sobota 12. října 2024

Zájezd 2024 Slovensko - Ľubovňanský skanzen

 Posledním navštíveným místem prvního zájezdového dne byl skanzen pod ľubovňanským hradem, kam jsme dle domluvy s heslem "Vsacan"  mohli vstoupit i klidně těsně před 18. hodinou, pak už šla branka skanzenu otevřít jen zevnitř. Stihli jsme to. 

Uvnitř ve tmě dřevěného kostelíku se špatně fotilo, zato areál skanzenu se krásně vyjímal ve večerním slunci. A právě proto, že byl docela malý, obešli jsme ho brzy a dovolili jsme si tu i posedět a odpočinout, nasát tu atmosféru vesničky pod hradem. Stalo se, že jsme vypili už všechny tekutiny, dokonce i pivo v plechu zakoupené cestou z hradu. Dostala jsem nápad. Třeba budou mít i v informačním centru v pokladně na prodej nějaké pití. Paní mne ale překvapila.  "Nech sa páči, ponúknite si." Na stolku měla zabalené plastové kelímky a vedle nich čerstvou vodu. "Všetci sú dnes smední. Je horúčava." (Nevím, zda je text pravopisně dobře, ale lahodná slovenčina a milé ponúknutie nám prišlo vhod. 
Za vodní nádrží je vojenské muzeum a podle fotek na internetu docela velké a určitě velmi zajímavé. 
Sluníčko už hodně prodloužilo stíny a my se ubíráme k autobusu, abychom se jeli ubytovat do Staré Ľubovni do hotelu Familia. Tento hotel na první pohled tak trochu připomíná administrativní budovu nějaké továrny. A také že ano. Vznikl rekonstrukcí bývalé šroubárny. Hotel i jeho restaurace, kde nás ráno bude čekat bohatá snídaně, je moderně vybavený, pohodlný a příjemný. A hurá. máme pokoj s výhledem na hrad.  Povečeříme ještě z vlastních zásob, i když byla i možnost objednání večeře, čehož někteří využili, ale přeci nenecháme zbytek řízků zkazit. 
Zítra bude pro mne den "D", kdy navštívíme místa, kvůli kterým jsem se na tento zájezd nechala zlákat.   Tak dobrou noc. Bylo toho dneska opravdu hodně. 
Spišská Sobota
Kežmarok - kostely
Kežmarok hrad (zámek)
Ľubovňanský hrad a skanzen. 

1 komentář:

  1. Pěkný skanzen s malými dřevěnými domečky jako pro panenky. A panenky v krojích jste také měli. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.