pondělí 9. listopadu 2020

Naučná stezka Jana Karafiáta-Podhájí

Naučná stezka Jana Karafiáta je dlouhá 11 km a vede od vlakového nádraží Valašské Meziříčí přes město, dál krajinou na Velkou Lhotu a končí u hráze přehrady Bystřička. Jelikož trasa vede poblíž našeho domu, mám kus cesty ušetřené. Tentokrát jsem se vydala už po několikáté jen na kratičký úsek s malou odbočkou. Mám ráda procházku ke křížku a pomníčku v Podhájí a malinký lesní rybníček nebo spíš tůni kousek odtud.


Kdo byl vlastně Jan Karafiát?  A proč zrovna zde máme NS Jana Karafiáta?

Je krásný slunečný den po svátku Štěpána a ven to doslova táhne. Jako už kolikrát známou cestou, ale krajina se neustále mění. Jinak vypadá v zimě a jinak v létě a dokonce i zásahy do lesních porostů krajinu mění.

A kousek za chalupami je místo zvané Podhájí. Tady se krajinka zásahem člověka změnila zásadně. Ještě v roce 2012 hned za křížkem a pomníčkem rostl les. Ten byl však dosti razantně proklestěn. Lesnímu hospodářství nerozumím, ale věřím, že to byl zásah pro les prospěšný. Nové malé stromky byly vysázeny, a než vyrostou, bude zase chvíli i výhled do krajiny.

Turistická mapa, která tu ještě před rokem byla, někam zmizela, ale naučná tabule zatím stojí.

V Podhájí se mi líbí i pomníček věnovaný lesníkovi Josefovi Handlovi. Zatím jsem nikde nenašla zmínku ani o pomníčku, ani o onom člověku, ale podle jeho data narození a úmrtí lze konstatovat, že prožil dvě světové války a jistě se nějak významně zasadil v oněch dobách pro život krajiny i lidí. Vždy mě dojme ten jeho pejsek na pomníku. Jakoby na svého pána stále čekal.

Na rozcestí je i nový penzion, vybudovaný ze staré hájenky. Tam se podíváme příště. Odtud pokračuje NS dále na Velkou Lhotu, nebo se z ní odbočí na Malou Lhotu a dále na Bystřičku nebo skalní útvar Medůvka.  A já se dneska vydám vlevo k lesní tůni s odpočívadlem.

v jiném období

A sluníčko se  dnes  rychle kloní k západnímu obzoru a to je čas na návrat. Někdy jindy zas na jiném kousku stezky na shledanou.

Jistě jste poznali, že tento výlet byl staršího data.

Letos jsme se v dubnu vydali na stejnou procházku, když se do lesa může v době koronavirové, jak se říká. U tůňky nás čekal šok. Partička si tu krásně zagrilovala a zanechala zde i přenosný gril. Dospělí dětem předvedli, jak se v lese chovat. Zatím, co si děti kreslily křídou na asfaltovou silnici (což mi nevadí) dospělí zbourali, co jiní postavili, částečně spálili, částečně naházeli do tůňky. Byla jsem z celé letošní procházky silně rozladěná. 





V příštím vstupu si do Podhájí zajdeme ještě jednou, ale to už bude trochu pozitivnější, i když to bude ze stejného dne, jak tento nepěkný objev. 



16 komentářů:

  1. Co říct, mnozí lidé jsou spíš hovada. A to je ještě urážka těch hovad užitečných....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Jsem zvědavá, jestli to městské lesy obnoví. Ale asi jsou jiné starosti. Všude se kácí....

      Vymazat
  2. Někdy člověku hlava nebere chování druhých.
    Opět krásné fotky a poučení.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to nechápu. Nevím, co by byli schopni udělat, kdyby je nějaký kolemjdoucí napomenul. Možná by se se zlou potázaL. Museli přijet autem až tam. Kdyby byla závora před vstupem zavřená, třeba by se jim nechtělo vláčet grilem tak daleko. I když možná, že by si poradili i se zamčenou závorou a zničili by ji.

      Vymazat
  3. Krásná procházka, Majko, a ten pomníček s pejskem je opravdu moc pěkný a dojemný.
    Co se týká chování některých jedinců, škoda se k tomu vyjadřovat. Ono nestačí, co v přírodě způsobil kůrovec, devastaci je potřeba ještě podpořit! Co asi zbude pro další generace?! :( Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej Hanko, tak se nakonec podařilo. Komentování je pro anonymní návštěvníky komplikovanější,ale víš jak dopadli i díky spamům naše dřívější blogy. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Majko, je to krásná procházka a já si jí s tebou užila. A i když bylo lehce nasněžíno, zima mi nebyla. 👍😊
    Ty další fotky jsou smutnou ukázkou toho, jak se někteří lidí chovají. Rozhodně nedávají dětem dobrý příklad.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rychle se změnilo smýšlení lidí a jejich postoj k přírodě a lidem taktéž. Určitě tu sehrál roli alkohol, ovšem to není vůbec omluva. Do lesa neměli vůbec vozit gril a grilovat. Výchovu dětí berou není někteří hodně benevolentně. Jakoby napomenout dítě, že dělá něco špatné nebo zlé, bylo zločinem na jeho duši a jeho vývoji. Takže si myslím, že bude i hůř.

      Vymazat
  5. Maruško krásný výlet a moc krásné fotografie jsi zase pořídila. Hezké je i to srovnání se zasněženou krajinou. Z toho poničeného místa bych také byla rozladěná. Takoví lidé jsou zrůdy, které do přírody nepatří. Sami nic vytvořit nedokážou jen dělají zkázu, kam vlezou. Doslova mě to rozčiluje. Stala jsem se také trochu objektem nadávek, když jsem mladou rodinu upozornila na to, že na turistické cesty by neměli vyhazovat odpadky s tím, že on to někdo uklidí, ale odnést si je domů a vyhodit až tam. Dostala jsem jmen od "starých čarodějnic" po bůhvíco... nepočítaně a před dětmi!!!! Divná doba a úcta ke starším lidem, ke všemu přírodnímu se vytrácí stále víc. Je mi to líto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, a vytrácí se velmi velmi rychle. Nejen že mnozí rodiče jsou špatným příkladem dětem, ale v rámci bezstresové výchovy děti ani nenapomenou nebo neukázní. A mám dojem, že celá současná společnost proti starým lidem spíše brojí. Zažila jsem v Babiččině údolí, jak početná rodina dospělých a dětí doslova obsadila sousoší babičky s vnoučaty, lezli po ní a fotili se v různých pózách. Kolem sousoší je travička a nízký plůtek. Když je jeden pán napomenul, tak také schytal pěkných nadávek.Pak tam ale přišla jakási ochranka nebo lesní správa nebo prostě kompetentní osoba a vyhnala je. Byli stále drží. Jeden pán poznamenal, že díky takovým, se bude muset každá památka oplotit vysokým plotem.

      Vymazat
  6. Tvé fotky jsou vždy luxusní a nápad ukazovat krajinu ve dvojím počasí, v námraze a zazelenalou, také.

    Jana Karafiáta znám jen v souvislosti s Broučka, ale podle popisu to byl pěkný světoběžník - Berlín, Bonn, Vídeň, Kolín nad Rýnem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. 🙂 Jelikož sem za město chodíme v různých obdobích, tak jsem spojila dva v jednom. 🙂 Mohlo to být i s větším kontrastem tady více sněhu více léta. Broučky (tedy knížku) jsme měli doma s krásnými ilustracemi, ale už jsem ji nenašla ani v pozůstalosti řidičů. Ano byl tak trochu Karafiát světoběžník, ale u nás setrval dvacet let. :)

      Vymazat
  7. Maruško,nádherné fotografie,ale z těch posledních je smutno.Nechápu,proč takové lidé vůbec do přírody chodí.Využijí ji a potom ničí.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi byli notně posilněni alkoholem, ale to je neomlouvá. Neměli tam co dělat s grilem a pořádat tam nějakou párty. A bezohlednost lidí se bude určitě stupňovat. Je to hodně smutné.

      Vymazat
  8. Maruš, děkuju za krásnou procházku i když se smutným koncem k tomu nemám slov :-( Dala si mi tip, přečtu si znovu Karafiátovy Broučky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je s podivem, že mi z těch broučků dost zůstalo v hlavě. Měli jsme knížku s krásnými ilustracemi. Tak ti přeji pěkné počtěni. I když také je tam smutný příběh Janinky....ale to je život....

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.