěkný pátek. ☺

      Vymazat
    4. O Zlaté stezce nám delegátka podobně říkala. My jezdíme už pár let vždy jeden zájezd a pak týden soukromě. Ale nemáme auto, tak veřejnou dopravou. Tím zájezdem toho pak objedeme více a dál.

      Vymazat
  6. Maruško, moje oblíbená místa, jak Třeboň, tak Prachatice, ale i mnohá další na jihu Čech. Máš to hezky poskládané a nafocené. Můj otec pocházel ze Strakonic a tak mám z jeho strany veškeré příbuzenstvo tam a rádi na jih jezdíme.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strakonice jsem zatím projela jen autobusem. Snad při jiné příležitosti nebo soukromé dovolené bude příležitost.

      Vymazat
  7. Maruško,to je nádhera.V Třeboni jsem byla a ne jednou,kamarádky manžel odtud
    pocházel.Bohužel už není mezi námi.Moc si z města už nepamatuji a tak jsem ráda,že zase vidím,jak je
    tam krásně.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeboň mne hodně nadchla a dovedla bych si zde představit i ubytování a delší soukromý pobyt. Snad někdy.

      Vymazat
  8. To je tak krásné město! Musím si zařadit do cestovního seznamu přání. Moc děkuji za skvělý tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Také uvažuji, že se sem někdy v budoucnu třeba vrátíme soukromě.

      Vymazat
  9. Maruš, mám ráda tvoje cestovatelské články. V té kašně se někdo koupal, nebo je to socha? Hrobka je nádherná, jako malý zámeček. To zpestření plavby trampskými písničkami by se mi moc líbilo🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to socha. Ale kolem všude bylo dost lidí, tak jsem udělala jen tento záběr. Byli jsme mile překvapeni tou skupinkou. A byli i vtipní.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.