neděle 4. dubna 2021

Cimbál a Matallica, filmové melodie či židovská směs

 Dnešní vstup bude hodně netradiční pro tento blog. Než se naposledy vrátím do Rožnova pod Radhoštěm, abych vám přiblížila moji srdcovku z tohoto města a tou je Valašská dědina, část Valašského Muzea v přírodě,  představím vám cimbálovou muziku i trochu jinak. 

Jeden z mých návštěvníků se zmínil, že "cimbálovku" by čekal spíše na Jižní Moravě, ale cimbál zní nejen tam a nejen na Valašsku a v jiných částech naší země, ale i ve světě.  Dříve jsem ráda jako host navštěvovala Mezinárodní soutěžní festival ve hře na cimbál ve Valašském Meziříčí, kde byly jednak předepsané skladby, ale i volitelný žánr a žasla jsem, že na cimbál se dá zahrát všechno. Doslova všechno i vážná či populární hudba. Nemusí jít výhradně o folklór. Zatímco cimbál bývá v kapelách doprovázen smyčcovými nástroji, na zmiňovaných soutěžích je sám za sebe. Jen cimbál.....a to vám pak může i mrazit v zádech, když slyšíte třeba Vivaldiho či jiného představitele vážné hudby.

Já jsem si pro vás a i pro sebe našla cimbálovou muziku pana Milana Broučka, kde si cimbál se smyčci střihnou  Metallicu.

 Nothing else matters

Filmové melodie

Sherlock Holmes - Discombobulate (H. Zimmer)
Skyfall - Skyfall (Adele / P. Epworth)
Pirates of the Caribbean - The Black Pearl (K. Badelt / H. Zimmer)
Gladiator - The Battle (H. Zimmer)
Pirates of the Caribbean - End Credits (K. Badelt / H. Zimmer)
Cimbálová muzika Milana Broučka: Milan Brouček (housle), Ondřej Pustějovský (housle), Vladimíra Křenková (cimbál), Vojtěch Masnica (kontrabas), Anton Masnica (akordeon), Michal Vostrý (viola)

Židovská směs (lidové písně)

Snad to někoho zaujme.

4 komentáře:

  1. Určitě si to poslechnu, ale až navečer :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda si poslechnu, vidím, že tam je hodně zastoupen Hans Zimmer, toho mám moc ráda a židovskou muziku taky.
    Maruško, měj hezké dopoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Cimbál mám spojený vždy s velkým jucháním krojovaných děvčat a hochů, ale slyšet takto Nothing Else Matters je opravdu něco neuvěřitelného. Zní to skutečně skvěle. Je jen škoda, že na cimbalistku není víc vidět.

    OdpovědětVymazat
  4. To je hodně zajímavé písničkové cestování.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.