neděle 27. prosince 2020

Za medvíďaty baribalů

 V Olomoucké ZOO jsem ještě nebyla, a protože Olomouc se od nás dá zvládnout v jednodenním výletu, vypravili jsme se za medvíďaty, která už opustila bezpečí pelechu a mohou se volně pohybovat po výběhu. 

Medvědi mají v ZOO dost velký výběh, ale nyní má medvědice s mláďaty vyhrazený menší prostor a táta medvěd k nim zatím nesměl.  Malí sourozenci (samička a sameček) se narodili 4 ledna 2017 a venku jsou teprve od května. i rodiče jsou celkem mladí. Medvědice rodila poprvé a samečka si ZOO přivezla z Belgie od soukromého chovatele v roce 2012
Než se k nim dostaneme navštívíme i jiná zvířata.
Zatím co medvíďata dovádějí, bílí vlci pospávají a je jim jedno, že je pozorujeme. Občas se některý líně zvedl a přešel na jiné místo, aby opět ulehl. Zahlédli jsme i mláďata. 
Výběhem makaků se dá projít. Musíme ale projít domečkem, kde jsme informováni o tom, že si máme řádně hlídat své věci, protože makakové jsou pěkní vykukové. Dokázali by nás i okrást. :) Nic se nám neztratilo a ve výběhu makaků jsme se pobavili. 
Náhle jsme zaslechli šílený řev, štěkot a silné vrčení a pískání z vlčího výběhu. Byli jsme kousek pod výběhem a všem bylo jasné, že ve smečce došlo k zápasu. Bylo to docela dramatické. Ze spodní části nahoru se špatně fotilo mezi stromy. Než jsme našli vhodnější místo,   bylo už skoro po bitce a vše se uklidnilo. 
Už je klid a můžeme pokračovat. Také jsem se pokusila vylézt na rozhlednu, ale docela se kývala buď lidmi nebo vánkem, tak jsem až nahoru nevylezla. 
Na závěr ještě krátké video. 

Přeji krásné dny. 

8 komentářů:

  1. Už jsem dlouho nebyla v ZOO a mám procházku se zvířaty moc ráda. Často jsme do nějaké ZOO zajeli i v zimě o vánočních prázdninách, mělo to své kouzlo. Děkuji za milé fotky a přeji hezký den, Maruško. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, to bylo milé, teď mezi svátky je to příjemné zpestření. Moc se mi líbily vtipné texty. A na věž? Nevím, zda bych vylezla, z výšek mívám strach, ale zase bych měla pocit, že jsem něco pokořila a překonala sama sebe. Stačí jednou a je to zážitek na celý život. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vlci jsou překrásní, a ta surikata co stojí má strašně vtipnej ale i nablblej xichtík....

    OdpovědětVymazat
  4. ZOO Na Kopečku znám docela dobře. Ráda se sem vracím.

    OdpovědětVymazat
  5. V ZOO je vždycky příjemně. Krasne fotografie jsi pořídila. My jezdíme do malé, ale moc hezké v Děčíně. Jen ted je vše pozavírané a tak nevíme , jak bude vše pokračovat. Roky nam přibývají a ubývá sil na cestování a túry. Hlavne aby brzy bylo zase možné cestovat bez omezování a strachu z pandemie.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško,to jsou tak kouzelné a dokonalé fotografie a vtipné texty.Zvířátka vždy potěší

    OdpovědětVymazat
  7. Surikaty jsou boží, Majko, moje vnučky je milují.
    Procházka po ZOO byla úžasná, Moc se mi líbí "rozhovory" zvířat, to se ti fakt povedlo, máš talent na spoustu věcí.
    Fotky skvostné, v ZOO jsem nebyla ani nepamatuju, takže mi tahle prohlídka přišla náramně vhod.
    Kromě toho se mi po delší době podařilo odeslat jeden komentář, snad to vyjde i s tímhle. ;)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. By mě zajímalo, jak opice snášejí naši zimu, ty jsou asi zvyklé na jiné teploty.
    Když jsem kdysi dávno četl mayovky, utkvělo mně, že autor baribaly vždy líčil jako medvědy "druhé kategorie", se kterými opravdový se bojovník nebude zahazovat, protože ten jako opravdového soupeře bere jen grizzlyho :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.