úterý 9. června 2020

Nové Hrady - muzeum cyklistiky

V areálu zámku v Nových Hradech lze navštívit i muzeum cyklistiky v několikapatrové budově bývalé sýpky. První české muzeum cyklistiky je otevřeno od roku 2007 a je stále největším muzeem svého druhu ve střední Evropě. Jedná se o rozsáhlou sbírku jediného soukromého vlastníka, pana Ing. Jaroslava Uhlíře z Hostovlic na Čáslavsku. Návštěvníci muzea uvidí více než 250 exemplářů jízdních kol, od nejstarších velocipedů až po závodní kola z konce 20. století, ale také nesčetně dalších exponátů, které s vývojem cyklistiky úzce souvisí, od náhradních součástek, cyklo-doplňků, trofejí, dobových fotografií, textilií a tiskovin. Tato výjimečná sbírka je umístěna v barokní sýpce nad zámkem, jejíž budova je sama o sobě pozoruhodná. Prohlídka muzea je bez průvodce.

Do muzea cyklistiky jsme prošli kolem muzea klobouků, ale to jsme si nechali snad na příště. 
Cyklistické muzeum je jistě hodně zajímavé pro cyklistické a technicky nadané nadšence. Mne nejvíc zaujalo historické kolo s jedním velkým kolem a maličkým kolečkem vzadu. Při jedné cyklistické akci u nás jsem toto kolo potkala v akci a pán na něm projel trasu desítky kilometrů. Někdy se jistě zmíním fotograficky. 
My pokračujeme dále na jelení farmu, ke koním a pak procházkou do anglického parku.

 Nyní můžete nahlédnout na velké fotky z celé návštěvy ZDE


5 komentářů:

  1. No on asi ten samý dotyčný pán na něm jezdí i při zahájení Lázní ducha v Litomyšli. Zatím jsem ho tam viděla pokaždé. Nicméně, na něm jezdí i doktor Pirk a banda nadšenců na nich absolvovala celou oficiální trasu Tour de France....

    OdpovědětVymazat
  2. Cyklistické muzeum vypadá zajímavě. Krásné fotografie

    OdpovědětVymazat
  3. V muzeu cyklistiky jsme naštěstí byli a manžel se u vysokého kola i vyfotil.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.