středa 9. prosince 2020

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm

Dřevěná rozhledna na kamenném soklu se nachází v nadmořské výšce 480 m/m na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm ve Zlínském kraji. Celková výška rozhledny je 31 m, vyhlídková plošina je ve výšce 18,8 m. Díky tomu, že byly i proti protestu ochránců přírody vykáceny stromy v okolí rozhledny, je z místa opravdu hezký výhled na město Rožnov a okolí.

Rozhledna byla postavena podle náčrtů architekta Dušana Jurkoviče (1867 - 1947). Náčrt byl původně pro rozhlednu v obci Brňov u Valašského Meziříčí, ale z důvodu nedostatku financí se nerealizoval. V 60. letech 20. století chtěl rozhlednu zrealizovat tehdejší ředitel rožnovského skanzenu, ale věc se nepodařila. V roce 2008 se radnice rozhodla pro stavbu rozhledny.

Autorem kompletních nákresů včetně barevného provedení byl architekt Antonín Závada starší (ARSTAV ateliér & stavitelství) a jeho spolupracovníci. Bylo zapotřebí podrobně rozpracovat jednoduchý nákres Dušana Jurkoviče z roku 1896.

Rozhledna byla veřejnosti zpřístupněna v dubnu 2012 a později propojena s Valašskou dědinou. Proto je nyní možné jít na rozhlednu ze dvou směrů. Buď po zelené značce od mostu před náměstím, pokračovat kolem Mlýnské doliny a u parkoviště za Mlýnskou dolinou odbočit a pokračovat po zelené do mírného kopce. Po prohlídce rozhledny lze sejít do Valašské dědiny, kde zaplatíte vstupné. 



Na tuto malou výpravu jsem jela sama, ale později v létě jsem s sebou vzala  tenkrát sedmiletého vnuka. Když jsme stoupali  k rozhledně, nebylo ji v lese vidět.

A chlapec vedl řeči o tom, že jestli je to jen taková nějaká malá rozhlednička, tak jsme tam ani nemuseli chodit.

" Proč myslíš, že je maličká?"

" Protože není vidět a rozhledny přece vidět jsou."

"Neboj se, vysoká je dost a bude se ti líbit, uvidíš."

A jsme tady. Vystoupáme k pokladně a vnuk vyčítavě a trochu nasupeně říká:"Babi, ty ale přece víš, že se bojím výšek."

"To už jsem slyšela, ale snad tady se nebojíš. Není zas tak strašně vysoká ne?

"No je, dost."

"Ale my to zvládneme, co říkáš?"

"Snad jo."

A zvládli jsme to. Rozhled je sice jen na jednu stranu a to směrem na Rožnov pod Radhoštěm, ale to stačí, není potřeba vykácet kus dalšího lesa. Rozhlednu stojí za to navštívit už jen i kvůli její kráse a jejímu příběhu.

Doporučuji video o stavbě. Je hodně zajímavé

Rozhledna je součástí celého areálu Valašského muzea v přírodě. . 

Hezké dny všem.

22 komentářů:

  1. Rozhledna je moc hezká. Díky za fotky, nebyla jsem tam.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem na ní hodně zvědavá, protože se tu o ni docela vedly spory s ochránci přírody a stále nebylo jisté zda se to podaří.ani ne tak spory o rozhlednu jako o tu část lesa která byla vykácená. Ale zas tak obrovský zásah to nebyl.

      Vymazat
  2. Vzhledem k tomu, jak se podařilo krásně ten Jurkovičův nedokončený projekt uvést v život, ani na chvíli jsem po požáru Libušína nevěřila tomu, že by zmizel navždy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty Pustevny bych se chtěla moc podívat. Je to úžasné, co dokázali znova postavit.

      Vymazat
  3. Tady jsem nikdy nebyla a tak děkuji za fotky. Jurkovičův "rukopis" je nezaměnitelký, všechny stavby jsou jako z pohádky.
    Přeji hezký den, Maruško! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U této stavby je zajímavé to, že ji vlastně stavebně nerozpracoval Jurkovič. Po něm zůstal jen náčrtek na jednom kusu papíru. Celou stavbu zpracoval architekt slovenského Meziříčí a pracoval na tom prý 30 let. Jak probíhala i samotná stavba ukazuje video.

      Vymazat
  4. Rozhledna se mi moc líbí je nádherná.V Rožnově pod Radhoštěm jsem byla a divím se,že jsme na ni nebyli.Jenže ona tam ještě nebyla.Píšou,že tam stojí od roku 2012 a to my tam byli dříve.Je tam krásně.
    Maruško,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Valašské muzeum v přírodě se stále po troškách rozrůstá. Rozhledna in vlastně kousek nad valašskou dědinou.

      Vymazat
  5. Nádherné fotografie úžasné rozhledny. To je fakt krása. Vypadá jako by byla vymodelovaná z perníku, hlavně je nádherně zdobená. Vůbec ji neznám. Děkuji za úžasnou podívanou a přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem na ní hodně zvědavá. Dost se o její stavbě diskutovalo.

      Vymazat
  6. Krásná rozhledna, Jurkovičův styl je přímo pohádkový. Na tu bych snad vylezla, i když výšky taky nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady jsou velmi pohodlné schody. Ani jsme tu výšku moc nevnímali.Při stoupání není vidět pod sebe dolů jako na jiných moderních rozhlednách.

      Vymazat
  7. Krásná stavba a nádherná procházka k ní.

    OdpovědětVymazat
  8. Ano je, a i ta procházka není moc fyzicky náročná. Podle toho odkud se jde. Pak je prudší klesání do Valašské dědiny, ale je to kousek.

    OdpovědětVymazat
  9. Stavby Dušana Jurkoviče mám moc ráda i ty městské, lázeňské, i ty horské a je naprosto úžasné, že se rozhlednu podařilo postavit. Maruško, krásné procházky, díky ti za průvod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obdivuju i pana Inženýra z Va. Meziříčí, který z náčrtu udělal projekt a měl tu trpělivost tolik let. Musel Jurkoviče docela prostudovat. I ta ruční práce je unikátní.

      Vymazat
  10. Když jsem viděl nadpis, hned jsem si pomyslel, že rozhledna bude dřevěná. Ale 31 m je hodně, měl bych obavy, aby se časem nerozklížila.
    Díky moc za informaci, v Rožnově jsme byli mnohokrát, ale o rozhledně jsme neměli tušení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tato rozhledna vydrží hodně dlouho. je to poctivá práce a vypracovaný projekt. To video to dosvědčuje.

      Vymazat
  11. Maruško, rozhledna je krásná a tobě to tam taky moc sluší :).

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,teď jsem narazila na váš blog.Máte krásné fotky a co mně překvapilo hodně,jste z Valašského Meziřičí.Já z Rožnova,čili hned vedle.Takže vás moc pozdravuji a přeji krásné adventní dny.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, zdravím Vás do Rožnova a také přeji krásný předvánoční čas. I když to venku moc vánočně nevypadá. Rožnov máme rádi a jezdíme tam i na mnohé akce do městečka. Na Mikulášské nebo folklorní slavnosti se vždy těšíme, ale letos a kdoví, na jak dlouho,jsme se museli těch tradičních radovánek vzdát. Je mi to moc líto. Jezdíme i na Josefovské trhy a pochybuji, že budou tak veselé a svobodné, jako dříve.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.