čtvrtek 26. května 2022

Výlet do Kroměříže


Opět jsem se nechala v sobotu synem přesvědčit k výletu do Kroměříže. Ve městě se konal Hanácký den. Den věnovaný hlavně přehlídce folklorních souborů dětských i dospělých. Přiznám se, že mě už podobné celodenní akce docela unavují a až tak nepřitahují jako syna, ale chtěla jsem se podívat hlavně do revitalizované Podzámecké zahrady. Vlastně i v "Podzámce" se přehlídka hanáckých folklorních souborů konala. Než jsme šli do zahrady, navštívili jsme ještě jarmark na Velkém náměstí a mrkli jsme i na Hanácké náměstí, které vzniklo z "apelplacu" bývalých kasáren a prošli se několika uličkami. V Kroměříži jsme již před časem navštívili Květnou zahradu, která se také před pár lety proměnila v dokonalý skvost, prohlédli jsme si i kostely, zámek a zrcadlové bludiště a muzeum. Články z našich návštěv lze dohledat v rubrice Zlínský kraj

Hanácké náměstí
Pamětní deska Karla Kryla, který se v Kroměříži narodil v roce 1944
A nyní projdeme kolem zámku do Podzámecké zahrady. 
Protože zahájení přehlídky hanáckých skupin samozřejmě představovaly proslovy představitelů města, pochvalná slova o souborech, seznámení souborů a podobně, což pro cizince z jiného města není až tak přitažlivé, podařilo se mi syna přimět k procházce zahradou. Tentokrát jsme vynechali i francouzskou zahradu, kterou jsem fotila už také několikrát a vydali jsme se kolem Dlouhého rybníka k dalším rybníkům.  Na procházku plnou života vás vezmu hned zítra. 
Zatím hezký den. 

21 komentářů:

  1. Miluji Kroměříž.Mám krásné vzpomínky.S dcerou jsme prošly všechna místa,která si můžu teď(díky Tobě)znovu prohlédnout. Už to budou 4 roky,co jsme tam byli naposled.Přespávali jsme tam,když jsme jezdili za mamkou.Už se tam nepodívám.
    Přeji Ti nádherný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, také mám toto město ráda. Má co nabídnout.

      Vymazat
  2. Před nějakým rokem jsme byly s kamarádky v Kroměřiži několik dní. Takže jsme si to tam pěkně prošly, vyfotily- užily si to.
    Líbilo se nám tam moc.
    Hezký den a díky za Tvoje prima fotečky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme tudy vždy projížděli s rodiči autem za stařenkou na Vyškovsko a nikdy jsme se sem nezastavili. A pak teta pracovala ve výzkumném obilnářském podniku a tam jsme také občas za ní zajeli autem. Až jako dospělá, co jsem po dětech začala více poznávat republiku i jinak, než horskými túrami, jsem toto město trochu prošmejdila. Náš táta s námi sice republiku, jak říkávám, od Šumavy k Tatrám prošmejdil, ale opravdu většinou jen hory a vodní díla byla navštívena jen jako odpočinkový den a to jsme museli ještě povinně "člunkovat", když už jsme ten člun koupili, že? :-D.

      Vymazat
  3. Maruško, to je nádherné město a krásně jsi to nafotila. Děkuji za úžasnou reportáž a nádherné fotografie. Měj krásné dny s těším se a další pokračování .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ještě sem chci jet na podzim, ale to je na zahradě většinou spoustu práce a zavařování, že mi to zatím nevyšlo.

      Vymazat
  4. V Kroměříži jsem nikdy nebyla a nějak jsem zapomněla,že se tam narodil Karel Kryl.Zdá se,že je to pěkné městečko a těším se,že uvidím i další místa.
    Maruško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, více fotek mám i v dřívějších článcích, proto jsem tentokrát město trochu fotograficky odbyla, ale je to opravdu krásné město. A má co nabídnout jako dospělým, tak dětem. Kdybych si měla vybrat, kde chci žít, tak je to Kroměříž.

      Vymazat
  5. Kroměříž je krásné město,máme to kousek,tak už jsem tam byla mnohokrát a ráda se tam vracím.Také jsem dávala na blog článeček.Měla jsi hezký výlet,hezké fotky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, podasí nám vyšlo naprosto špičkové, ani horko, ani déšť. Michal stále dopředu sledoval radar a předpovědi. :-D Už několik let toužím vidět Podzámku v podzimním hávu. Snad se mi to ještě podaří.

      Vymazat
  6. Maruško, moc pěkné fotky a popis z nádherného města, udělali jsme si tam před dvěma lety dovolenou a nezapomenu nikdy. Mám i na blogu. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tady by byla skvělá dovolená. A když je auto, tak i okolí je lákavé. Toto město jsem začala objevovat až později, kdy děti odrostly a začala jsem více cestovat ve vlastní režii. S rodiči jsme jen projížděli za tátovými rodiči. Táta moc na města nebyl, ten nás vozil spíše do hor, miloval horské túry a ty nyní závidím mladým s digitální fototechnikou.

      Vymazat
    2. Maruško, já si obvykle prohlédnu i okolí, manžel jen šoféruje a vozí mne dle přání, takže jsme byli i v Holešově a Hranicích, v Lipníku a dalších místech a cestou tam jsem si pořádně prohlédla Moravskou Třebovou.Jenže vím, že vlakem nebo busem to není tolik možné.
      Moc tě zdravím Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Maruško, moc hezké město i fotografie. Nikdy jsem tam nebyla a je to škoda. Posílám pozdrav. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško, ráda jsem si zavzpomínala. Roky jsem se tam chtěla podívat a když to konečně vyšlo, byla jsem z města nadšená.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle město asi nemůže nikoho zklamat, spíše okouzlit. Měj se hezky.

      Vymazat
  9. Maruš, Kroměříž je krásná. Byla jsem tam před pár lety v Květné zahradě, prostě nádhera. Ráda jsem se opět mrkla na hezké fotky🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby ses tam ještě někdy dostala, tak si zajdi do Podzámecké zahrady, je zadarmo a nebo do zrcadlového bludiště, to je na náměstí. Já bych tam chtěla na podzim, ale to je vždycky na zahradě tolik práce. I když asi je to jen výmluva, protože v důchodu mám přece času dost. .-D

      Vymazat
  10. Škoda, že je to tak daleko od nás, ale i tak budu zvažovat druhou návštěvu Kroměříže za svůj život. Musí být krásná v barvách podzimu...

    OdpovědětVymazat
  11. Kroměříž je nádherné město, letos bych po delší době chtěl navštívit obrazárnu v zámku a Památník Maxe Švabinského. Díky za informaci o Karlovi Krylovi, tuto pamětní desku jsem si tam nikdy nevšiml.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a váš komentář.