čtvrtek 22. července 2021

Varhany získané na dovolené 2020 (66-70)

Loni o dovolené jsem obohatila svou sbírku varhan a 5 kousků. Někde i s malým dobrodružstvím.  

Kostel sv. Andělů strážných ve Veselí nad Moravou

V tomto kostele probíhala komentovaná prohlídka a my jsme přišli pět minut před koncem. Komentované prohlídky jsme se tedy nezúčastnili, ale měli jsme možnost využít otevřených dveří a na chvíli nakouknout. 

Kostel sv Anny v Tvarožné Lhotě
Získání zdejších varhan a prohlídka kostela byla velmi náhodná a také docela nepříjemná v závěru. Šli jsme se pěšky koupat do nedalekého přírodního koupaliště a to bych nebyla já, abychom se vesničkou neprošli. Podíváme se, zda je kostel otevřený. Je to funkcionalistická stavba z roku 1933 a já si pěkný kostel fotím z přední strany, když mne osloví paní, která s bicyklem odcházela od dveří kostela. Ptá se, zda chceme jít dovnitř. Ona tam byla uklízet po nějaké víkendové slavnosti. Osmělila jsem se a ona se ochotně kousek vrátila a kostel nám otevřela. Byla moc milá. Poděkovala jsem a rozloučili jsme se. Abych si vyfotila kostel celý, musela jsem hodně poodstoupit až ke dveřím protějšího domku.  Pak jsme se s Michalem dohadovali, kudy půjdeme dál a toho si všimli muži skládající nějaký stavební materiál u domku opodál. Když jsme kolem nich procházeli, jeden se na mne docela neomaleně a přísně obořil, co jsme tam u toho domu dělali. Vysvětluji, že nic a on začal docela křičet, že takových šmejdů, co otravují staré lidi má plné zuby a ať okamžitě vysvětlím, co jsme u domku staré paní dělali. Vysvětluji asi docela zmateně jak se věci mají, ale asi marně.  Věřím, že turistů do této malé vesničky asi moc nezavítá, to jen já prošmejdím kde co, ale že by prodejci energií chodili pěšky v upoceném triku s batohem na zádech a trekovými holemi? Ukazuju foťák s fotkami kostela, náš dopředu vypracovaný cestovní itinerář s mapou k jejich koupališti.....Ten mladší už musí toho staršího krotit. I když jsem nic špatného neudělala, nebylo mi z této příhody moc dobře. 

Kostel sv. Martina ve Strážnici
Kostel sv. Františka Xaverského v Uherském Hradišti
Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradu
Ještě mi zbývá sbírku doplnit varhanami z evangelického kostela ve Valašském Meziříčí a na tomto blogu bude i tato sbírka zveřejněna kompletně a se mohu připravit na další náhodné úlovky. Asi nás moc nebude s touto úchylkou, ale o některých už vím. :) 
Hezký den. 

9 komentářů:

  1. Maruško, to je krásná úchylka...Moc se mi to líbí, moc. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Generace našich předků byla tak šikovná. Krásně jsi nás provedla...
    Přeji krásné dny

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško jsou to všechno nádherné, originální nástroje a musí být nádhera slyšet jejich zvuk. Většina varhan jsou hned po oltářích nejkrásnější skvosty všech kostelů. Děkuji za hezkou podívanou a přeji Ti krásné léto.

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu moc krásné!
    Přeji pohodové dny, Maruško! Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné kousky, Majko, tvoje "úchylka" je prima. ;)
    Zážitek z Tvarožné Lhoty byl opravdu nepříjemný, s některými lidmi se prostě nedomluvíš, melou si to svoje, ať se snažíš, jak chceš. :(

    OdpovědětVymazat
  6. Kostely fotím ráda,někdy je to jediná zajímavost v malé obci.Také po mně občas lidé divně koukají,když fotím.Ovšem ten pán na tebe byl nehorázně ošklivý.Nafocené kostely jsou krásné a varhany nádherné.
    Maruško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  7. Marie, to jsou úžasné úlovky. Varhany také fotím ráda, ale ne do sbírky. Prostě jen proto, že se na daném místě nachází. Tvá sbírka je moc zajímavá a je to hezký nápad. :o)
    Přeji další krásné úlovky a fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.