čtvrtek 15. dubna 2021

Luhačovice - architektura

 Luhačovice jsme navštívili několikrát, ale takový delší pobyt jsme si dopřáli při jedné ze dvou dovolených v roce 2014, kdy jsme se ubytovali  v hotelu Adamantino v Pozlovicích u přehrady.  Ale o tom více až později. Nyní se se mnou můžete projít od hotelu do lázní, města a zpět cca 9 km procházkou.

Luhačovice jsou velmi zajímavé i architektonicky. Určitý ráz jim vtiskl i stavitel Dušan Jurkovič. Nejprve však pár slov z historie lázní.
Stopy po prvním slovanském osídlení byly nalezeny v luhačovické oboře a pocházejí ze 7. a 8. století. Pohraniční oblast však nebyla osídlena trvale, protože kraj pro svou polohu byl sužován loupeživými nájezdy. První písemná zmínka svědčící o postupujícím osídlování pochází z roku 1140. Utvořila se struktura vesnic. Panství vlastnil v polovině 15. století uherský magnát Pankrác od sv. Mikuláše, neblaze proslulý vůdce lapků pustošících celý kraj.
V roce 1590 náležely Luhačovice rodu Bartodějských z Bartoděj. Po Bílé Hoře propadly konfiskaci a získal je Maxmilián z Lichtenštejna. Ten je 1629 odprodal Gabrielovi Serenyimu, v jehož rodě zůstaly do roku 1945. Tento rod sehrál v dalším rozvoji místa mimořádnou úlohu. Serenyiové si uvědomili význam léčivých vod a jejich využitelnost pro podnikání. Více zajímavostí z historie se dovíte na výborných oficiálních stránkách města.
Na  snímku je vidět část hotelu Jurkovičův dům. Lidových prvků ve stavitelství, vyznačujících se zdobnými prvky a typickým rukopisem Jurkovičovy architektury najdeme v Luhačovicích více.

Jurkovičův dům
Divadlo
Domy a hotely v lázních (ne všechny pochopitelně)
A jdeme procházkou dál do města
Do Pozlovic se vracíme zpět přes kolonádu a vychutnáme si opět velký vodotrysk, ale projdeme se i Pražskou čtvrtí. 
Pražskou čtvrtí Luhačovice téměř plynule přechází do Pozlovic a na kraji Luhačovic tedy najdeme ještě lázeňský dům Praha a krásný hotel Augustiniánský dům, který má zajímavou historii a vlastní kapli. Tomuto domu se budu jindy věnovat více. 
A jak vypadá fontána s kolonádou na podzim, když poleví hlavní sezóna? 
A k lázním patří hlavně léčivé prameny a ty si projdeme příště.  
Hezký den.

9 komentářů:

  1. Tedy Maruško já moc děkuji za tuto úžasnou prohlídku Luhačovic. To je skutečný skvost mezi lázeňskými městy. Líbí se mi Jurkovičův dům a mnohé další. To jsou nevídané skvosty. Procházím si fotografie znovu a znovu. Jsou úžasné a já Ti moc děkuji za tuto krásnou podívanou. Přeji Ti hezké dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  2. Opět jsi mi Maruško připomněla krásy Luhačovic,kde jsem několikrát strávila dovolenou,díky...

    OdpovědětVymazat
  3. Majko, moc děkuji za nádhernou procházku Luhačovicemi, u které jsem si zavzpomínala na jejich návštěvu. Zejména mi v paměti zůstaly domy s nezaměnitelným Jurkovičovým rukopisem.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. V Luhačovicích jsem nikdy nebyla,ale kdo tam byl v lázních,tak chce znovu.Je to podle tvých fotografií opravdu nádherné lázeňské město se samou zelení.Mohla bych zažádat lázně po covidu,ale Luhačovice prý nedávají.Chtěla tam jet dcery tchýně,ale neuspěla.Ani se nedivím,že se ji tam tak líbilo.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  5. Luhačovice jsou nádherné, letos jsme dokonce uvažovali o lázeňském voucheru, ale ceny jsou dost vysoké, a to jsme se uskrovnili a ani nechtěli ubytování v Jurkovičově domě :).
    Hotel Adamantino je trochu z ruky, kdysi jsem tam byl 3 dny pracovně, výhodou je, že o vycházky je postaráno :).
    Na rodinné dovolené jsme v 90. letech byli v hotelu Přátelství, dnes se myslím jmenuje Fontána II, také je na konci Luhačovic, ale ne tak daleko jako Adamantino, ke kterému se musí přejít přehrada.

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, Jurkovič nechal v Luhačovicích opravdu velkou stopu. Děkuji za procházku, snad se mi taky jednou poštěstí vidět vše na živo.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. V Luhačovicích jsme nebyli a když vidím Tvoje krásné fotky, tak si říkám, že stojí za návštěvu. Jurkovičovy stavby jsou nádherné.

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné fotky.Moc se mi líbí stavby p.Jurkoviče. Tvoje fotky nalákají na návštěvu Luhačovic...

    OdpovědětVymazat
  9. Luhačovice jsou prostě překrásné!Marťa.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.