úterý 12. ledna 2021

Pustevny zima 2008 a 2010

 Konečně i u nás  začala zima se sněhem, který ovšem opět roztál, aby opět jemně padal a dlouho se neudržel. Na horách je ho snad více. Ve vzpomínkách se tedy vrátím o hodně zpět a zajedeme si na Pustevny. Zařadila jsem je do Kraje Zlínského, protože Pustevny ještě do tohoto kraje územně spadají, kdežto Radhošť už vlastní Kraj Moravskoslezský. 

My tentokrát budeme pouze na Pustevnách a blízkém okolí. Došli jsme jen ke známé soše Radegasta.  Jeli jsme sem za tradičním každoročním ledovým a sněhovým sochařením. Určitě vám následující fotografie připomenou snímky s letošní zimy na horách. Ale je zde velikánský rozdíl. Zatímco hory byly vládním nařízením spíše zapovězené, přesto byly lidmi stejně přeplněné, jako v dřívějších letech. Avšak. Tenkrát hory skýtali návštěvníkovi i dokonalé zázemí v podobě stravování teplým jídlem i rychlým občerstvením, hygienickým zázemím v podobě toalet a v neposlední řadě bylo i skvělé se někde zahřát a posedět si třeba jen  nad horkým grogem. Kéž by se ta doba bezstarostného stýkání s lidmi opět brzy vrátila. 

Pustevny 2008

Tenkrát jsme opět jeli na Pustevny za ledovými sochami, ale byli jsme domluvení s rodinou dcery, že se tam setkáme.  Šli jsme tedy se synem jen k Radegastovi. Takové setkání příslušníků dvou krajů. Proto jsme také pak nejeli domů autobusem z Pusteven, jak jsme se na hory dostali ráno, ale sešli jsme do Ráztoky, kde jsme si dali všichni oběd a jeli s mladými autem do Frenštátu, pobyli chvíli u mladých a pak nás zeť zavezl až domů. 

Návštěva v roce 2010 se také vydařila. 
Tak tohle byla opět nálož fotek...snad jste ji přežili. Já prostě neumím fotit, abych měla jen pár pěkných záběrů. Když se mi někde líbí, tak cvakám všechno. Věřte, že tohle je hodně zredukovaná várka, kterou jsem si narvala tenkrát do počítače. :-D
Přeji hezký den a radostnější pobyt na horách. Sice jsou někde otevřená výdejní okénka, ale přece jen, sundat bundu, uvelebit se na chvíli v teple je o něčem jiném. A hlavně ty toalety......

8 komentářů:

  1. Maruško, krásné zimní fotky. Taky neumím udělat jen pár záběrů. Jak se mi něco líbí, tak fotím a pak při psaní článku horko těžko vybírám jen některé. Na Pustevnách jsem nikdy nebyla a moc ráda bych se tam jednou podívala. Zatím děkuji, že jsem se tam mohla podívat prostřednictvím Tvých fotografií.

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, povedené fotky. Tam jsem byla jednou jako dítě na škole v přírodě. Jinak od nás je to moc daleko. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško, nádherné fotky z Pusteven. Barevnost Libušína a Maměnky se nádherně vyjímá v zasněžené krajině. Panorama Tater je úchvatné. 👍👍 Byla jsem na Pustevnách jen jednou v létě, ale vzpomínky jsou trvalé.
    Děkuji za krásnou zimní exkurzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško to jsou nádherné fotky. Jsem na tom stejně. Jak se mi něco líbí, tak fotím a fotím a pak těžko vybírám a je mi líto něco z toho vyhodit. Ty máš fotky opravdu krásné. Letos máme poukaz na prodloužený víkend kdekoliv v Čechách nebo na Moravě a máme si vybrat, kde ho chceme strávit, až skončí tato nešťastná covidová doba. Ráda bych právě někam tam. Je tam mnoho krásných míst a hlavně ta nádherná architektura...Děkuji za úžasnou podívanou . Přeji Ti krásné dny a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotografie nádherného místa v ideálním zimním počasí.
    Byli jsme tam mnohokrát, většinou v létě, a naposled v době, kdy místo vyhořelé chaty tam byla jen konstrukce zakrytá plachtou. Mám to i v jednom článku na blogu.
    Velmi se mně také líbí ta hřebenová procházka z Pusteven na Radhošť kolem sochy Radegasta.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za tu nádheru a přeji hezký den, Maruško. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Tak my tam byli na podzim a vy v zimě.Je to nádherná podívaná.Děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. Zima na horách se sluníčkem, to je prostě pohádka, Majko! Pořídila jsi opravdu nádherné záběry a moc pěkně se prošla. Na Pustevnách jsme několikrát byli, ale jen v létě. V zimě mají úžasné kouzlo - hlavně s Jurkovičovými stavbami, škoda jich! :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.