středa 27. září 2023

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně

Tento výlet,  spojený s exkurzí v přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, jsme absolvovali již v roce 2008 v rámci podnikového zájezdu. Zařadím ho tedy do nové rubriky "Retro cestování.". V rubrice se pokusím ponořit i hlouběji do mých cestovatelských zážitků. Dnes je v okolí elektrárny vše jinak, než tenkrát, neboť oblast je dostupná i běžnému turistovi. Elektrárnu najdeme v pohoří Jeseníky v Olomouckém kraji. 

 Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky (zdroj idnes.cz). Zařadila se tak mezi nejvýznamnější české památky jako jsou třeba hrad Karlštejn nebo zámek Hluboká. V samotném finále hlasovací soutěže se stala dokonce největším divem České republiky, kdy pro ni hlasovalo 119 158 občanů.


Stojíme pod spodní nádrží a chystáme se do útrob elektrárny v podzemí. 

Pěkně jsme se usadili a shlédli nejen videoprojekci, ale i spoustu zajímavých slov o tom, jak elektrárna vlastně funguje.  Vy si můžete prostudovat více informací ZDE.

A nyní sedneme do autobusu a je nám dovoleno vyjet nahoru k horní nádrži, kterou si můžeme obejít, ale počasí není zrovna moc příjemné a nahoře docela fouká. 

Foceno z autobusu

Nádrž je zrovna vyčerpaná, škoda. Fouká tu opravdu hodně. Jsme u nejvýše položeného umělého jezera v Čechách ve  výšce 1354 m. Ale výhledy parádní. V dálce vidíme  TV vysílač na Pradědu.

Krásné panorama Jeseníků a větrná elektrárna na Mravenečníku, kolem které v současnosti vede cyklostezka č. 6155.
Přiblížený vysílač na Pradědu
Větrná elektrárna Mravenečník.

Pohled od elektrárny zpět k horní nádrži PVE. Dnes ale asi výhledu brání mnohem vyšší porost, jestli ovšem nepodlehl kůrovci. Přeci jen jsou tyto fotky již z roku 2008.
A my se vydáváme dál do lázeňského města Velké Losiny. Fotky ovšem nemohu najít a pořídit nové je pro vzdálenost zatím nemožné. Tedy není to zase tak daleko, jak mizerné je tam od nás spojení. A ve velkých Losinách je toho k vidění hodně. Zámek, lázně, papírna...
Alespoň se se mnou v rámci retro výletů můžete příště vydat na Borový vodopád, který je kousek od PVE Dlouhé Stráně. 

Hezký den a výletům zdar.

25 komentářů:

  1. Zajímavý výlet. Nádrž jsem viděla pouze z dálky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá je hlavně elektrárna pod zemí. Je do krajiny začleněna naprosto geniálně.

      Vymazat
  2. Maruško, tuhle elektrárnu jsem viděla vícekrát, i rozestavěnou, ale jen shora, nikdy jsme tam u ní nebyli.Velké Losiny jsem navštívila letos když kvetly rododendrony a bylo to moc pěkné. I v zámku krásná prohlídka byla.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla bych se do VL ještě jednou podívat a tak plánujeme pobyt někde uprostřed dění, protože bez auta je to fakt oříšek.

      Vymazat
  3. Přečerpávací elektrárnu DS budeme znát spíše my z Moravy a Slezska. Jednou jsem tam byla a při loňském týdnu v Jeseníkách (Malá Morávka) jsme o tom také uvažovali, ale nakonec převážily jiné trasy. Je fajn to takhle připomenout a Velké Losiny mám na blogu z loňska. Byli jsme na komentované prohlídce v papírně i na zámku. Je to krásné místo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla bych si to ve VL ještě zopakovat. Snad se někdy zadaří.

      Vymazat
  4. Přečerpávací elektrárna je zajímavá,navštívila jsem ,ale už je to nějaký pátek,tak jsem si to připomněla.....hezké dny

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško,moc ráda jsem se podívala a hlavně dovnitř.My jsme tu byli s manželem v
    říjnu myslím 2008,mám ji také na blogu.Autobus nejel a kousek jsme mohli autem a zbytek pěšky.
    Taky hrozně foukalo,myslela jsem,že tam nedojdu.A nahoře fičelo ještě více,ale byl to velký zážitek.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle dílo je opravdu skvost. Krajinu nehyzdí a je rak užitečné.

      Vymazat
  6. Fukčarinka - Maruško, znám přehradu, aby ne, ale musím se přiznat - osobně jsem tam nebyla. Za to ve Velkých Losinách ano, jak není dobré spojení, je to na draka. Poradím však ubytování kousek od vlakového a také autobusového nádraží - penzión Edita, tam jsme byly moc spokojení. Všude kousek a v bývalé samoobsluze jídelna, za rohem pizzerie, kousek restaurace. Dalo se i ve vybavené kuchyňce 0+1 nebo 1+1 připravit snídani, či pozdní večeři, večerka pod penzionem, cukrárnu vidíš z okna, no raději tam nechodit ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji za typ. Snad se nám to někdy podaří.

      Vymazat
  7. Jěště dodám Aquapark kousek přes krásný park ☺

    OdpovědětVymazat
  8. My jsme na Dlouhých stráních byli minulý týden :D, tak můžeš na mých fotkách kouknout jak to u horní nádrže vypadá dnes ;-). Já naopak s tebou ráda nahlédla do nitra elektrárny (tam jsme nebyli, stejně jako u dolní nádrže). A v Losinách jsme byli loni, ale jen na zámku, byl to náhradní cíl, když jsme kvůli dešti zkracovali trasu výletu, a tak už jsme víc nestihli.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Maruško tak dnes jsem absolvovala opět výlet s tvých foteček. Ještě jsem to neviděla dík za podivanou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elektrárna celkem neviditelná v krajině je fakt dobrý vynález.

      Vymazat
  10. Maruško, moc ráda jsem se podívala, Dlouhé Stráně si dlouho plánujeme. Velké Losiny mám moc. ráda, naposledy jsem tam byla na konci října, park byl plný zlatého listí - nádhera!
    Minule jsem zapomněla vnukovi popřát hodně úspěchů ve studiu i životě. Vidíme teď každý den, jak jsou odborníci v armádě potřeba.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že se do těch VL ještě dostaneme. Okolí je krásné. Za vnuka děkuji.

      Vymazat
  11. Úžasné dílo, Češi jsou borci. Osobně jsem tam bohužel nebyl, ale reportáž je skvělá a vyčerpávající jako vždy. Přeji krásný konec září.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a opravdu jsou Češi borci, jen si dnes mladší ročníky vůbec neuvědomují, co všechno důchodci v této zemi vybudovali, z čeho všeho dnes profitují a stále budou na důchodce nasazovat a ponižovat je. Já například jsem hrdá, že jsem chodila na akce "Z" a pomohla budovat u nás starou hasičárnu, nebo podnikovou školku atd. atd. Dnes nemyslitelné pohnout prstem zadarmo.

      Vymazat
  12. Ráda jsem se tam s Tebou zase podívala :) Když jsme na Dlouhých stráních kdysi byli, také byla nádrž vypuštěná :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona se vypouští, když je potřeba dodat elektriku do sítě. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.