středa 27. dubna 2022

Výlet do Brna 2. část - Papilonia

V druhé části výletu vedou naše kroky do Papilonie - Motýlího domu. Brněnský jsem ještě neznala, Praha nasadila v tomto docela vysokou laťku a já byla natěšená.  Protože v místnosti, kde jsou motýli je hodně horko a také vysoká vlhkost, necháváme si věci ve skříňce včetně zavazadel. Jsme poučeni, že musíme dávat pozor i na zem, abychom motýlka nezašlápli nebo ho později neodnesli na oblečení domů. První dojem silné rozčarování. Proč? Došlo mi, že musím s focením počkat, až se trochu vyrovná teplota v místnosti s teplotou na povrchu fotoaparátu, protože zde bylo rozhodně větší horko než venku. S hrůzou jsem utírala neustále sklo čočky utěrkou, protože první snímek dopadl následovně.
A pak foťte, když máte dopatlané sklo. Teploty se po chvíli vyrovnaly a už to bylo lepší, ale už jsem byla trochu rozladěná.  No jít sem v zimě, tak to zamlžování trvá určitě mnohem déle.  Brněnská motýlí ZOO je o dost menší než Pražská, ale líbilo se mi tu stejně. Ale zdálo se mi, že je tu méně druhů. Zato jsou zde i ptáčci, ti ovšem neposedí, jako občas motýli.  
Opatrně, abychom neodnesli na tričku motýla,  jsme vyklouzli do recepce, kde jsme si zase vyzvedli věci, oblékli se a Michal pospíchal  na náměstí Svobody k hodinovému stroji. Doufal, že si uloví kuličku, kterou stroj vždy v 11 hodin vypustí jedním ze čtyř otvorů.  Otvory však již byli obsazeny bezdomovci, kteří tam prý hlídkovali už od brzkého rána, aby jim nikdo neobsadil místo u otvoru. když jsme se tam dostavili, měli vražené ruce uvnitř a kolem postávala skupina zvědavců. Ano jeden ze šťastlivců ulovil kuličku a hned ji také všem ukazoval a všichni si ji fotili. Michal si tedy tento suvenýr z Brna neodvezl. 
A víte, proč mají v Brně poledne už v 11 hodin?  V době obléhání Brna Švédy prohlásil velitel švédských vojsk, že pokud nedobyde město do poledního zvonění zvonů, odtáhne pryč. A proto se brněnské zvony rozezněly už v 11 hodin a Švédové opravdu odtáhli. :)
Jdeme tedy na oběd, Když už je v Brně poledne a protože před námi je ještě delší procházka. Oběd v restauraci Na knoflíku byl velmi chutný a pivečko doslova lahodné. 
Po obědě prokličkujeme opět částí města do špilberkského parku a na hrad Špilberk. A vy se tam se mnou podíváte zase až zítra. 

24 komentářů:

  1. Maruško,to je nádhera.Tolik motýlů.
    Těším se až nás vezmeš na hrad.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Ono se v té Papilonii vůbec špatně fotí, aspoň já měla víc jak polovinu fotek rozmazanou a nepoužitelnou. Asi to je světlem, není tam tak dobré pro focení. A to jsem neexperimentovala a raději fotila na automat. A koukám že mají i stejné motýly jak v Praze. V Brně jsem se byla projít nějak víc akorát jednou, s kamarádem od koní, potřebovala jsem sehnat nějaký materiál protože jsem mu slíbila že mu udělám na dveře hlavu koníka, ale nepřišli jsme na něj ani v jedné z galanterií které jsme navštívili. Pak jsme ještě jeli do servisu pro foťák a do Vaňkovky. Z té jsem jen přešla na nádraží a frčela domů. Ale stále mám v plánu se zajít podívat i na Petrov. Uvidím, kdy bude ta operace, protože pak si ten výlet můžu udělat na celý den a nemusím se hnát zpátky kvůli práci. A jestli tedy udržím foťák v ruce....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi budeš chvíli mít problémy s udržením foťáku, ale máš naději, že se to zlepší. Na Petrově jsou opravené zahrady a moc se mi tam líbilo. Bylo to procházení mezi hradbami a zelení. Škoda, že ještě nefungovaly fontány. V příštím vstupu se vypravíme na Špilberk a do jeho parku a hned další budou zahrady pod Špilberkem. Bylo tam moc krásně a myslím, že pro Brňany jsou tato místa jako Petřín pro Pražany.

      Vymazat
    2. Ono mi to okolo toho Petrova, co jsem zatím viděla fotky, ten Petřín hodně připomnělo. Jen ten je asi rozlehlejší, ale netroufám si to tvrdit stoprocentně.

      Vymazat
    3. Pokud bychom spojili Špilberk a jeho okolní park spolu s Petrovem, tak bych to odhadla přibližně stejně. Jde ale hlavně o tu pohodičku a výhledy, prostě romantika.....:)

      Vymazat
  3. To je krása. V Brně jsem delší dobu nebyla, jezdívala jsem tam služebně a párkrát i soukr., líbilo se mi hlavně na Špilberku. Maru, dík. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špilberk za léta opravdu hodně získal na kráse. Kdysi jsme byli i v kasematech a to se zrovna část hradu rekonstruovala a byla nepřístupná.

      Vymazat
  4. Maruško, děkuji za kouzelnou reportáž a přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Maruš, Tvé "zápisky" z výletu si ráda pročtu a fotky prohlédnu, protože se také chystáme do Brna, i když trochu později, protože nejdříve nás čekají Jeseníky. V Brně plánuji na pár nocí zajistit ubytování, abychom toho více zvládli. Těším se na další. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brno má opravdu co nabídnout a jako město se mi moc líbí. Krásně je i kolem přehrady a na Veveří. Na Veveří si doplujte lodí, je to pěkný výlet.

      Vymazat
    2. Ještě doplním, že jestli máte auto, tak se na Veveří nebo pod hrad dá dojet i autem, ale pokud v Brně plánuješ pár dní, tak tě to určitě také napadlo.

      Vymazat
  6. Brno poměrně dobře znám (mám tam rodinu),ale ráda se vždy s Tebou projdu po památkách a Tvém vyprávění,přeji další hezké zážitky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi však za motýlky jsem jela díky tvému článku. Jinak bych ani nevěděla, že v Brně také Papilonia je. Měj se hezky.

      Vymazat
  7. Maruško, zdravím. Krásná je a křehká krása motýlí... Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Maruš motýli jsou nádherní, to musí být na živo podívaná. Získat kuličku je asi nemožné, to by tam člověk musel stát od noci🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu zážitek to s motýlky vždycky je a tu kuličku už mají ti bezdomovci zajištěnou, když tam postávají hned od rána. Ale zase byli docela slušní, nepáchli, jen mají prostě více času. :)

      Vymazat
  9. Ahoj a zdravím tě. Děkuji za přehlídku přírodní krásy. Zdá se mi, že jsem u tebe posílala komentáře a taky se mi nezobrazily. Snad už to příště půjde snadněji. Užívejte si výletů, novější články už jsem přečetla ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se budu dívat i do útrob, zda tam nějaký spam není.

      Vymazat
  10. Nejsem anonymní, jsem pořád ještě Kitty ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, napsala jsem ti, ráda bych ti poradila, ale asi jsem tady také v koncích. Netuším, proč tě GOOGLE nepoznává, jako svého člověka. Něco mne napadlo, napsala jsem ti e-mail. Pokud ale napíšeš jako anonymní, nevadí to, ale podepiš se. Já tu mám také několik anonymů a pak neví, kdo je kdo.

      Vymazat
  11. To je tedy ostuda, jako brněnská náplava tomto domě nice nevím, jen si pamatuji, že na Radnické, kousek odtud, byla nějaká expozice akvarijních rybek (nevím, jestli tam ještě je), ale motýly jsem nezaznamenal.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.