neděle 5. července 2020

Varhany v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Bechyni (59)

Možná v poslední době nudím fotkami kostelů a varhan, ale nebojte,  ono to jednou skončí, protože to není tak jednoduché mnohdy se k vyfocení varhan dostat.  Při snaze vyfotit i varhany v klášterním kostele v Bechyni  jsem zažila i jistou dávku adrenalinu.  

Hned na začátku musím říci, že tato fotografie není moje. Je to mnou vyfocená pohlednice zakoupená v info centru v Bechyni. Přesto, že jsem varhany neviděla v pohledu z kostelní lodi, mohu si je zařadit do své sbírky. V kostele Nanebevzetí Panny Marie, který je součástí františkánského kláštera se nesmí fotit, i když absolvujete placenou komentovanou prohlídku.

O komentovaných prohlídkách jsem ještě nevěděla, když jsem chtěla do kostela vejít. U vrat kláštera zrovna nějaký mnich nebo řeholník v bílém hábitu hovořil se dvěma ženami, turistkami. Počkala jsem a zeptala se, zda bych si mohla vyfotit varhany. 

Dostalo se mi omluvné zamítavé odpovědi se slovy, že bych musela mít povolení, ale snaha nějak mi pomoci tu byla. Za chvíli se přidala ještě jedna paní a mnich nervózně, ze strachu z nějakého postihu se začal chovat docela zmateně.
Obě nás vtáhl rychle dovnitř a těžká vrata za námi zamkl. Pomyslela jsem na Michala, který na mne zatím čekal venku. Ocitli jsme se v dlouhé studené kamenné chodbě a mnich nás spěšně vedl někam.... Při tom brblal něco o tom, že se podívá, jestli by to nešlo, jestli v kostele nikdo není. Odběhl a my čekaly. Vrátil se se slovy, že mi dá alespoň obrázek. Máme za ním vstoupit do sakristie, kde se začal hrabat ve své aktovce s lejstry a při hledání obrázku stále něco brblal.  Nenašel, co hledal a  doporučil, že si ho mohu koupit v info centru.

Pak zase někam odběhl a my jsme osaměly. Po chvíli se zjevil a vedl nás různými chodbami.....Při tom byl stále ve střehu, jestli nás někdo neuvidí. Nakonec jsme se ocitli všichni přímo u varhan na kůru. Slečna zrovna dokončila hraní. Chtěla jsem si vyfotit alespoň klaviaturu, ale ani to mi s mírným zamítavým pokynem nedovolil. Poslechla jsem, ale onen muž opět na chvíli zmizel a přinesl část jedné varhanní skříně, kde byly ručně psané poznámky o opravách varhan. Tu si vyfotit mohu. Onen kus dřeva je tedy důkazem, že jsem zde byla, že jsem se do kostela dostala, že jsem stála vedle nástroje, který jsem si nesměla vyfotit. 
Z velké, mnou špatně vyfocené, fotografie jsem vyluštila text:
"Roku 1929 varhany vyčistil a naladil pan Jan Remek z Benešova u Prahy, výlohy 1.060 Kč za 1/2 dne práce.
R 1934 ten samý varhany spravil, utrpěly suchem.
V Roce 1940 v říjnu opravil tento nástroj Eduard Hubený st. dílna Protivín."

Do dnešní doby se pouze s opravami dochovaly původní varhany z roku 1903, které postavili bratři Paštikové. Varhany dvou manuálové se 17 rejstříky, traktura Barke, vzdušnice výpustka.

Klášter Františkánů v Bechyni


Hezký den


2 komentáře:

  1. Krásné fotografie. My jsme byli v sobotu v bazilice sv. Vavřince a Zdislavy v
    Jablonném v Podještědí. Myslela jsem na Tebe a chtěla pořídit alespoň fotografii varhan. Jen že bylo tam hodně věřících a cvakání při focení by je rušilo v modlitbách, a tak jsem nenafotila ani jeden snímek Přišlo mi to dost nevhodné, tak jsem baziliku jen tiše prošla a raději vůbec nefotila. Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Jaruško. Já sbírám jen varhany, které jsem sama vyfotila, protože dostat se do kostela je pro mne někdy adrenalin a i focení je tak trochu napínavé a i to je možná důvod, proč jsem začala fotiti varhany. Teda hlavní důvod je obdiv k tomuto nástroji, který je šitý kostelům na míru. Já mám na foťáku zvuk závěrky vypnutý, takže neruším. Vím, že profesionálové to mají zapnuté, ale nemusí vždy každý hned vědět, že fotím. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.