pondělí 15. června 2020

Lesní divadlo ve Sloupu v Čechách

Podle aktivní mapy na konci článku můžete vidět, že jsme se vydali ze skalního hradu Sloup dále k Modlivému Dolu. Turistická značka nás vedla nejprve k Lesnímu divadlu.  
Počátky tohoto divadla spadají do roku 1920, kdy profesor Rudolf Ringel založil Divadelní spolek Sloup. Nadšenci pro divadlo za vydatné podpory hraběte Augustiána Kinského, místních podnikatelů a novoborských továrníků vystavěli v lese ve skalách na pozemku hraběte přírodní divadlo pro 2000 návštěvníků.
Slavnostní zahájení se konalo na svatodušní neděli v roce 1921 dramatem "Potopený zvon" A díky vynikající akustice ve skalních věžích se zde provozovaly i opery.

Po 2. světové válce prošlo divadlo rozsáhlejšími úpravami, avšak od 60. let postupně upadlo v zapomnění a značně zchátralo bylo zdevastováno. Teprve na jaře roku 2004 se za pomoci místních obyvatel uskutečnila rozsáhlá rekonstrukce. Ze skalních chodeb byly vyvezeny tuny nánosu písku, opraven přístup ve skalách, vybudovány sedačky pro 250 návštěvníků a zbudována 300 m dlouhá elektrická přípojka, pódium a další.
  
Projdeme mezi krásnými chalupami...
...a stoupáme mezi skalní stěny,
abychom již uviděli vchod do divadla.
Z následujících tří fotografií vzniklo úvodní panoráma. Dneska už fotoaparáty krásně zvládnou podobné širokoúhlé snímky vyfotit, ale v roce 2010 jsem tuto možnost ještě neměla. Ovšem měla jsem prográmek k tiskárně HP, který to uměl krásně automaticky poskládat. 
Já v hledišti
A jsme na "prknech divadla" čili na pódiu
Omrknout můžeme i útroby kulis
Nyní se vydrápeme na skalnatý ostroh, kde je skvělá vyhlídka. A jak už jsem se zmínila v článku o hradu, tenkrát tu ještě nestála restaurace s rozhlednou. Ani sem nevedla silnice jako dnes. Tu museli zbudovat při stavbě chaty a rozhledny. Je to tam nyní krásné místo a určitě hojně, možná až moc, navštěvované. I když krásné a nedotčené místo to bylo i předtím.
Tak jsme se rozhlédli, odpočinuli si, posvačili z vlastních zásob. Co jsme si přinesli (odpadky po svačině)  si bereme s sebou na další cestu směr Modlivý Důl. 

Aktivní mapa celé naší trasy


6 komentářů:

  1. Vidět divadelní představení uprostřed krásné přírody musí být nádherný zážitek. Je dobře, že bylo místo opraveno a zase se tam hraje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě musí. V letním kině je také film jaksi lepší. Kdybych bydlela poblíž, zkusila bych nějaké takové představení navštívit.

      Vymazat
  2. Jé Maruško, tak vy jste si to prošlápli celé...Krásné fotografie jsi pořídila. Vážím si toho, že jste ti správní turisté a nikdo nepozná, že jste místo navštívili. Také nosíme pití v termoskách a jídlo v krabičkách pro opakované použití a nikde po nás nic nezůstane, jen stopy v písku....Krásně jste si ten náš kraj prošlápli, a objevili plno krásných míst. Děkuji za milé připomínky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nechápu lidi, kteří po sobě musí zanechat binec a pak musí nastoupit jiní dobrovolníci, milovníci přírody, aby posbírali v lesích tuny odpadků. Na Šumavě jsem viděla krásný přehled, jak dlouho se co v přírodě rozkládá. Určitě to sem dám, až budu psát o výletech ze Šumavy.
      Já jsem měla v Ć. Lípě internetovou kamarádku a ona o tom kraji moc hezky psala a tak mne inspirovala. Bohužel už nežije, vlastně zemřela tentýž rok, co jsme se poprvé setkali v Kvítkově, kde měli manželé chatu. Ještě mi doporučovala výlet na Klíč, ale to už bych asi po Bezdězu nedala. :)

      Vymazat
  3. Moc hezké! Evidentně se tam musíme ještě jednou vypravit.
    Maruško, moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máte možnost návštěvu zopakovat, tak určitě doporučuji. Nyní je i na protějším kopci rozhledna a musí to tam být parádní. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.