sobota 16. září 2023

Žleby - Obora bílých jelenů

 

 Ve Žlebech jsme již navštívili zámek a nyní se podíváme do obory bílých jelenů, která je součástí zámeckého parku.  V přední části žlebské obory byla v roce 1998 založena ukázková obora, ve které poznáte z bezprostřední blízkosti naše běžné i velmi vzácné dravce, prasata, kozy, muflony, daňky i srnčí zvěř a část stáda bílých jelenů. V časech ve 12:00 a v 15:30 uvidíte tyto jeleny při sokolnickém představení na vzdálenost 15 m. Většina obory, která se rozkládá na ploše 130 ha, je pro návštěvníky nepřístupná. Ukázková obora je zpoplatněna. S chovem bílých jelenů zde začal na počátku 19. století Matyáš Thun-Hohenstein.

Jelen byl docela nerudný a zvláště jednu laň od korýtka odháněl. Všimli jsme si, že laně mají na srsti docela dost šrámů, asi od paroží. 
Sokolníky při práci jsme již viděli mnohokrát a tak jsme tentokrát akci tak trochu ignorovali a  už jsme se vydali na autobus, protože dnes máme ještě v plánu navštívit město Čáslav. 

Mějte se krásně a v Čáslavi nashledanou. 

18 komentářů:

  1. Maruško, povedly se ti krásné fotky! Jeleni byli původně v oboře v Žehušicích, tady se jim evidentně daří.
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A díky této oboře jsem viděla bílého jelena poprvé. Je moc dobře, že udělali ukázkovou oboru, protože obor a rezervaci je dost, ale zvířata se schovávají a návštěvník je nepotká.

      Vymazat
  2. Maruško,to je nádhera.Bílé jeleny jsem asi nikdy neviděla.Lituji laně.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já a tak jsem ráda, že jsem měla tu možnost. I tobě pěkné dny Babicovy léta.

      Vymazat
  3. Maruško,to je nádhera,vidět bílé jeleny je rarita.Povedly se Ti moc fotky,hezký víkend..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl zo dobrý nápad udělat v části obory ukázkovou oboru a přilákat zvířata na krmení. Jinak bychom neměli šanci je vidět. I tobě prima dny na cestách.

      Vymazat
  4. Un cervo bianco non sapevo che esistesse!

    OdpovědětVymazat
  5. Je to takové zvláštní vidět bílého jelena. Krásné fotky - no, jako vždy !
    Měj pěkný víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem myslela, ze se občas vyskytne nějaký albín, ale tady to ukazuje přímo na chov. Jsem ráda, že je ta možnost se k nim až takto přiblížit. I tobě pěkné dny.

      Vymazat
  6. Moc se mi to líbí a hezky nafoceno. Hlavně se mi líbí takový typ dovolené, poznávací a aktivní, nemám ráda někde "ležet" na jednom místě a pak se jít najíst. Takže 👍 .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, také nemám ráda povalování na jednom místě. Když někam jedu, chci něco vidět. Asi mne k takovému typu dovolené vedl otec. Většinou jsme někde lezli po horách, ale mívali jsme jeden den odpočinkový a to jsme museli brázdit nějakou vodu na nafukovacím kajaku. Většinou jsme jezdili na 14 dní. První týden hory, druhý týden návštěvy pribuzenstva na Moravě. Táta byl z Hané, maminka z Valašska. Táta dostal po vysoké škole povinnou umístěnou v hlubokém západním pohraniči a z Chodska jsme to měli tedy dál a řešili návštěvy o prázdninách. Až jsme se přestěhovali také na Moravu, bylo to už zase jiné. Pak jsme si zamilovali vysokohorskou turistiku na Slovensku. Tam jsme jezdili i lyžovat. Takže dovolené jen aktivní. :)

      Vymazat
    2. Hezky jsi to napsala. S tátou jsi měla štěstí, u nás se hlavně "robilo" a nebyl čas, dlouho se nějaké dovolené toho zaměření, jak to chápeme dnes, neprovozovaly. To jsem vlastně začala až já. Proto v té době vyjet někam, to byl "svátek". 😉

      Vymazat
    3. Táta pocházel z početné rodiny s hospodářstvím, kde také museli hodně pracovat, Měli i krávy, prasátka a kozy a jiné drobné zvířectvo, ale vystudoval na veterináře a nové hospodářství v Čechách nezakládal a maminka byla učitelka, takže o prázdninách měla pro nás času více. Nevím, kde se to v tátovi vzalo, ta touha po cestování.

      Vymazat
  7. Souhlasím s předchozími komentáři - povedly se ti hezké fotky.

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško obora ve Žlebech se mi moc líbí, rádi se tam vracíme. Krásně jsi vše nafotila ! Zdravím, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.