sobota 24. dubna 2021

Helštýn a Florální oáza se stromovou kaplí

 Na stránkách města Valašské Meziříčí se manžel dočetl o Florální oáze, která vzniká na svahu kopce Helštýn nad městem. Jelikož na Helštýn i s památníkem vidím z okna, hned jsem si památník přiblížila fotoaparátem a pátrala po stopách oné Florální oázy. Nalezli jsme trochu níže pod památníkem shluk nově vysazených stromků. Manžel tvrdil, že jsou vysazené do tvaru kříže. Nevím, zda článek četl celý, ale věc se má jinak a zajímavěji. 

Ve středu jsme se vypravili na procházku a naše kroky po několika letech vedly tedy na Helštýn k památníku obětem války. I památník samotný doznal revitalizačních změn k lepšímu. Odhaleny byly i základy bývalého letohrádku. 
Když jsme došli sem k oněm vysazeným stromkům, začal manžel brblat. To zasadili někomu na pozemku a nebo majitel bude kolem pěstovat brambory? Až doma jsem tedy řádně prostudovala onen záměr s těmito stromy a jeho okolí. Roste zde sakrální stavba-stromová kaple, kolem které budou květinové louky (jedna část  je již určitě oseta) a navazovat bude arboretum starých ovocných stromů. 
A nyní pokračujeme k památníku.
Je odtud krásný výhled, ale město máme zrovna proti slunci a to se fotí špatně. Ale je vidět na obec Krhová, i na naši zahrádku. 
Stromy začínají kvést a když jsem se dívala na fotky z naší  poslední návštěvy (2017), tak už byly v plném květu všechny keře v úvozu i stromy v krajině a vše bylo zelenější o pár dní dříve ve stejný měsíc.  
A nyní náčrtek z projektu stromové kaple. 
Docela se těším, jak budu pozorovat, jak kaple roste. :)
Hezký den

26 komentářů:

  1. V posledních letech se přece jen věnuje větší pozornost různým památkám. Máte to tam přeci jen více zelenější a dokonce i rozkvetlé. Tady je to opožděné, ale příroda si s tím snad poradí. Hezký den Mirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, ty poslední dva snímky jsou pro srovnání, jak to kvetlo ve stejnou dobu v roce 2017. I když Mirabelka na zahradě dneska je obsypaná květy a ve větvoví to jen hučí.

      Vymazat
  2. Marie, druhá fotka odspoda je naprosto úžasná. Jinak, podle mne, každý zasazený strom je hodnota pro budoucnost. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě ty poslední fotky jsou pro srovnání z roku 2017. Jinak kvetení stromů v přírodě ještě teprve vypukne. Doufám, že se o ty stromky také bude někdo starat. Také už jsem viděla vysazené stromky, kterými se pyšnila jistá obec, ale nechali stromky strádat suchem a dost jich zašlo. Jsem zvědavá, jak to bude časem vypadat. volba stromů zřejmě bude pak vzrůstem připomínat kostelík nejen půdorysem.

      Vymazat
  3. Moc pěkné místo nad městem. Všimla jsem si rozkvetlých trnek, letos je kvetení opožděné, aby pozdní mrazíky neškodily. Držím palce při sledování stavby kaple i při procházkách. Přeji pěkný víkend ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty plané trnky jsou z roku 2017, ty fotky jsem dala jen pro srovnání. ještě to tu moc nekvete. ale mirabelka na zahradě je v plném květu a hučí včeličkami.

      Vymazat
  4. Jak jsem viděla nadpis, myslela jsem, že se jedná o hrad Helfštýn... pak jsem si to ale přečetla ještě jednou a pořádně a zjistila, že jsem se spletla. Ta slova jsou tak podobná, že mě to vždycky zmate :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si také musím dávat pozor, když o tomto místě někdy píšu. je tam rozdíl jen v jednom písmenku. Však když jsem řekla manželovi, že se podíváme na Helštýn, tak řekl, že nyní odpoledne už to nemá cenu jet někam vlakem. :) také myslel, že chci jet na hrad. :)

      Vymazat
  5. Jé Maruško,tady u toho památníku na Helštýně jsem byla.Díky za připomenutí.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam se hodně lidí zastavují i odpočinout, když jedou kolem na výlet. Jenom tam vždycky dost fučí. :)

      Vymazat
  6. Udělali jste si krásnou procházku. Kochám se fotkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to daleko, ale do kopečka jsme se pěkně protáhli. Bála jsem se, že to bez trekovek nedám, ale jo, šlo to. :)

      Vymazat
  7. Maruško moc krásnou procházku jste si udělali a líbí se mi ten památník, který je opravdu vkusný. Stromová kaple je super nápad a těším se jak bude výsadba pokračovat. Určitě to bude zajímavé a krásné místo. U vás už to kvete, u nás teprve raší poupata. Je tu normálně všechno později a letos obzvlášť. Děkuji za úžasnou podívanou a přeji Ti krásné jarní dny a těším se na to, jak toto místo bude vypadat dál...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, to plné kvetení na posledních dvou fotkách je pro srovnání ve stejném čase v roce 2017. I tady se keře a květy ještě moc nesnaží. ale není divu je tu dost chladno a ještě před pár dny tu ležel sníh. Já jsem zvědavá, jestli skladba stromů i svým vzrůstem bude připomínat sakrální stavbu, jak zamýšlí projekt.

      Vymazat
  8. Krásná procházka a velmi zajímavý památník.Nápad se stromovou kaplí je super.Toto místo neznám,tak jsem ráda,že aspoň takhle jsem ho navštívila,pěkné dny....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, i tobě pěkné dny. Dneska jsem si už mohla vybrat termín na očkování. V úterý má být krásně, tak ještě půjdu na zahradu a ve středu ráno si tu včeličku nechám píchnout. :)

      Vymazat
  9. Maruško, to je nádherné místo! Stromová kaple, to je úžasný nápad!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. také to mám za dobrý nápad, jen jsem zvědavá, jak to poroste a jestli se toho dožiju.

      Vymazat
  10. To vypadá na velmi zajímavý projekt!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aý budou stromy vzrostlé, možná uvnitř kmeny budou jako sloupoví a vytvářet kostelní lodě. :) I ta louka kolem bude možná pěkná. jen je potřeba se o stromy také starat zálivkou a podobně.

      Vymazat
  11. Maruš četla jsem o tom, když to tam sázeli. Jsem na to zvědavá, až to vyroste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také. zatím si to moc nedovedu představit, ale architekt zřejmě ví, co dělá. :)

      Vymazat
  12. Nápad je pěkný, ale kaplí se nejvíce pokochají ti, kteří poletí v balonu nebo letadélku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ne. Architekt zvolil stromy i podle růstu a vzrůstu v dospělosti a proto myslím, že to bude patrné i při pohledu normálně ze země. Navíc si myslím, že koruny stromů vytvoří celek, jejich kmeny pak mohou působit jako sloupy v kostele. Zajímavé pak bude vstoupit i dovnitř při slunečném dni, kdy tam bude jiné světlo ráno v poledne a večer. Místo je v otevřené krajině. Nejde tedy jen o zajímavý půdorys. Jen nevím, zda se toho já ještě dožiju.

      Vymazat
  13. Krásná procházka, i když je letos jaro opožděné, Majko! Musím přiznat, že Vysočina to obzvlášť fláká! ;)
    Florální oáza se stromovou kaplí je zajímavý projekt. Takové nápady jsou moc prima, jen houšť! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, stromová kaple, to je krásné. Opravdu moc pěkné místo - procházka. Občas jezdím do Třebíče, tak to bychom mohli třeba v létě zařadit do našich výletů. ☺ Krásný den přeji. ♥
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.