čtvrtek 10. října 2024

Zájezd 2024 Slovensko - Ľubovňanský hrad

 Před půl pátou odpoledne jsme zaparkovali pod hradem ve Staré Lubovni, kde budeme také dvě noci na nocleh. No tedy ne na hradě, ale ve městě. 

Z parkoviště musíme ještě vystoupat do kopce, protože tento hrad v minulosti sloužil jako strážní, tedy je pochopitelné, že bude na kopečku, že? A nyní musím opět pochválit naši delegátku. Cestou na hrad jsme minuli vchod do skanzenu, který byl rovněž zahrnut do itineráře zájezdu, ale poslední návštěvník mohl být vpuštěn v 18 hodin.  Jelikož na hradě máme zamluvenou prohlídku, musíme nejdříve tam. To abychom vzali hrad útokem. Ale pozor, není potřeba. Delegátka  za nás ve skanzenu zaplatila vstupné a domluvili jsme si heslo "Vsacan", pod kterým budeme vpuštěni již zdarma a každý si může  z hradu  odejít, kdy chce.  A jsme na hradě.  Krásné výhledy fotím už i před hlavní bránou. Na uvítanou nám nám pán zahrál na fujaru. 
Expozicemi v zachovalých budovách nás provázela hradní průvodkyně, ale pak již jsme měli individuální prohlídku. Hrad je velmi členitý, s několika nádvořími a krásnými výhledy. 
Pokoušela jsem se udělat stručný výtah z článku o hradu na Wikipedii, ale výtahy, natož stručné, mi vůbec nešly ani na střední. Kdo má tedy zájem o podrobnější historii,  nechť si odskočí  

Opouštíme, hrad, sluníčko už kreslí dlouhé stíny. Do skanzenu to stihneme. 
Den ještě nekončí, cestou k autobusu se ještě trochu potouláme ľubovnianským skanzenem. 
Tam vás zavedu hned v dalším vstupu. 
Zatím se mějte krásně a užívejte si toho, že ještě nemrzne. 

1 komentář:

  1. Maruško, další místo, na které s nostalgií vzpomínám... Každou dovolenou jsme zajeli do skanzenu, tam to máme moc rádi. Naposledy tam s námi byl i Aaronek :o)
    Děkuji za krásnou reportáž a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.