neděle 10. ledna 2021

Lipník nad Bečvou-kostely a židovský hřbitov

 V Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji ještě chvíli zůstaneme. Už jsme si trochu prošli město i zámek, pokochali jsme se historickými vlaky a nyní se podíváme do dvou kostelů a na židovský hřbitov. Fotky jdou ještě trochu zvětšit.

Nejprve nahlédneme do kostela sv. Františka Saracenského. Tento kostel je využíván pro svou akustiku jako koncertní sál a bohoslužby se zde konají jen v sobotu odpoledne. Kostel bývá jinak zavřený a my jsme využili tzv. Otevřených bran v rámci oslav 170. výročí Ferdinandovy dráhy. 
Nevím, zda už třeba interiéry nejsou opravené, takto jsem kostel viděla v září 2012. Dále se půjdeme podívat na židovský hřbitov. Probíhala tu i komentovaná prohlídka, ale já si raději hřbitov  projdu sama, na takových místech je lepší rozjímat v klidu. 
Nyní se jdeme podívat do kostela sv. Jakuba Většího, kde je možné vystoupat i na věž a prohlédnout si zvony a v jednotlivých patrech i výstavní panely.  Také jsme se prošli v krásném parčíku, který je hned za kostelem. Původně tam určitě byl hřbitov, jak to u kostelů bývá. 
A to je z města Lipníku vše. Ale možná si vzpomenete, že jsem se zmínila, že Lipníkem procházíme, když putujeme pěšky na Hrad Helfštýn. Je to náš oblíbený hrad, a proto vás sem také zavedu.  
Zatím přeji krásné dny. 

9 komentářů:

  1. Krásné fotografie a moc hezky sestavené. Krásné fotografie kostelů i zvonu. Hřbitov dýchá klidem. A nejvíc mě teď v zimě zaujaly květiny.

    OdpovědětVymazat
  2. Libilo se mi všechno, kostel, varhany, židovský hrbitov i zvonice.

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško, na Helfštýně jsme se zastavili loni a moc se nám tam líbilo. Vidím, že při příští cestě to bude Lipník.
    Přeji hezký zbytek neděle, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. já tedy radši gotiku než baroko, ale musím uznat, že stavby moc pěkné. Opět fotogalerie, kdy mám po prohlédnutí pocit, jako bych na těch místech byl. Krásné.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera,nejen Praha ale i malé městečko má nádherné památky....

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky kostelů. Ty já fotím málo, ale zvony ve věžích, ty mě baví.
    Marie, přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkné fotky.Ráda jsem se s tebou prošla ☺
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško,díky za moc krásné fotografie.Tam se už těžko někdy podívám.Kostel je vevnitř nádherný.

    OdpovědětVymazat
  9. To musí být zážitek v takovém prostředí být na koncertu.
    Jednou jsme to zažili v kostele v Bučovicích, vystupovali tam sourozenci Ulrychovi a Hana, která má hlas jako zvon, rozvibrovala snad i stěny kostela.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.