úterý 17. srpna 2021

Krnov-výchozí místo

 Sedmý a poslední den naší dovolené jsme se vypravili na výlet do Krnova na poutní místo Cvilín, kde je kromě krásného kostela a kapličkové křížové cesty i rekonstruovaná kamenná rozhledna a kousek odtud i zřícenina hradu Cvilín (Šelenburk). V itineráři této dovolené měl tento výlet zahrnovat i rozhlednu v Úvalnu, kterou jsme navštívili už včera, ale kvůli  hrozbám bouřek z vedra jsme výlet rozdělili. 

I reportáž z dnešního dne rozdělím na několik částí. Z vlaku jsme vystoupili na zastávce Krnov - Cvilín a pěšky se vydali ulicemi města. Kdysi hodně dávno, před více než 30. lety, jsme Krnovem projížděli do Města Albrechtice na návštěvy za synem do rehabilitačního ústavu, kde si M. pobyl přes rok. Tenkrát jsme moc nevěřili tomu, že M. bude chodit bez pomoci a bude z něj takový turista, když jsme ho vozili na kočárku nebo se pohyboval ve speciálním řemenovém postroji s berlemi. Krnov se od té doby proměnil ve velmi pěkné město. 
A když má být někde hezky, je potřeba i občas něco rozkopat a zbourat. Proto jsme se k evangelickému kostelu blíže nevydali, za chvíli nám jel autobus na Cvilín až k poutnímu kostelu. Je to škoda, protože tento kostel mi přišel architektonicky zajímavý. 
Kolem střeleckého domu jsme pak procházeli pěšky ze Cvilína na zpáteční vlak. 
V Krnově jsme minuli i minoritský klášter (málo místa pro focení, proto foto chybí), nešli jsme se podívat na pevnostní zámek z první poloviny 16. století, který dnes slouží lesní správě.

9 komentářů:

  1. Maruš, hezké fotky se sluníčkem a u nás zrovna prší. Počasí vám přálo a užili jste si to. V Krnově jsem snad nikdy nebyla.

    OdpovědětVymazat
  2. Krnov je hezké město.Já tam nikdy nebyla,ale tvoje fotografie jsou toho důkazem.Zajímavá je švédská zeď i kostel.
    Maruško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdová krása.Kéž bych to mohla vidět ve skutečnosti.Děkuji za procházku.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško, Krnov neznám a z Tvých fotek vidím, že je to hezké město.

    OdpovědětVymazat
  5. V Krnově jsem nikdy nebyla a město vypadá moc hezky ! Musím si navečer pořádně poslední tři Tvoje poříspěvky prohlédnout a pročíst.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Marie, to jsou moc pěkné snímky, byla jsem v Krnově a na Cvilíně jednou na podzim s kamarádkou z Kravař od Opavy asi v r.2018, na blogu mám, ale bez fotek, a chystám se do Krnova s mužem na pár dní na dovolenou. Jenže nám to druhým rokem kazí covid.Kdyby tvé foto manžel viděl, už by mi tam asi nejel, že už vše u tebe viděl.
    Moc pěkně zpracované téma! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško, pěkné obrázky. Je vidět, že jste se opravdu nenudili. Moc Tě zdravím. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za procházku městem, kde jsem byla myslím jako malá, nepamatuji si nic.
    Maruško, měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. V Krnově jsem kdysi byl 2 dny a vzpomínám si na exkurzi do podniku, kde mimo jiné vyráběli varhany, které tak ráda fotografuješ.
    Údajně na jejich kytary v počátcích hráli i Beatles.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.