čtvrtek 10. října 2024

Zájezd 2024 Slovensko - Ľubovňanský hrad

 Před půl pátou odpoledne jsme zaparkovali pod hradem ve Staré Lubovni, kde budeme také dvě noci na nocleh. No tedy ne na hradě, ale ve městě. 

Z parkoviště musíme ještě vystoupat do kopce, protože tento hrad v minulosti sloužil jako strážní, tedy je pochopitelné, že bude na kopečku, že? A nyní musím opět pochválit naši delegátku. Cestou na hrad jsme minuli vchod do skanzenu, který byl rovněž zahrnut do itineráře zájezdu, ale poslední návštěvník mohl být vpuštěn v 18 hodin.  Jelikož na hradě máme zamluvenou prohlídku, musíme nejdříve tam. To abychom vzali hrad útokem. Ale pozor, není potřeba. Delegátka  za nás ve skanzenu zaplatila vstupné a domluvili jsme si heslo "Vsacan", pod kterým budeme vpuštěni již zdarma a každý si může  z hradu  odejít, kdy chce.  A jsme na hradě.  Krásné výhledy fotím už i před hlavní bránou. Na uvítanou nám nám pán zahrál na fujaru. 
Expozicemi v zachovalých budovách nás provázela hradní průvodkyně, ale pak již jsme měli individuální prohlídku. Hrad je velmi členitý, s několika nádvořími a krásnými výhledy. 
Pokoušela jsem se udělat stručný výtah z článku o hradu na Wikipedii, ale výtahy, natož stručné, mi vůbec nešly ani na střední. Kdo má tedy zájem o podrobnější historii,  nechť si odskočí  

Opouštíme, hrad, sluníčko už kreslí dlouhé stíny. Do skanzenu to stihneme. 
Den ještě nekončí, cestou k autobusu se ještě trochu potouláme ľubovnianským skanzenem. 
Tam vás zavedu hned v dalším vstupu. 
Zatím se mějte krásně a užívejte si toho, že ještě nemrzne. 

27 komentářů:

  1. Maruško, další místo, na které s nostalgií vzpomínám... Každou dovolenou jsme zajeli do skanzenu, tam to máme moc rádi. Naposledy tam s námi byl i Aaronek :o)
    Děkuji za krásnou reportáž a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si ve skanzenu přímo předka blahem jak kočka. Kochala jsem se, už jsme tam byli jen my a hrad nad námi. Je tam opravdu klid a hezký.

      Vymazat
  2. Maruško, díky za prohlídku rozsáhlého hradu. Nikdy jsem tam nebyla, tak jsem se ráda podívala na tvé fotky
    Příjemný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě mohla provést a dát ti případný typ na výlet. Hezký den.

      Vymazat
  3. Tak to je tedy rozsáhlý a krásný hrad. Tam jsem nebyla, takže Tvoje krásné fotky pro mne jako dělané.
    Těším se na pokračování.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Díky Tvým fotkám jsem o počet hradu bohatší. Měli jste opravdu pestrý program a dost časově náročný. Maruško,měj pohodové dny.🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný hrad ,tam jsem nikdy nebyla,ráda jsem se koukla..🏰

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, to je nádhera. Přiznám se, že jsem na Slovensku nikdy nebyla a to jsem procestovala velkou část Evropy. Jak vidím, měla bych to napravit, protože dle fotografií je Slovensko moc krásný a tvůj výlet se vydařil. Zdraví a krásný dny přeje Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slovensko je nádherná část Evropy, nabídne nádherné hory jezera, přehrady, hrady, lázně, lyžování, turistiku. Já jsem tam jezdila s rodiči do hor a k vodě a nyní poznávám další místa s cestovkou. Tam opravdu mají co nabídnout. Vřele doporučuji.

      Vymazat
  7. Maruško,to je nádherný hrad a rozsáhlý.A vidět je široko,daleko.Ráda bych se na Slovensko zase podívala.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jen se zájezdy. I když možná, že soukromou dovolenou bych také mohla zkusit, ale nedovedu si představit, zda bych uměla týden hospodařit s EURem, když si člověk vše včetně stravy kupuje. Na zájezd mi stačí kapesné cestovka mi řekne kolik. Ne o si oak ještě proberu na případný nákup suvenýrů nebo něčeho dobrého.

      Vymazat
  8. Marie, závist je sviňa, nám tam loni na hradě i ve skanzenu lilo jako z konve! Jsi prostě šťastná to žena. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, liják se dostavil hned v noci a doprovázel nás i druhý den na polském hradě Niedzica. Měla jsem po náladě, protože nás čekal NP Pieniny, Červený Klášter a plavba na pltích, kvůli čemuž jsem pro tento zájezd lobovala. Ale jo, nakonec se počasí umoudrilo.

      Vymazat
    2. Maruško, na pltích už to bylo dobré, jen občas krápalo, byla tam velká legrace, měli jsme dva mladé kluky jako lodivody, a ti tedy s námi vyváděli. Krásné to je na Slovensku, jen ti medvědi nemají úctu ke stáří. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Do lesa se tam prý musí se zvonečkem, nebo řvát jako Homolkovi na houbách. Medvěda to včas varuje. Moje neteř běhá v horách na Slovensku ultramaraton a když trénuje, tak běhá sama nebo jen s kamarádkou. I při maratonu jsou si běžci trochu vzdálení, neběží ve skupině. Prý se nebojí, ale respekt k horám je potřeba.

      Vymazat
  9. Na Slovensko jsme často jezdívali, nejčastěji do V. Tater a také na Malou Fatru. Nejdále jsem byla u Dukelského průsmyku, ve S. Ĺubovni "som nebola", ale líbilo se mi v Levoči. Podle fotek je to pěkný hrad a průvodkyně to měla dobře připraveno. Letos jsme navštívili několik hradů v Česku a podle fotek jsou si dost podobné a ty výhledy také. Dobře, že jste jeli!! Letos jsme o dovolené na Slovensku také uvažovali, ale nakonec se to vše změnilo. 😉 Na kolik dní byl ten váš zájezd?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zájezd byl na tři dny, zajeli jsme i do Polska, do NP Pieniny, navštívili jsme toho hodně, mimo jiné i Levoču a Spišský hrad. :)

      Vymazat
    2. Na tři dny to tedy bylo hodně nabité, my jsme zvyklí už na pomalejší tempo 😃 , někdy i tím, že já se někde zaseknu, co mě zajímá. Na Spišském hradě jsem kdysi také byla, to si pamatuji. Jestli budeš dát i fotky (reportáž) z PL, to mě taky zajímá. ☺

      Vymazat
    3. Hanko, samozřejmě, že udělám celý zájezd. Tohle je stále první den. Ale to tempo nebylo tak strašné. A volna bylo také docela dost.

      Vymazat
  10. Marija, já přemýšlím, že tam asi moje dcera s prarodiči byla - ale tak pěkné a tolik fotografií tedy nemají. Jsem zvědavá na ten skanzen-jestli je to ono, tak se jim tam líbilo :-) Ráda jsem se podívala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LeS, děkuji za pochvalu fotek. Já vždycky musím nafotit hromadu fotek, protože jsem to v mládí nemohla. Analogové focení na film nás hodně omezovalo. Nyní se může fotit neomezeně, však se to pak promaže.:)

      Vymazat
  11. V rámci turistiky jsme se tam kdysi také dostali, dokonce jsem uvažoval o článku na blog, ale pak na to zapomněl a teď vidím, že by to bylo jen nošení dříví do lesa. Navíc tvé fotografie mají vysoce nadstandardní úroveň, které nedosahuju ani ve snu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, klidně článek výdej. Vzdyť každý se dívá trochu jinak a moje fotky rozhodně nejsou profi. Mnohé jsou I mobilem, zvláště v interierech. Blog si píšeš i pro sebe. A jak jsem si nyní mohla všímnout, tak blogerka Trvalka Dahlia jela tento zájezd loni a s jinou cestovkou, ale přesným itinerářem.

      Vymazat
  12. Lubovniansky hrad mame radi, paci sa nam viac, ako Spissky. Boli sme tam uz dvakrat a vzdy je to zazitok.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.