neděle 13. září 2020

Bonsai museum Isabelia

 Ve Starém Městě u Uherského Hradiště ve Zlínském kraji ještě chvíli zůstaneme. Vůbec jsem netušila, jaká na nás čeká nádhera v blízkosti náměstí Velké Moravy.  Nebudu dlouze řečnit, protože vám chci nabídnout hromadu fotek a tak není na místě zdržování. 

Kdo něco ví o bonsaích, určitě mu neuniklo stáří mnohých exponátů a nemohl je tedy majitel sám vypěstovat. I on mi potvrdil, že některé jsou staré i 600 let. Když se v Japonsku kácí, když stromy ustupují novostavbám nebo zemědělské půdě,  vypraví se expedice pro některé exponáty a stromy pak můžeme obdivovat i my u nás. Vlastně jsem si všimla i ve městě samotném, že na ulicích lze bonsae vidět i jako dekorativní zeleň. 

A nyní se vydáme do Uherského Hradiště pěšky. Obě města jsou prakticky spojená. 


36 komentářů:

  1. Hezké ráno,pochází odtamtud můj muž,tak vím o čem mluvíte,je tam krásně.A řekla bych i dobrosrdeční lidi.Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, letošní dovolenou jsem ji opravdu užila v pohodě, určitě i díky vstřícným lidem. A hlavně je to velmi klidná a příjemná lokalita.

      Vymazat
  2. Maruško,to je opravdu nádhera.Bonsaje mě kdysi učarovaly a tak jsem si dvě koupila,dokonce i knížku o pěstování,jak zastřihovat,uštipovat,tvarovat apod.Bohužel se mně to nepodařilo.Staly se z nich normální keříky.
    Měj hezkou neděli



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se pokoušela a knihu jsem dostala k Vánocům. Ovšem koupené bonsajky uhynuly. :(

      Vymazat
  3. To je nádherné místo Maruško. Tam by se mi moc líbilo. Pro nás uz asi letos cestování skončilo. Covid19 už se dostal i do našeho města. Zavírají první třídy ve školách a to je zlé..přeji ti krásnou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta nemoc je fakt omezující mrcha. My jsme naštěstí zdraví. I ten zájezd, na který jeli i lidé z kraje s vyšším výskytem a celé jsme to absolvovali bez roušek, na nás nezanechal žádné následky. Proto už začínám věřit, jestli to není jen habaďůra na lidi. Ale nejsem rebel a nařízení vlády respektuji a dodržuji.
      Nečekala jsem, že na tak malé ploše najdu tolik nádherných exemplářů.

      Vymazat
  4. Je to nádhera,za kterou je skryto množství titěrné práce.Vždy jsem je obdivovala.
    Děkuji,že nám ukazuješ krásu naší země.
    Přeji krásnou neděli ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to opravdu koníček pro hodně trpělivě nadšence. Výsledky se dostavují až po letech. V této zahradě jsme přímo cítila radost a štěstí.

      Vymazat
  5. Krásné místo, oáza zeleně a klidu.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruš, to je nádhera tolik bonsaji. Jsou to léta práce několika generací. Ten můj osmiletý modřínek snad bude někdy taky tak vypadat :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je bomba! Bonsaje můžu a obdivuji trpělivost jejich pěstitelů. Navíc tohle je hodně náročné finačně, a hlavně časově. Mít takovouhle zahradu a udržovat jí to je něco šílenýho....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ptala jsem se pána, co s tím dělají na zimu. prý se musí všechno schovat. Takl zy vzrostlé v zemi asi nejdou, ale květináče asi ano, ale kam se tohle množství dá dát to mi hrava nebere. Ale ony se tu i prodávají, jenže já jsem to neměla kam dát, když jsme nebyli autem.

      Vymazat
    2. Tak na tom leteckém záběru je vidět něco jako skleník, tak asi tam

      Vymazat
    3. Možná, i když mi to přijde malé, ale tak uvažuju, že možná je každý rok ta zahrada trochu jiná, když ry bonsaje, trochu jinak rozmístí. je to hodně vyriabilní. Bydlet tam, tak se budu určitě vracet.

      Vymazat
  8. Obdiv k majitelům, je to neskutečný! Myslím, že sis to tam užila a my si tu užíváme tvoje krásný fotečky. Díky a krásný zbytek víkendu Maru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro ani se mi nehtělo odtamtud odejít. tak si sednout do altánku a kochat se kochat u jezírka.

      Vymazat
  9. Marie, netušila jsem, že se ve Starém Městě nachází Bonsai muzeum. Loni jsme byli v místní Kovo zoo a velké nadšení. Dnes jsem nadšená z Tvých fotek a až budu mít někdy cestou na poradu volněji, zkusím se zastavit. Krásné místo i fotky.
    Přeji fajn neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Dášo. Já jsem to také netušila, ale když jsme plánovali, kam se podíváme, tak jsem to uviděla na turistických mapy.cz. Nezabírá to veliké místo a přesto se procházíme spoustou uliček a vůbec se nám nehctělo odejít.

      Vymazat
  10. Maruško, díky za zprostředkování návštěvy Bonsai muzea. Je to nádherné místo. Tam by se manžel pokochal (i já). Jeden čas se věnoval pěstování bonsaí.
    Přeji hezkou neděli. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, to manžela tedy obdivuji. Já jsem to zkoušela jednou s koupenou rostlinou a dotrápila jsem ji k uhynutí. není to vůbec tak jednoduché, jak to vypadá. Bylo tam opravdu co obdivovat.

      Vymazat
  11. Bonsaje jsou nádherné, také jsem si chtěla nějakou pořídit, ale bylo mi jasné, že by to asi slavně nedopadlo. Ale je to opravdu paráda, moc děkuji za fotky ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  12. Marija, to je nádhera. Obdivuji tohle umění. Protože to umění je, už jen vypěstovat tak, aby vydrželo tolik let a stále trpělivě upravovat do požadovaného tvaru... Děkuji, že jsem si mohla prohlédnout zahradu na tvých fotografiích.

    OdpovědětVymazat
  13. Maruško tak to je nádherá Bonsaje krásná podívana pokochala jsem se nádherné fotečky ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Vydržela bych tam u jezírka relaxovat hodně dlouho.

      Vymazat
  14. To je jak v japonských zahradách, vůbec netuším, kde ve Starém Město to je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kousek od náměstí Velké Moravy. Je to vyznačené i na mapy.cz

      Vymazat
  15. Toto pěstování upřímně obdivuji a padám na záda z neuvěřitelné trpělivosti.
    Úplně mi ke štěstí stačí jednou za rok oběhnout zahradu a crcat se s mini stromky a když si představím té práce kolem bonsají, fakt klobouk dolů.
    Děkuji za nádhernou zelenou procházku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také obdivuji pěstitele. Mně se nepodařilo uchovat při životě ani jeden malinký stromeček.

      Vymazat
  16. Kolem tohoto místa jsem často jezdila. Už jsem se pokoušela bonsaj pěstovat, ale uhynula mi. Jsou náročné na pěstování, ale stejně mě zase láká si nějakou pořídit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem to kdysi zkoušela, ale bez úspěchu, i když mi mladí koupili knížku s mnoha návody a radami.

      Vymazat
  17. Bonsaje jsou nádherné a je to trpělivá práce na dlouhé roky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, proto mají úspěšní pěstitelé můj obdiv.

      Vymazat
  18. Ty bonsaje bych ráda viděla naživo. Je to pastva pro oči.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.