pondělí 4. října 2021

Zřícenina hradu Rabí

 Snídaně za námi a se sbaleným kufrem se cpeme do autobusu, abychom se  vydali  na cestu k domovu. V Plzeňském kraji navštívíme ještě hrad Rabí. Zříceniny, to je moje a tak se moc těším. Hrad Rábí je možné navštívit jen s průvodcem ve dvou okruzích. Se mnou se můžete projít jedním z nich. 

Opět se rozdělíme na dvě skupiny, aby prohlídka probíhala hladce. Já se synem si raději počkáme a půjdeme s tou druhou skupinou, protože trošičku si nejsme jisti počasím a raději si nyní nafotíme zříceninku v klidu z velkého nádvoří. 
Kostel Největší Trojice z roku 1498 pod hradem
A to už jsme i my vstoupili jednou z celkem  zachovalých bran. 
Vystoupali jsme na vyhlídkovou terasu

A výhled je na všechny strany i další části hradu
Nyní sestoupíme do hladomorny.
Zde zažijeme atmosféru dobývání hradu skryti před nepřítelem.
Průvodkyně zhasla a my jsme se ocitli ve tmě, kterou z venčí probleskovaly ohně, řinčely zbraně, naříkali ranění a vítězně křičeli dobyvatelé, když tu náhle se ze tmy ozvaly hlasy. Dva bojovníci otec se synem se zde ukryli také. Nakonec rozkřesali světlo a my jsme byli svědky jejich vzrušeného rozhovoru doprovázeného vřavou boje z venku. Po boji jsme se také protáhli tím malým otvorem ve zdi na dřevěné schodiště venku. 
Tím však prohlídka nekončí. V bývalé konírně je právě výstava výtvarníka a grafika Milana Bauera s jehož díly jste se mnozí mohli setkat i na poštovních známkách či v knihách a časopisech. Jedna taková poštovní známka mi zůstala v peněžence, když jsem rozeslala pohlednice.
Poslední ohlédnutí za hradem, nakoupení pití v místní jednotě COOP, kde jsme pobavili místní směskou nářečí od Ostravy přes Lašsko, Valašsko až po Brňáky a Holomóčáky. :) Nějak nemohli pochopit, kde se tam u nich najednou ocitla celá Morava. :-D
 Rozesmátí pokračujeme k další zastávce, ale to už v jiném kraji. Tak zase příště. 
Hezký den a ještě hodně sluníčka. které nám tady dnes chybělo, ale naštěstí nepršelo. 

22 komentářů:

  1. Hezké vyprávění zážitků ze zájezdu a moc pěkné fotografie. Hrad je docela velký a s těmi z zvuky to muselo být famózní. Dostat se jen tak do středověku. Moc hezké Maruško. Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To audio představení to hodně osvěžilo. I ty se měj Jaruško hezky.

      Vymazat
  2. Krásné fotky, Rabí byl opravdu mohutný hrad.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, té oblohy je fakt škoda, že nevyšla. Jinak by to byly naprosto úžasné fotky. Já jsem byl na okruhu s tím donjonem. Z věže byl nádherný výhled. Na počasí jsem čekal dva dny. První den když byla obloha špatná a poprchávalo jsem to vzdal, přespal v kempu a na druhý den to byla paráda. Moc rád jsem se podíval prostřednictvím těchto fotek na okruh, který jsem nenavšívil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, vypálená šedá obloha fotkám nepřidá, ale na zájezdu si nevybereš. Můžeme být rádi, že nepršelo, nebo nebyla šílená mlha, což jsme zažili v horách na Hitlerově chatě na Orlím Hnízdě. jak jsem se těšila na nádherné výhledy, fotogenickou oblohu a horské štíty. Neviděli jsme na krok. Vídeň propršela, Roháče promrholily. Vracet se jindy nejde. :-D

      Vymazat
    2. Jednu dobu jsem se na to hnízdo taky chystal, ale ono je toho nejen o něm v telce a všudě možně tolik, že A.H. jako by byl modlou i po tolika letech. Ty různé nejen válečné dokumenty jedou bez přestání pořád dokolečka a dokola. Já jezdím single, tak si mohu cestovní plán upravit dle potřeb.

      Vymazat
    3. Já jezdím se synem každoročně týden ve vlastní režii a jeden zajezd s cestovkou. Ale ve svém věku už si na túry v horách moc netroufám a od dětství hory miluju a na Kehstain jede výtah. 😀Nebrala jsem to, že jedu po stopách historie, ale těšila jsem se na hory. V 16.- 18. letech jsem si vystoupala s otcem a bratrem na Lomnický štít i Gerlachovský štít. To jsou moje vrcholové rekordy. A tenkrát se snímky šetřilo a to ještě černobílé. Toužila jsem po krásných fotkách z hor. No nevyšlo to. My sice jezdíme ve vlastní režii týden, ale bez auta, jen veřejná doprava a itinerář upravujeme dle počasí. 🙂

      Vymazat
    4. Tak to já mám ve vrcholech pořádné mezery. Já nebyl ani na Sněžce a trip tam není ani ve hvězdném itineráři. Když se fotilo na film, muselo se víc přemýšlet, kdy fotit a kdy ne. Veřejná doprava také není k zahození. Vše má své výhody a nevýhody.

      Vymazat
  4. Rabí je hrad, který stojí za návštěvu, bohužel ho znám jen z knih, nebyla jsem tam. Je to nafoceno a zpracováno podle mého gusta, takže pro mne moc zajímavé, počasí si člověk nevybere. Moc pěkné a výstižné záběry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně s tím počasím. Děkuji za návštěvu a přeji hezký den.

      Vymazat
  5. Ahoj Maruško musel to být krásný výlet,hezké foto

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to prima, i když počasí nic moc, ale co už naděláme. :)

      Vymazat
  6. Děkuji, za fotky, Maruško, moc se nám na Rabí líbilo. Ráda jsem si výlet připomněla.
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško,hrad se mi moc líbí,to by bylo něco pro mě.Přemýšlím,zda jsme zde nebyli,už si nic nepamatuji.Ale manžel byl u Plzně na vojně a často jsme se sem vraceli na pár dnů.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám dojem, že jako dítě s rodiči jsme tu byli, ale nevím to jistě. Je to opravdu skvostný hrad. Ale Helfštýn je Helfštýn. :D

      Vymazat
  8. Na tuto nádheru si musím vyčlenit delší volný čas.Tak krásně se to čte.Tato místa jsem před mnoha lety navštívila.
    Přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat
  9. Majko, krásné fotky z Rabí. 👍👍👍 Je prima, že je dnes možno si prohlédnout víc, než dříve. My tu byli poprvé v době, kdy děti byly malé. Dcera ještě nechodila do školy (teď je jí 40 let). Byli jsme tu před pár lety a bylo pro nás milým překvapením, kolik je toho na hradě teď možno vidět. Výhledy z věže byly krásné.
    Měj hezké podzimní dny. 🍀🍁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty rozlehlejší zříceniny se stále nějak opravují a vylepšuje se přístup i na věže, ochozy a pod. Já jsem takto nadšená z Helfštýna, který znám velmi dobře a ty poslední úpravy umožnily snad nemožné a to velmi citlivě k hradu.

      Vymazat
  10. O této zřícenině vím jen, že je velká a rozhlehlá, ale vlastně ji takto pěkně zpracovanou vidím poprvé. Díky za skvělé přiblížení.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.