čtvrtek 7. dubna 2022

Národní divadlo

 Na svých cestách fotím kde co a snažím se vyhnout některým rušivým detailům jako jsou popelnice, elektrické vedení, auta....Nejde to vždy. Ať se postavím jakkoli, je to tam...  A zvláště pražské významné budovy bez drátů prostě vyfotit nelze, pokud jsou z blízka. Samozřejmě, že překrucovat skutečnost se nemá, ale jelikož nejsem dokumentarista, občas se pokusím o nějakou tu retuš. Jde to velmi pěkně v trávě, v sadech a parcích, ale budovy jsou oříšek a moje fotka Národního divadla mne hodně lákala to zkusit. Už je to velmi stará záležitost,  měla jsem fotky na starém blogu, ale dám si to i sem.  Dalo to opravdu hodně práce. Odborník by kroutil hlavou, já jsem spokojená. 

Retuš jsem dělala  v jednoduchém  programu PhotoFiltre klonovacím razítkem, tedy přenášení sousedních či shodných míst. Nejprve jsem ovšem trochu vyrovnala "padáky" nástrojem deformace.  Ani se nesnažte počítat rozdíly. 

Hezký den.

17 komentářů:

  1. Taky mi někdy vadí el.vedení, takže taky přijde na řadu retuš.
    Povedlo se Ti to.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, s těmi dráty je to mnohdy potíž, třeba v Chorvatsku nebo v uličkách vesniček v Itálii a jinde, to je děs.
    Hezký den ti přeji Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Také mi to někdy vadí a pokouším se o retuš.Ne vždy to však vyjde ke spokojenosti,hezké dny přeji Maruško..

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško vyretušovala jsi to fakt perfektně. Také občas retušuji sloupy, dráty, lampy, které nejsou hezké, někdy i odpadky, kterých jsem si při focení nevšimla. Já používám program ZONER X, ale Photo Filtre Studio X mám také. Používala jsem ho v době, kdy jsem tvořila obrázky. Teď už moc ne. Přeji Ti krásné dny a měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že tvoje retuš se moc povedla, hezký kus práce! ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Krásně jsi to odstranila a je z toho úžasná fotka.Rozčilují mě stejné věci a už jsem si i všimla,že skoro před každým kostelem jsou kontejnery na odpad.Jsou tam potřeba,ale mohly by být někde z boku,asi nikdo z těch lidí,co to tam umisťují nefotí.
    Kdysi bych si s tím poradila,tvořila jsem hodně let obrázky,ale teď už jsem ráda,že zvládnu na počítači myš.
    Maruško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  7. Hezká práce - líbí se mi :)
    Občas si taky hraju - naposled jsem musela "odstranit" člověka mezi kořeny stromu v oboře Hvězda :) Trpělivě jsem čekala, ale asi by nikdy neodešel...
    Měj se hezky, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško moc hezká fotka krásný den přeji

    OdpovědětVymazat
  9. Maruško, a takové dopravní značky, ty mají speciální barvu a z fotky doslova vyskočí...
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Musela to být hektická práce.Já to neumím ☻

    OdpovědětVymazat
  11. Panečku, to je rozdíl! Maruško, měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Marie, krásně jsi si s fotkou pohrála. Občas to dělávám i já, ale do těch drátů bych se nepustila. Zvládla jsi to skvěle.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  13. Majko, ta úprava se opravdu povedla, nemá to jedinou chybičku. Někdy to taky používám při focení čápů když tam jsou některé rušivé jevy jako jsou hromosvody na komínech.

    OdpovědětVymazat
  14. Maruško, dala sis práci. Klonování znám, ale nějak na to moc nemám trpělivost, takže u mne v poslední době jen realita.

    OdpovědětVymazat
  15. Také občas retušuji, a je to fakt piplačka. Ty sis dala opravdu záležet, musela to být velká piplačka náročná na čas a trpělivost. Ale výsledek je parádní!👏👍
    Přeji příjemné dníky.🌞

    OdpovědětVymazat
  16. Nástroj deformace - dobrá informace, ten by se mně také hodil, bohužel klonovací razítko (alespoň pokud vím) funguje jen v pravoúhlém výřezu a když je třeba vyretušoval něco, co se vůbec nepodobá obrysem obdélníku, muselo by se použít mnohokrát v malých detailech a to je hodně otravné.
    Výhodu mají znalci Photoshopu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vývorné klonovací razítko je v super programu PhotoScape. Ale já jsem to tenkrát dělala v programu Photo Filtre 6, který byl zdarma.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.