sobota 15. srpna 2020

Boskovice - synagoga maior

Synagoga v Boskovicích je barokní stavba s empírovými a novogotickými úpravami, jejíž stěny zdobí ojedinělá dekorativní výmalba a liturgické texty. Rekonstrukce budovy, která po válce sloužila jako sklad byla určitě dost náročná a výsledek stojí za to.

Nedaleko synagogy je i židovské muzeum. Vlastně se nacházíme v části Boskovic, která dříve byla židovským městem.

Židovská čtvrť v Boskovicích je jednou z nejzachovalejších u nás. První židovské rodiny se do Boskovic přistěhovaly již ve 14. století. Postupně se židovská komunita rozrůstala a v 16. století byla založena Židovská obec. Vznikl zde židovský hřbitov, byly postaveny synagogy a počet židovských domů se zvyšoval. V roce 1727 vznikla samostatná obec oddělená od zbytku města bránami. Největší počet obyvatel židovské obce byl v polovině 19. století. Tehdy zde žilo 1810 obyvatel a stálo zde přes 100 domů. Majetnější rodiny postupně začali odcházet do větších měst. Počet obyvatel klesl na počet 400 za první republiky. Za druhé světové války byly všichni deportováni do koncentračních táborů, z kterých se vrátilo jen 20 občanů.

Na památku židovským obětem války byla na jednom z domů instalována pamětní deska.

 

7 komentářů:

  1. Taky ráda objevuji tyto stavby, mám jich ve sbírce hodně. Je to součást zdejší kultury, tak proč o ně přijít.Škoda, že už neslouží ( většinou ) těm, pro které byly stavěny.
    Díky za foto. Jiřina z N.
    ( tam je i zajímavé ghetto a žid. hřbitov )

    OdpovědětVymazat
  2. Marijo, promiň, nepřečetla jsem si to pořádně! a tak zmínku o ghettu a žid.hřbitovu beru zpět jako zbytečnou, psala jsi o nich. J.

    OdpovědětVymazat
  3. Marie, vzala jsi nás na krásné místo. V Boskovicích jsem nikdy nebyla a tak jsem ráda nakoukla do synagogy s Tebou. Parádní fotky.
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Rekonstrukce synagogy se opravdu povedla. Díky, že jsem se tam mohla podívat.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherná památka,krásně jsi nafotila interiéry.

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherná synagoga.V Turnově máme taky a já ostuda tam ještě nebyla.Není,ale zase tak dlouho otevřená

    OdpovědětVymazat
  7. A heleme se, kousek od nás je taková nádhera a já o ní neměla ani zdání. Budu to muset napravit.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.