úterý 18. května 2021

Polsko - Kraków - Rynek Glówny

 Po prohlídce Solného dolu Vělička, jsme odjeli do nedalekého města Krakova. Krakov je historická rezidence polských králů s hradem Wawel a katedrálou, sídlo starobylé univerzity a arcibiskupství. Staré město s množstvím historických památek i parků je zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Autobus zaparkoval kousek od hradu Wawel. Průvodkyně nám rozdala podrobné mapy města a kdo chtěl, ukázala mu, kde se právě nacházíme a kde se opět v půl šesté večer sejdeme. Pokračovat v prohlídce města jsme mohli individuálně, ale i s průvodkyní. Já se synem a většina zvolila průvodkyni s tím, že nás zavede na hrad a Hlavní náměstí a pak už si prohlédneme sami, co nás bude zajímat nejvíce. I já tedy mé postřehy z Krakova rozdělím na několik částí. Nezačnu hned hradem Wavel, ale procházkou ulicemi na Rynek Glówny.

Ve všech velkých městech i u nás potkáváme kočáry s vyštafírovanými koňmi, ale pro mne a syna to je stále krásná a sváteční podívaná. Proto si nemohu fotky odpustit. :)

Jako v Praze, i zde najdeme živé sochy. Nevím, zda bych takto vydržela za pár drobných postávat na plném slunci, v rozpálených ulicích. Je to asi tvrdá řehole, ale pro návštěvníky města atrakce.

Cestou na Rynek jsme prošli kolem několika kostelů. Těch je tu opravdu velká spousta. Než vás svými fotkami zavedu na velké náměstí Rynek Glówny, podívejte se na mapku. Celé historické centrum je obklopeno parky. Kdyby bylo více času, asi bych nejprve prošla jimi a pak některou ulicí na rynek.

Na náměstí jsme se na dost dlouho zastavili před kostelem sv. Vojtěcha, kde nám průvodkyně dost podrobně líčila historii nejen náměstí, ale i kostelů, které se na náměstí a v okolí nacházejí. Už mně dost bolely nohy a stání na místě jsem hůře snášela, proto jsem si pohrávala s myšlenkou opustit skupinu (což bylo povoleno) a jít po památkách individuálně, stejně si všechny ty informace od průvodkyně v hlavě neuchovám. Jako první počin jsem se odvážila vejít do kostela sv. Vojtěcha a byla dychtivá hlavně na jeho varhany. Kostelíček je to maličký, spíš bych ho nazvala kaplí. A varhany? Viděla jsem jen skelet, píšťaly jsou snad v opravě a někdy se sem vrátí.

 Kostelík sv. Vojtěcha patří k nejstarším v Krakově. První dřevěný kostel vznikl na přelomu 10. a 11. století na místě, kde snad kázal sv. Vojtěch. Dnešní románský jednolodní kostel se čtyřbokým presbytářem byl na začátku 12. století postaven z kamenných kvádrů. Z těchto časů pochází portál a okno. V 17. a 18. století byl kostel barokně přestavěn, zdi byly zvýšeny a kostel dostal novou kopuli a nový vchod na západě. Přistavěna byla také sakristie a kaple blahoslaveného Wincenta Kadlubka. Uvnitř je pozoruhodný gotický krucifix z 15. století, portrét sv. Vojtěcha ze 17. století a socha anděla z 18. století.


Od kostela jsem pořídila   snímek části rynku s s tržnicí Sukenice. Budova je z této části zakryta venkovními kavárničkami a pódiem, na kterém se právě předváděla nějaké lidové kapela, což zajímalo Michala. Musela jsem ho trochu zpacifikovat, že kvůli tomu jsme sem nejeli.

A dále jsme již nepokračovali s výpravou, ale odpojili jsme se, zatím co jsme netušili, že výprava se dostane až k hradbám a zajímavé bráně. To jsem pak jen zvěděli z doslechu. No nedá se nic dělat, alespoň jsme měli více času na podrobnější prohlídku jiných zajímavostí. Nejprve jsme obešli náměstí dokola.

Mariánský kostel ve východním rohu náměstí je trojlodní cihlová gotická bazilika se dvěma věžemi v průčelí z poloviny 14. století. Stojí na místě dvou starších staveb a je hlavním farním kostelem města. Na památku pověsti, podle níž zde byl za tatarského vpádu zastřelen trubač, který troubil na poplach, troubí se z věže každou hodinu tradiční melodie hejnal.

Interiéry kostela jsme si prohlédli, ale nemohu se pochlubit fotografiemi, protože je zde přísný zákaz focení. Někde povolí focení bez blesku, tady nic. Pokračujeme procházkou kolem středové budovy Súkenice.

Radniční věž je čtyřhranná, 70 metrů vysoká a je z cihel a kamene, vstup střeží dva lvi. Věž je pozůstatek později zbořené radnice z doby kolem roku 1300.

 Na rynku jsme se také navzájem ztratili a chvíli nám trvalo, než jsme se zase v davu našli a pomalu jsme se vydali z náměstí směr na hrad Wawel, avšak cestou jsme navštívili několik kostelů.

To však zase v dalším pokračování. 

Hezký den.

12 komentářů:

  1. Ráda takhle Krakow poznám, krásné fotky, už se těším na pokračování. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Krakově se mi líbilo, jen škoda, že bylo tak málo času. Jsou tam i pěkné parky.

      Vymazat
  2. Krakow je zajímavé královské město spojené i s naší historií. Moc hezké fotografie a krásná prohlídka města. Já už po prohlídkách měst moc netoužím, jsem spíše tip do přírody a tak se ráda podívám na Tvém blogu. Zajímavý článek i moc krásné fotografie. Děkuji za krásnou podívanou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, přírodu mám moc ráda, ale už mi tak neslouží nohy a dech. A na poznávací zájezdy do přírodních zajímavých rezervací už si netroufám. To si spíše zajedu soukromě. Mám ráda i historická města.

      Vymazat
  3. Krásné fotografie, procházka městem se mi moc líbila.

    OdpovědětVymazat
  4. Majko, vzpomínám jak na tvůj článek, tak i na náš pobyt v Krakově Moc ráda vzpomínám a jednou bych se tam ještě chtěla podívat. Parádní fotky. 👍👍
    Měj hezké dny 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. V Krakově jsem byl několikrát, je to nádherné město a v galerii Czartoryskich mají Leonardův obraz Dáma s hranostajem. A v ní se také nesmí fotografovat.
    Nepamatuji si ale ten vodní prvek, ten tam asi ještě nebyl.

    OdpovědětVymazat
  6. Krakow je moc krásné město,vůbec v Polsku je hodně zajímavostí.Ráda bych se tam na nějaká ještě podívala.
    My byli v Krakowě na zájezdu při naši dovolené ve Vysokých Tatrách.
    Moc ráda jsem si podívala na krásné fotky.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné náměstí. Ty živé sochy jsou hodně vydařené.

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško, děkuji za ty fotky. Krakov plánujeme už roky, ještě na něj nedošlo...
    Přeji hezký podvečer, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. V Polsku jsem nikdy nebyla,ani se tam nepodívám.Ale mám tam 3 dopisové přítelkyně,tak mám trochu přehled i o jiných městech.Ale tvoje forky a povídání jsou nenahraditelné ☺
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  10. Ne forky-ale fotky-omlouvám se

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.