úterý 22. března 2022

Expozice ve Valašské dědině

 Ještě před stoupáním do Valašské dědinky, která je součástí skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm navštívíme malou expozici, která velmi jednoduše a srozumitelně představuji malým i dospělým život našich předků na vesnici. Samozřejmě, že jsou v sezónu všechny objekty skanzenu otevřené a návštěvník si svůj obrázek udělá,  přesto není na škodu si prohlédnout malý výřez životem na valašských kotároch. 

Plánkem Valašské dědiny výstava končí a můžeme se vydat na procházku pěkně do kopečka. Se mnou jste tam již někteří byli a tak vám popřeji už jen hezké dny. 

8 komentářů:

  1. Maruško, mockrát jsem si po návštěvě takových míst představovala, zda bych tam dnes mohla takhle skromně a těžce žít - ono se mi brzy to nadšení pro prostý život v hlavě rozleželo. Ale o to víc obdivuji všechny naše předky za jejich pracovitost a za tu krásu, kterou si pro zpříjemnění života vytvářeli.

    OdpovědětVymazat
  2. Maru, kdykoli jsme se vraceli z dovolené na Slovensku, stavili jsme se poslední den ve Skanzenu v Rožnově, ale už by to zase chtělo...jen to teď pořád nevychází. Díky za tvoji práci s fotoaparátem! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc ráda jsem se podívala, Maruško.
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško, ráda bych se tam taky podívala. Nikdy jsem tam nebyla. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda jsem se podívala, dýchlo na mě prosté zařízení i uspořádání v domech. Děkuji za možnost podívat se, jak se tehdy žilo. Hodně znám z knížek, ale vidět to skoro "naživo" je doplnění toho, co se píše v knihách té doby. Užívej si jara a zase někdy nakouknu ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Je zajímavé se vrátit do doby našich babiček..je to romantika,ale nevím jak bychom si na to už dnes zvykli.Díky za nakouknutí do vesničky.Ve skanzenu jsem byla,ale ve vesničce ne,budu to muset někdy napravit.Přeji pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsou místa, která neznám. Takto jsem se alespoň trochu vrátila do minulosti. Pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
  8. Aha, teď čtu, že Valašská dědina je součástí skanzenu a ne něco dalšího, jak jsem si myslel. Když ty snímky vidím, vzpomenu se na někdejší televizní seriál o zanikajících řemeslech a jejich přesun do muzeí a ukázkových akcí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.