úterý 9. března 2021

Pěchotní srub N-S 81 "Lom"

Pěchotní srub N-S 81 "Lom" je dalším objektem, který jsme navštívili hned po pevnosti Dobrošov. Tento pěchotní srub je součástí běloveského pevnostního skanzenu - památníku československého opevnění z roku 1935 - 1938.

Sbírku vojenských exponátů si prohlédnete bez průvodce, smí se zde fotografovat, prohlédnete si i 13. minutové video.

Více informací o tomto srubu najdete ZDE
Příště se podíváme do pěchotního srubu N-S 82 "Březinka" a dojdeme přes Běloves do Náchoda, kde končí naše dnešní procházka.

9 komentářů:

  1. Na Dobrošově i tady jsem byla, ale už dávno. Ale není to zrovna můj šálek kávy :-))).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však my jsme tam byli také jen jednou, když jsme se prošli tou krásnou krajinou. 😊

      Vymazat
  2. Majko, zajímavé fotky a pro nadšence a hlavně kluky asi prima zážitek. 👍
    Měj hezký den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, nedalo se se synem jen tak projít kolem tou krásnou krajinou. Zajímavý byl ten krátký film. Ještě jeden bunkr jsme měli po cestě.

      Vymazat
  3. Maruško, fotky jsou to zajímavé, ale mně osobně tato místa moc netáhnou i když patří rovněž do historie, ale té smutnější. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, na dovolené jsme šli se synem spolu a tak jsem holt viděla a navštívila i ty sruby, které jsme měli po cestě. V příštím článku už bude o srubu méně a bude více té krásné krajiny. 😊

      Vymazat
  4. Taky jsme jednou navštívili srub u Znojma, bylo to zajímavé, kolik lidí se vešlo na malou plochu a jak bylo pamatováno i na potřeby osádky. Nás to zase zajímalo hodně, přece jen se člověk s obrannými objekty běžně nesetká. Hlavně že jsou přístupné veřejnosti, aby varovaly a připomínaly ♣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Maru. Hlavně mne také fascinovalo, jak rychle byla celá síť srubů a pevností vybudována po celé línii sousedící s Německem. A díky tomu, že Hitler zabral Prusko, byla hranice s nemeckem pěkně dlouhá. Já si pořád myslím, že nebýt Mnichovské dohody,kdy nás vlastně ostatní mocnosti vyměnily za slib neútočení, že bychom se mohli uzbránit. Už si nemohu vzpomenout, jak se jmenoval film právě o tom, jak vojáci dostali rozkaz opustit pevnosti a předat je Němcům. Viděla jsem ho za mlada a od té doby ne, kdoví, jestli se smí vysílat.

      Vymazat
  5. To musí být zážitek pro kluky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.