neděle 20. března 2022

Valašská dědina v brzkém jarním kabátku

 aneb z jarmarku do rožnovské přírody. I tento článek bych mohla zařadit do jarní výzvy u Jarušky "Volání jara", jestli není už pozdě. 

Vůbec se mi včera nechtělo vstávat do zimy a jít na autobus směr Rožnov pod Radhoštěm, kam mne vylákal syn na Josefský jarmark. Hlavně jsem syna nepřesvědčila, že stačí jet až za hodinu. Donutila jsem se.  V Rožnově na náměstí již byly stánkaři připraveni nabídnout své produkty. 
Ještě bez front  jsem si koupila pár vykrajovacích formiček, pendreky,  štramberské uši, medovinu a mandle v čokoládě, vhodili jsme každý do kasičky příspěvek na Ukrajinu, obhlédla stánky.... a jelikož mne jeden prodávající s dekoracemi docela ostře zahnal s foťákem  od svého stánku, přestal mne celý jarmark bavit. Program na pódiu měl začít až v 10 hodin. Co tu budu dělat do půl jedné, kdy se syn plánoval vracet domů jsem netušila. Nakonec jsem nechala syna na náměstí a šla se projít do parku. 
Tam bylo ještě docela smutno, žádné kytičky, veverky, jen vrány hulákaly a létaly na jednom stromě. Došla jsem ke skanzenu a pokračovala dál ke vchodu. Byl otevřený a paní v okénku mi řekla, že je otevřená i dědina. To už jsem laškovala s myšlenkou jít na větší procházku, než je jen park. V centrální pokladně jsem si zakoupila zlevněnou vstupenku, protože sezóna není ještě v plném proudu  a objekty jsou zavřené. To mi nevadí, v objektech už jsem byla vícekrát v létě.  
Jsem  na prostranství, kde jsou vstupy do Mlýnské doliny a do Valašské dědiny. Já jdu vpravo do dědiny.
Hned za odbočkou je vstup do výstavní expozice týkající se života právě v takové dědině, kam nyní půjdu. Výstavu jsem ještě neviděla, proto sem určitě zajdu. ale vás tam zavedu samostatně zvlášť. 
Dědina je na svahu a blíže vás s ní dneska seznamovat nebudu, protože jsem tak již učinila dříve při letních návštěvách ZDE. Dnes chci jen tuto krajinku přiblížit i návštěvníkům, kteří zavítají do Rožnova nebo do Beskyd v jarním období. V létě je tu zeleno, květiny v oknech roubenek, slunečnice v zahrádkách, ovečky, koně......dědina v létě více žije. Krásná musí být i když kvetou stromy, ale půvab má i tato procházka.  Jít se dá po hlavních cestách, ale já jsem vybrala chodníčky vyšlapané....
Vidím, že se staví další domky a díky holým stromům je možno zahlédnout Jurkovičovu rozhlednu, která je kousek nad dědinou a lze k ní z dědiny dojít. Také už ji někteří se mnou navštívili ZDE.
Tento koutek mám moc ráda, proto vám ukážu, jak vypadá v létě. 
A jsem na konci. Dnes je zavřeno, ale v létě se tu provozuje rychlé občerstvení a WC, v areálu dědiny je kromě školy i hospoda, kde se můžete chutně najíst a napít také, ale tedy až v hlavní sezónu, nebo při nějakých akcích.  
A já jsem opět na náměstí, kde již jsou davy, hudba vyhrává, u stánků se tvoří fronty. Odpoledne bude koncert na podporu Ukrajiny. Syna jsem našla poblíž pódia, dali jsme si horkou medovinu a přesvědčila jsem ho k cestě domů o hodinu dříve.  Chvilinku po 12 jsme už byli doma, kde na nás čekal oběd. Manžel nám ohřál, co jsem včera navařila a spokojenost byla na všech stranách. Je to príma dostavit se přímo k obědu. Tak by měl vypadat každý výlet. 
Přeji všem krásnou neděli a příjemné jaro v klidu a pohodě. 

20 komentářů:

  1. Maruško to byl úžasný výšlap a pořídila jsi opravdu překrásné fotografie.
    Samozřejmě, že odkaz na Tvůj článek přidám, protože je moc zajímavý a plný překrásných fotografií, přidám Tě do odkazů ať se potěší i další čtenářky z naší blogové cestovatelské skupinky. Přeji Ti příjemné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen škoda, že jsem nepotkala žádné jarní kytičky. Ale dneska už jsem našla petrklíče maličko vykukující z listí.

      Vymazat
  2. Krásný výlet a potěcha duše.
    Maruško, s tímhle na mne můžeš kdykoli. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná dědinka.Byla jsme tam před lety a vidím změny a to je dobře.
    Moc krásné fotografie.
    Hezký večer Maruško a pěkný začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano změny tam jsou. Mně se nejvíc líbí v létě, že dědinka opravdu žije, pěstuje se obilí, brambory a políčka se obdělávají koňmi a původními nástroji.

      Vymazat
  4. Zajímavá a krásná dědinka,stála by za návštěvu,přeji pěkný zbytek víkendu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, za návštěvu určitě stojí. Ale kdo tam ještě nebyl, tak doporučuji v sezónu. Je tam sice více lidí (dnes jsem jich potkala jen pár), ale jsou jednotlivé chaloupky i přístupné a je zde mnohem více ukázek z dřívějšího života.

      Vymazat
  5. Maruško, tak to jste měli krásný výlet, přesně podle mého gusta. A Ty jsi vše moc hezky zachytila. Opatruj se. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem ráda, že jsem ten nápad trhnout se, dostala. Nejdřív jsem myslela, že bude zavřeno a otevření mne mile překvapilo. Sluníčko svítilo, ptáčci zpívali, všude klid a pohoda. Také se opatruj Lenko.

      Vymazat
  6. Maruško, v dobrém upřímně závidím! A moc děkuji za krásné fotky. Hned bych se tam k vám rozjela...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, v naší malé zemi je tolik krásných míst, která nemáme šanci dokonale projít a prošmejdit. Kolikrát koukám na blogy jiných děvčat s úžasem, že představují koutek, který bych spíše považovala za zahraniční, a ona je ta krása u nás.
      I tobě příjemné jarní dny.

      Vymazat
  7. Krásný výlet. Moc hezká procházka dědinou. I když je to svým způsobem bez zeleně a kvítků, tak stejně je radost se dívat. Je to prostě jiné, mnohá místa jsou průhledná, jakoby víc prostoru. Každý čas má něco do sebe.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, hlavně jsem si vychutnávala sluníčko, ptáčky, klid a pohodu. Pokud tu ještě někdo nebyl, tak opravdu doporučuji pokročilejší jaro nebo léto, kdy dědina opravdu žije a jsou otevřené i jednotlivé chaloupky a hospůdka.

      Vymazat
  8. Sem se hned tak nepodívám, tak díky za zprostředkovanou vycházku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdybys se sem někdy v budoucnu přece jen dostala, tak spíše doporučuji léto. Je tu sice více lidí, ale chaloupky jsou otevřené, je to veselejší zelení a květinami, na políčkách obilíčko a brambory, ovečky se volně pasou mezi chalupami, koně, ženci sečou louky a koně vozí seno......

      Vymazat
  9. Marie, ráda jsem si s Tebou připomněla moji lednovou návštěvu tohoto skanzenu. Přesně vím, kudy jsi šla. :o)
    Krásné fotky, skanzeny mám moc ráda.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš a zimní skanzen ještě neznám. Tedy ještě tam někdy musím, až pokvetou ovocné stromy a nebo napadne hromada sněhu. :)I tobě hezký den.

      Vymazat
  10. Maruš, díky za krásné fotky Rožnova, ráda tam jezdím. V předjaří jsem ve vesničce ještě nebyla, ráda bych se tam zase podívala, až se všechno zazelená a pokvetou stromy, snad se tam dostanu a nezůstane jenom u slibů🥰

    OdpovědětVymazat
  11. Z Rožnova si trochu pamatuji skanzen (Valašské muzeum v přírodě), ale ta dědina je asi něco jiného a ne tak komerční.
    Jinak z těch beskydských trhů si kromě štramberských uší nikdy nenechám ujít ani frgál.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.