čtvrtek 14. října 2021

Ara ararauna

V úterý jsem manžela překvapila, že jsem ještě po obědě vzala foťák a vyrazila ven, když jsme dopoledne makali a docela vymrzli na zahradě. Když jsem jela ze zahrady, pršelo, ale v autobuse mi to nevadilo. Po obědě už svítilo sluníčko a já jako bych ožila. Šla jsem jen kousek za humna a stavila jsem se mimo jiné v našem mrňavém faunaparku. Tam se mnohé změnilo, ale zaujali mne papoušci. Proto je představím jako první.
Mřížování je docela husté a ještě focení proti světlu mi dalo docela zabrat.  Rozostření pletiva zapříčinilo i skvrny a neostrost tohoto krásného opeřence, ale jsem ráda, že to vyšlo alespoň takto. 
Když se ke mně papoušek otočil, zůstala jsem jak opařená. Chudinka je nemocný? Trpí v zajetí? Tohle dělaly i bratrovy slepice.  Vygooglila jsem toto

16 komentářů:

  1. Moc hezké fotografie i video. Ary jsou krásní ptáci. O škubání peří už jsem něco slyšela, ale netušila jsem, že může být tolik příčin proč tomu tak je.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to třeba ve velkých ZOO neviděla, tam to byli vždy krasavci. Ale protože je prý příčin mnoho, tak se těžko určuje, která je ta pravá.

      Vymazat
  2. Moje milá! O škubání papoušků bych ti mohla vyprávět hodiny a hodiny. Co jsem si pořídila a pak i kakadu, měla jsem doma místo krásných opeřenců oškubané slípky. Žakouš si alespoň škubal jen břicho a záda, takže mohl vesele lítat,ale kakadu si škube všechno a už šest let čumím na jeho holou řiť, oškubaný tělo a jen zapeřenou hlavu. prostě příšera. A ještě hystericky uřvanou. Může to být u nich ze dvou důvodů. Buď jde o onemocnění parazity nebo nemoc jater, ale víc to u nich je zlozvyk. Nuda, změna prostředí, stres, samota.... to všechno u nich vyvolává škubání, a jelikož jsou velmi inteligentní, u žaků, přes amazoňany, kakadu až k arám se mluví o inteligenci rovnající se inteligenci tří až čtyřletého dítěte, velmi špatně se těch zlozvyků zbavují. V tomhle případě to může třeba i být tím, že se sžívá pár, třeba byl dlouho jeden z nich sám a teď dostal parťáka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám že mi tam vypadlo slovo: Co jsem si pořídila žaka a .....

      Vymazat
    2. Je možné, že je to i stresem. Oni dostali novou voliéru, ale nevím, zda v té staré byl papoušek sám. Možná, že s jinými ptáčky, už si nevzpomínám. Ale mějí to hodně poměněné. Nyní mají voliéru po dikobrazovi, ale větší a s možnmostí jít se schovat do budovy. Je mi ho líto a zároveň jsem dělala černý humor, že se chystá n pekáč.

      Vymazat
  3. Papoušci jsou krásní, moc hezky jsi je zachytila, i hezké video. Ale toho vyškubávání peří je mi líto. Když jsem si přečetla, k čemu to může dojít. Takové krásné peří a tak se sebepoškozuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná mají i nějakého parazita. Drbali se pořád.

      Vymazat
  4. Maruško , sice jsi mě zprvu potěšila fotkami arů, ale oba ptáci nevypadají dobře. Vypadá to buď na špatnou stravu, nedostatek vitamínů, ale takovéto škubání může být způsobeno nemocí, ale třeba i otravou ze špatného pletiva voliéry, po které lezou a tím polykají části korodujícího pletiva případně barvy, což je další možností. Může se jednat i o nemocnění. které můžou ptáci chytnou snadno pokud jsou ve venkovní voliéře a tím jsou chlamydie nebo i velice nebezpečný polyomavirus, který může přenášet volně žijící ptactvo. To se ale dá zjistit pouze rozborem krve a zkušený veterinář by si s tím poradil. Na sezónní přepeřování to zrovna moc nevypadá. To už by měli náznaky nového peří. Dost let jsem se chovu papoušků věnovala. Měla jsem i amazoňana modročelého, kterého jsem vypiplala od kašičky. Bohužel ho ranila mrtvice v době, kdy byl jak se říká v pubertě, což se u těchto papoušků občas stává. Od té doby jsem doma papoušky neměla až teď jsem dostala v létě od vnučky k 70tým narozeninám párek andulek, které rozmazluji jen tím nejlepším krmením. Tak tentokrát jsi sice hezky fotila, ale fotky jsou smutné..i takový je život. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru, četla jsem i vyjádření veterinářky k tomuto problému a shodujete se. Těch faktorů je ale tolik, že je asi obtížné poznat, co jim ubližuje. Také jsem z toho byla v šoku, když se ke mně papoušek otočil bříškem.

      Vymazat
  5. Majko, pořídila jsi krásné fotky. 👍👍👍 Ta poslední, s vyškubaným peřím, je smutná. Překvapilo mně, kolik přičin to může způsobovat.
    Měj hezké dny. 🍁🍀

    OdpovědětVymazat
  6. Fotky jsou úžasné, až na tu poslední. Snad stres pomine...
    Maruško, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško, tak to je nářez, moc hezké fotky a pak toto, chudák papušek, ale i to patří bohužel k životu.

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško,krásně jsi papoušky nafotila,detaily jsou úžasné,ale lituji toho papouška s vyškubaným bříškem.Snad se s tím dá něco dělat.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
  9. Krásně vyfocení papoušci - doufám, že se na příčinu přijde a že budou zas hodně moc opeření :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  10. Fotky by byly nádherné, ale pohled na oškubaná místa není pěkný U nás máme v podobném stavu slepice, přepeřují ale u prvních už jsou vidět první nová péra. Snad se i tito krasavci dočkají zjištění příčiny a pomoci. Možná to bude na delší trať, ale věřím v nápravu ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.