čtvrtek 22. srpna 2024

Budišov - větrný mlýn a zámek

Z Velkého Meziříčí se dá autobusem a pěšky navštívit zámek Budišov a jako bonus při pěší procházce prý prohlédnout větrný mlýn, i když jen zříceninu. Tak tedy se vydáváme autobusem do zastávky Budišov, Kundelov a pokračujeme pěšky podle mapy v příjemném stínu lesíka. Lesní a polní cesty mám ráda, užívám si to a těším se na větrný mlýn. 
Zastavení u Nového rybníku.
Jsme u větrného mlýnu a vítá nás tabule naučné stezky
Jsme u Věteráku, ale nikde ho není vidět. Je někde v zahradě zarostlý vysokými stromy. Na stránkách mapy.cz se o něm píše:
Pokusila jsem se plot trochu obejít, zda mlýn někde neuvidím, ale při tom jsem vstoupila na krásně udržovaný trávník vedlejší chaty, když se vynořila žena, majitelka chaty. Kála jsem se a co nejupřímněji litovala a omlouvala se, že jí lezu po pozemku. Když slyšela důvod, tak jen řekla, že tu často turisti bloudí. No já nebloudím, jen jsem chtěla někde zahlédnout onu propagovanou zříceninu. Jo, to prý musím přijít až hodně na podzim, až opadá listí nebo v zimě. Majitel prý žádal od obce nějaké dotace, ale nic nedostal a tak se trochu zatvrdil. Nikde jsem nenašla nějaký kontakt umožňující domluvu s majitelem oné zříceniny. A co čtu na plotě? Mrkněte sami a posuďte.  Je to uvítací nebo hnací nápis, něco jako vypadni, vysmahni, mazej, táhni odkud jsi přišel? Raději jsme vyklidili prostor. Obrázek si pro lepší čitelnost zvětšete. 
Pokračujeme tedy dolů, alejí k zámku. 
A to už jsme zřejmě v parku zámku
Pokladna zavřená, nikde živá duše, intervaly prohlídek dlouhé a žádné zázemí pro turisty. Pokladna se asi otevírá těsně před časem prohlídky?  

    Tak to tedy vzdáváme a vydáváme se na autobus nebo na vlakové nádraží. Na vlakovém nádraží na nás vlak už čeká. Trochu si přichvátnem. Je zde cedulka, že vlak je bez průvodčího. Snažím se koupit jízdenku v aplikaci Můj vlak, ale nějak to nejde. Asi jsem ji měla koupit dříve a ne po čase odjezdu vlaku. Jízdenku pro automat ve vlaku nemáme. Zatím ještě stojíme. Co nyní. Naší zmatenosti si všimli asi 3 cestující a prý máme zaklepat na kabinu strojvedoucího, než nás chytne revizor.. Strojvůdce otevřel se slovy: "Myslel jsem, že přijdete hned." ale jízdenky nám prodal. Sotva jsme dosedli, vlak se rozjel směr Velké Meziříčí a zároveň se otevřely protější dveře a mohutný chlap zařval na prázdný vlak s pěti cestujícími: "Revize jízdenééééék!!" Tak to mi hlava nebere. Už jsem slyšela ve zprávách, že třeba na jižní Moravě už jezdí vlaky bez průvodčího.... Co se ušetří na platě průvodčího,    tím se zaplatí revizor?   Zdá se býti nelogické, ale zvažte tu důmyslnou inovaci. Revizorovi se někdy podaří  pokutovat černého pasažéra a to jsou korunky navíc. No ale stejně to nechápu. 
Jinak jsem byla s dopravou na Vysočině spokojená. Vlaky i autobusy prázdné a na čas. Jednou jsme jeli autobusem jen my dva a jedna paní. 

Ve Velmezu jsme tedy šli na dobrý oběd a pak na malou procházku městem. Fotky z této procházky jsem vám již ukázala dříve ve zmínce o tomto městě.

Máme za sebou pátý den dovolené. Opravdu nám to odsejpá. 
Zítra se vydáme do Třebíče.
Mějte hezký den. 

15 komentářů:

  1. Maruško, opět místo, kde jsme se zastavili i my. Já věděla, že nás čeká dlouhá cesta a tak jsem vybrala místo se zámeckým parkem, abychom se my i pes trochu prošli. Zámek byl hermeticky uzavřen, ale byl květen a všední den. Vedle je krásné zahradnictví, tam jsem si smlsla a něco nakoupila :o)
    Děkuji za aktuální fotky a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alespoň, že ty parky jsou přístupné. Někde je vstup do parku ovlivněn otevírá i dobou zámku.

      Vymazat
  2. Cesta k zámku přírodou by se mi líbila. Trochu zklamání by mi připravil cíl cesty, ale někdy to tak je. Opět moc pěkné fotky.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, bylo to sice trochu zklamání, ale hlavně, že jsme se prošli i přírodou. Stín lesa byl v horkých dnech přívětivý.

      Vymazat
  3. Marie, taková krásná výprava lesem a kolem rybníků, to je nádhera. Tento větrný mlýn a zámek osobně neznám. Fotky pěkné!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ani my tyto objekty osobně neznáme, když byly nepřístupné, ale v lese bylo fajn a protáhnout se přírodou bylo osvěžující.

      Vymazat
  4. Maruško, moc pěkná procházka, jen škoda nepřístupnosti obou objektů. Jsem zvědavá, co jste stihli v Třebíči.

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, ne vždy se zadaří jak by si člověk přál... i když nějaké info o současných stavech a podmínkách by asi nebyl problém dát na nějaké webovky. Jen by se muselo zřejmě chtít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já alespoň své zkušenosti dávám do recenzí míst na mapy.cz. 🙂

      Vymazat
  6. Maruško,občas se nedaří, procházka pěkná. Těším se na Třebíč🥰

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotky! Ráda bych se podívala na pěkný větrný mlýn, ale jsou od nás tak daleko...Hlavně, že jste ve vlaku měli štěstí!
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona už z toho mlýnů je spíše ruina. A většinou jsou to, zděné mlýny v soukromých rukách a přestavované na rekreační bydlení.

      Vymazat
  8. Maruško, procházka krajinou byla jistě příjemná. Líbila by se i mně. Bohužel, bylo zklamáním, že mlýn nebyl vidět a zámek byl zavřený. Prošla jsem si i Tvé další příspěvky. Děkuji za krásnou prezentaci. Alespoň jsem se tam s Tebou podívala, když už nemůžu sama. Přeji hezký zbytek prázdnin. :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, moc děkuji, že jsi se se mnou takto prošla. Kdo ví, jak já budu moci takto cestovat. tak si to zatím užívám. měj hezké babí léto.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.