čtvrtek 25. června 2020

Jindřichův Hradec-perla Jižních Čech

Dnešní výlet bude tak trochu napínavý a s velkým tajemstvím. Máme v plánu navštívit Jindřichův Hradec,  ale........
Při plánování výletů na dovolenou v Telči jsem měla touhu zavítat i na Červenou Lhotu. Nevím, jak dneska, ale před pár lety tam bylo spojení veřejnou dopravou nemyslitelné. Ten výlet se nedal prostě zvládnout, i kdybychom chtěli jet jen na tu Lhotu.Celkem po krátké známosti na internetu se mi nabídla jedna internetová kamarádka z fotografického fóra, že nás tam klidně zaveze. Ona je z Jindřichova Hradce, žije sama a ráda řídí a jezdí po výletech. Domluvili jsme se, že se v půl druhé sejdeme u fontány. Mám schůzku s někým, koho jsem nikdy nepoznala ani z fotografie. Není to risk? Je a je to proto tak napínavé a výlet s otazníkem. Vše se však doví, kdo má zájem, protože nejen Červená Lhota, ale i mnohem více.......


Zatím tedy jdeme na prohlídku ulic a uliček města. Přijeli jsme autobusem, ale víme, že na vlakovém nádraží stojí parní mašina a pára je naší láskou a tak tam musíme zamířit jako první. 
Město Jindřichův Hradec je označováno za "perlu jižních Čech". Ne nadarmo se pyšní prestižním oceněním "Historické město roku 2007". V současné době zde žije necelých 23 000 obyvatel. Historie i současnost se odráží v zrcadle rybníka Vajgar. Mé fotografie pochází z roku 2014, kdy jsem město na jeden den nebo spíš půlden, navštívila.
Kostel sv. Kateřiny obejdeme a věnuji mu samostatný článek. 
Domy na ulici Klášterská (Městský a pracovní úřad)
Masarykovo náměstí s fontánou
Fontána akademického sochaře Františka Häckela zdobí Masarykovo náměstí od července roku 2008. Dílo je tvořeno dvěma půlkruhovými bloky z hrubozrnné červené žuly. V letních měsících je posezení u fontány příjemným zpestřením pro obyvatele i návštěvníky města.
Panskou ulicí projdeme na náměstí Míru s obeliskem bohatě zdobeným sousošími.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie s městskou věží
Kostel stojí přímo na 15. poledníku, který protíná město
Pohled na zámek notoricky známý z Jindřichova Hradce
Jedna z kouzelných uliček
Touto bránou projdeme do státního hradu a zámku, ale důkladnější prohlídku si necháme na později
Jdeme na oběd k Černému orlovi
I kostel Jana Křtitele představím samostatně.
A jdeme k fontáně, počkat na kamarádku Janu.
A kam jsme se s ní podívali? Můžete vidět zatím na mapce.  Příště se podíváme na některé památky J. Hradce podrobněji. 



7 komentářů:

  1. Maruško, JH mám celkem prochozený, moc se nám tam líbilo.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Tvůj výlet do Jindřichova Hradce mě naladil, zase bych se tam ráda podívala.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý je tam i muzeum gobelínů a fotografie. To jsme nestihli. U nás je gobelínová manifaktura. Byli jsme tam na exkurzi, také je to zajímavé.

      Vymazat
  3. Krásné fotografie krásného města. Kdysi jsme tam byli ale s partou lidi od manžela z práce a je město moc nezajímalo a tak se to jen proběhlo. Tehdy jsem ještě nafotil,a tak ani nemám fotky.Děkuji za krásnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě musím dodat, že jsem ráda, že si mohu Tvoje fotografie prohlížet ve zvětšeném formátu a opravdu si je vychutnat. Děkuji moc za tuto možnost.

      Vymazat
    2. Jaruško, rozhodla jsem se, že budu dávat větší fotky, když je tu možnost prohlížet je přes ten film. Takže znova z originálů přebírám, co by bylo nejlepší a tak znova prožívám ty dovolené a líbí se mi to. nebudu sem stěhovat úplně všechno, ale to nejdůležitější a nejlepší. Hezký den.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.